Társoldalunk:

Halott ötlet volt az európai labdarúgó szuperliga létrehozása

2021.04.22. 18:33

Csütörtök délután Javier Tebas, a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) elnöke, illetve néhány spanyol klub vezetője részvételével „Helyzetkép az európai labdarúgásról" címmel került sor egy online sajtótájékoztatóra, amin az Origo is részt vett. Összegyűjtöttük a 21 legfontosabb gondolatot, ami ebben a bő egy órában elhangzott az európai szuperliga által kialakult helyzetről.

Javier Tebas, a La Liga elnöke

1) „25 éven át készültek arra, hogy létrehozzák az európai szuperligát. Körülbelül 48 óra kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy ez nem fog működni" – mondta a La Liga első embere a kezdeményezésről.

2) „Florentino Pérez és Andrea Agnelli tudták, hogy ezen a héten jön a Bajnokok Ligája reformjavaslata, mégis megpróbálták keresztülvinni az európai szuperligával kapcsolatos elképzeléseiket."

3) „Most már mindenki számára egyértelművé vált, hogy ez egy halott ötlet. Régóta megvolt ez a fenyegetés a nagycsapatok részéről, de ez most ezzel a kudarccal egy jó ideig megszűnhet."

Javier Tebas, a spanyol liga elnöke szerint halott ötletnek bizonyult az Európai SzuperligaForrás: AFP/Roslan Rahman

4) „Még nem beszéltünk szankciókról a három szakadár spanyol klubbal kapcsolatban. Lehet, hogy nem is kell ezzel foglalkoznunk, elég lesz az a büntetés, amit a szurkolóiktól kapnak majd ezért a törekvésükért" – a három spanyol együttes, amelyik tagja volt a 12 alapító tagnak: Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid.

5) „A három nagy spanyol csapat nem a La Ligát hagyta volna ott, hanem a BL-t, szóval nem ez volt a fő problémánk – az Atléticót csak az utolsó pillanatban hívták meg, az angolok közül is úgy győztek meg párat, hogy 'néhányan már csatlakoztak, ti se maradjatok ki a buliból'."

6) „Nem igaz, amit Florentino Pérez állít! A spanyol futball nincs csődhelyzetben! A koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben egyetlen csapat sem szorult állami támogatásra vagy segélyezésre, a játékosok egytől-egyig időben ki voltak fizetve minden klubnál."

7) „A PSG végig az európai szuperliga ellen volt, szóval nem tudom őket kritizálni, de nem nevezem ezért Nasszer Al-Khelaifit egy hősnek. Korábban csak azt mondtam, hogy túl nagy a súlya neki és miatta a PSG-nek az UEFA-ban" – arról, hogy a katari tulajdonosa milyen új befolyásokat szerzett a helyzetnek köszönhetően. Olyat, mint amilyen Andrea Agnelli helyének átvétele az Európai Klubszövetség (ECA) elnöki pozíciójában.

A különbség csak tovább nőtt volna a legnagyobb klubok és a többiek közöttForrás: BBC

8) „A koronavírus-járvány okozta válság megerősített bennünket abban, hogy a nagy klubok mekkora hatással is bírnak az egész La Ligára."

9) „Az amerikai tulajdonosok máshogy állnak a sporthoz. Ők egy zárt versenyben hisznek, de ez itt nem fog működni. Európában nagy hagyománya van a nyílt versengésnek" – Tebas szerint ezen a kontinensen nem működőképes az amerikai major-ligák rendszere, aminek alapjait az európai szuperliga is magában hordozta volna.

10) A Villarreal szurkolói számára sokkal fontosabb volt maga a 2006-os BL-elődöntőbe jutás, mint az, hogy mekkora pénzdíjjal járt a siker, vagy hogy alapból mekkora a bevétele a klubnak" – hozott egy érdekes példát arra, hogy a szurkolók számára a pályán történtek mindenek felett állnak.

11) „Joan Laportának inkább a Barcelona adosságainak megoldására kellene koncentrálnia, mint arra, hogy a szuperligát megmentse" – a Barcelona év elején megválasztott régi-új elnökének égető dolgai vannak például Lionel Messi nyáron lejáró szerződése. (Itt azért Tebas érvelése megbicsaklik - hiszen nem sokkal korábban még arról beszélt, hogy a spanyol foci nincs csődhelyzetben, másrészt a szuperliga éppen megoldotta volna a Barcelona adósság-problémáit... - a szerk.)

Egy Barcelona-Valladolid bajnoki közel annyi rajongót mozgat meg Spanyolországban, mint egy Real Madrid-Liverpool BL-rangadóForrás: AFP/Pau Barrena

12) „Két héttel ezelőtt a Real Madrid-Liverpool BL-negyeddöntőt alig 100 ezerrel nézték többen Spanyolországban, mint az egy nappal előtte lejátszott Barcelona-Valladolid bajnokit" – egy közel 47 millió fős országban ez elenyésző különbségnek számít.

José Castro Carmona, a Sevilla elnöke

13) „A futball mindenkié, minden csapatnak meg kell adni a lehetőséget, ezt nem pusztíthatjuk el. A Sevilla nagyon büszke, hogy a klub nevében a város neve is benne van, és így már ezzel is a képviselhetjük a világban. A Sevilla kiérdemelte a tiszteletet a pályán kívül is" – mondta a Sevilla FC elnöke, amelyik ebben egy jó hajrával akár a La Liga dobogójára is odaérhet.

14) „Nem hívták meg a csapatot, de nem is mentünk volna."

Ángel Haro, a Real Betis elnöke

15) „Két okból sem értettünk egyet az európai szuperliga létrehozásával: Nem tud jól elsülni egy olyan liga, ahol előre kiválasztják a csapatokat, valamint magával a versenyrendszerrel sem értettünk egyet" – ezt már a másik sevillai klub, a Real Betis első embere mondta.

16) „Soha nem szabad megfeledkezni a szurkolókról, akiknek az egy hatalmas motiváció, hogy csapatunk az európai kupákban a legjobbak ellen mérheti fel az erejét."

Fernando Roig, a Villareal elnöke

17) „Miért nem elég egy Ferrari? Miért kell négy-öt belőle?" – utalt arra a Villarreal elnöke, hogy a kiscsapatok és a nagyok közötti különbség növekedésére szerinte csak rátenne még egy lapáttal a szuperliga.

18) „24 évvel ezelőtt kezdtem el a Villarreal projektet – ezzel én vagyok az egyik legrégebb óta hivatalban lévő elnök. Mindig is az volt az álmunk, hogy odaérjünk a csúcsra, a Bajnokok Ligájába – a szurkolók is ebben reménykedtek" – ez a Tebas által emlegetett 2006-os szezonban már sikerült nekik, de a kiváló utánpótlásrendszeréről is ismert együttes célja minden évben ugyanez.

19) „Nem csak a focinak, de más iparágaknak is újra kellett gondolniuk a gazdálkodásukat az elmúlt egy évben. Kiegyensúlyozottabbá kellett válniuk, ahogyan nekünk is. Ez sikerült is mindenféle kölcsön felvétele nélkül."

A Villarreal 24 éve Fernando Roig irányítása alatt létezikForrás: AFP/Jose Jordan

20) „A megoldás nem az európai szuperliga, hanem a kiadások visszaszorítása. A nálunk már így is háromszor-négyszer nagyobb költségvetéssel bíró klubok 10-szer nagyobb bevételekre tehetnének szert".

21) „A szurkolóink számára igenis ugyanolyan érdekes egy Villarreal-Sevilla, mint egy Manchester United-Manchester City mérkőzés."

Az Európai Szuperligával kapcsolatos minden fontos hír ide kattintva érhető el!