Kizárással fenyegeti az UEFA elnöke a Realt, a Barcelonát, a Juventust és a Milant

fbl Horizontal
(FILES) In this file photo taken on March 15, 2019, the UEFA Champions league trophy is exhibited ahead of the draw for the Champions league quarter-final draw, at the House of European football in Nyon. - Plans for a breakaway Super League announced by twelve of European football's most powerful clubs plunged European football into an unprecedented crisis on April 19, 2021, with threats of legal action and possible bans for players, as the UEFA president called it a "spit in the face" for supporters. Six Premier League teams -- Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City and Tottenham Hotspur -- joined forces with Spanish giants Real Madrid, Barcelona and Atletico Madrid and Italian trio Juventus, Inter Milan and AC Milan to launch the planned competition. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke ismételten kizárással fenyegette meg a Szuperligától hivatalosan még vissza nem lépett négy labdarúgóklubot, azaz a Real Madridot, a Barcelonát, a Juventust és az AC Milant.

- jelentette ki a szlovén sportvezető a Der Spiegel című magazinnak. "A mi rendezvényeink a négy csapat nélkül is fantasztikusak lesznek" - mondta.

Ceferin korábban úgy nyilatkozott, hogy a Szuperliga létrehozásában részt vevő kluboknak következményekkel kell majd szembenézniük sikertelen elszakadási kísérletük miatt, de végül az UEFA végrehajtó bizottságának pénteki ülését követően nem jelentettek be szankciókat a 12 alapítóval szemben.

A Spiegel beszámolója szerint a Szuperliga csapatai

23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni.


A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga alapítói között hat angol, továbbá három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale lépett vissza, az AC Milan pedig jelezte, hogy megértette a kritikákat és hasonlóan tesz, míg a Juventus ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.