EURO 2020: Dublin nehéz helyzetbe kerülhet, ha az UEFA ragaszkodik a nézőkhöz

Before the draw of the qualification groups for EM 2020 Sports soccer EM 2020 UEFA DFB National team
01 December 2018, Ireland, Dublin: Soccer: EM, UEFA, draw qualification groups for the EM 2020. An oversized trophy for the Euro 2020 is standing in front of the entrance to the Convention Center Dublin (CCD). The draw for the qualification groups for the EM 2020 will take place at the CCD on 02.12.2018. Photo: Christian Charisius/dpa
Vágólapra másolva!
Az ír kormány szerint a dublini stadion, mint a nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne nem biztos, hogy képes lesz megfelelni az európai szövetség (UEFA) 25 százalékos látogatottsági elvárásának.

Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes szerdán kifejtette: a júniusi mérkőzésekkel kapcsolatban most még túl korai lenne minderre írásos garanciákat vállalni.

"Nagyon óvatosak vagyunk, és jelenleg úgy véljük, hogy most még túl korai júniusra vonatkozóan döntést hozni. Azt hiszem, ha az UEFA továbbra is ragaszkodik a minimum huszonöt százalékos kihasználtsághoz, akkor nehéz lesz őszintén folytatni a munkát, ami nem szerencsés" - mondta a politikus.

Miközben jelenleg Írországban az egyik legalacsonyabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Európában, az ír kormány csak nagyon óvatos újranyitást tervez. Az üzletek többsége májusig zárva lesz, a szállodák pedig csak júniusban nyitnak.

Lehet, hogy Dublin nem lesz képes megfelelni a 25 százalékos látogatottságnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Az UEFA a hét végéig adott haladékot a 12 rendező város közül függőben lévő három helyszínnek, Dublin mellett Münchennek és Bilbaónak arra, hogy döntsön a nézők esetleges beengedéséről. Az UEFA eredetileg a végrehajtó bizottság hétfői üléséig várta a szükséges garanciákat, de ismét kitolta a határidőt.

Az UEFA azt szeretné, ha minden helyszínen legalább korlátozott létszámban jelen lehetnének szurkolók, ugyanakkor ha ez nem lehetséges, az nem jár automatikusan a rendezési jog elvesztésével. A többi kilenc társrendező már az első, április 7-i határidőig jelezte, hogy az adott helyszíneken mennyi nézőt szándékozik beengedni, közülük egyedül Budapest vállalta a teltházas rendezést.

A kontinensviadalt június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában - Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban - rendezik. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Az 51 700 néző befogadására alkalmas dublini Aviva Stadionban az E csoport három mérkőzését rendeznék a lengyelek, a szlovákok és a svédek részvételével, illetve június 29-én egy nyolcaddöntőre is ott kerülne sor. Az ír válogatott nem jutott ki a kontinensbajnokságra.