Társoldalunk:

Újabb várostól veheti el az Eb-rendezés jogát az UEFA, itt az új terv

2021.04.23. 08:39

Bilbao után várhatóan Dublintól is elveszi a nyári labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájának jogát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). A két város kiesése alaposan felforgatja a korábbi terveket, de már kész a vészforgatókönyv.

A Guardian című brit lap értesülései szerint az UEFA pénteken várhatóan Dublint is kihúzza a rendezők listájáról, miután az ír főváros nem tudja garantálni, hogy nézők előtt játszhatnának a csapatok. Az AVIVA Stadionban három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendeztek volna, így, ha valóban megszületik az imént említett döntés, ezeknek a mérkőzéseknek új helyszínt kell keresni.

A brit lap szerint már el is készült a vészforgatókönyv. Ahogy Bilbaóban, úgy Dublinban is az E csoport mérkőzéseit rendezték volna, így itt játszották volna a Lengyelország–Szlovákia (június 14.), a Svédország–Szlovákia (június 18.) és a Svédország–Lengyelország (június 23.) találkozókat.

Úgy tűnik nem lesznek Eb-meccsek a dublini AVIVA StadionbanForrás: AFP/Niall Carson

És ugyancsak Dublinban rendezték volna azt a negyeddöntőt, amelyben a D csoport győztese (várhatóan Anglia) és az F csoport másodikja, azaz a papírforma szerint a német, francia, portugál trió egyik tagja csapott volna össze.

Ez a mérkőzés áttennék Londonba, így az angolok – ha minden a terveik szerint alakul – a negyeddöntő kivételével egészen a döntőig hazai pályán, a Wembley Stadionban szerepelhetnének. Ugyancsak a Wembley adhatna otthont az egyik dublini csoportmeccsnek, míg egy másikat Szentpéterváron rendeznének meg. Bilbao helyettesítésére Sevilla tűnik beugrónak, azaz lehet, hogy mégis lesz spanyol helyszín a tornán.

Ugyanakkor továbbra is kérdéses München szerepvállalása, a bajor főváros ugyancsak nem jelezte még egyértelműen, hogy tud-e nézők előtt meccseket rendezni a június 11. és július 11. között sorra kerülő tornán.