Mbappé vezérletével nyert a PSG és élre állt - videó

Mbappé PSG
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (C) fights for the ball with Metz's Malian defender Boubakar Kouyate (R) and Metz's Algerian goalkeeper Alexandre Oukidja (L) during the French L1 football match between Metz (FC Metz) and Paris Saint-Germain (PSG) at the Saint Symphorien stadium in Longeville-lčs-Metz, on April 24, 2021. (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) 34. fordulójának szombati mérkőzésén a Paris Saint-Germain drámai végjátékban 3-1-re verte idegenben a Metz együttesét.

A mérkőzés esélye egyértelműen a fővárosi együttes volt, hiszen a Metz legutóbb tétmérkőzés 2006. májusában tudta legyőzni a PSG-t. Ráadásul minden sorozatot figyelembe véve a meccs előtt a hazai együtt hat mérkőzés óta nyeretlen volt. Ezzel szemben a Paris Saint-Germain a francia kupa negyeddöntőjében aratott 5-0-ás győzelemmel hangolt a Metz elleni hétvégi bajnoki összecsapásra.

A párizsi sztárcsapat már az első kapura lövéséből megszerezte a vezetést az 4. percben. Ander Herrera ugratta ki remekül Kylian Mbappét, aki kilőtte a bal alsó sarkot. A fiatal támadó a 28. bajnoki mérkőzésén a 23. gólját szerezte.

A gól után is a vendégek irányították a mérkőzést, Neymar veszélyesen csapódó szabadrúgása csupán centikkel kerülte el a kaput.

A hazai együttes első kapura lövésére fél órát kellett várni, majd egy perccel később Aaron Iseka Leya esett el az egyik védő mellett a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

Az első félidőben a PSG 68%-ban birtokolta a labdát, és hatszor próbálkozott kapura lövéssel, bár ebből csupán kettő talált kaput.

A második félidő kisebb meglepetésre Metz-góllal kezdődött, Fabien Centonze érkezett jó ütemben a beadásra, és közelről fejelt a kapuba.

A gól után nagyobb tempóra kapcsolt a PSG, sorra alakította ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. A fölény pedig az 59. percben újabb góllá érett. Mbappé 16 méterről lőtt, a labda az egyik védő lábán megpattant és a kapuban kötött ki.

Az öt európai topligát figyelembe véve Mbappé beérte a Borussia Dortmundban játszó Erling Haalandot, ugyanis mindkét játékos 19 idegenben szerzett gólból vette ki a részét eddig a szezonban.

A norvég csatár 16 gólt és 3 gólpasszt jegyzett eddig idegenben, míg a világbajnok játékosnak ez volt a 15. idegenben szerzett találata, emellett pedig még 4 gólpasszt osztott ki korábban.

Könnyedén nyert a PSG a Metz otthonában Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A folytatásban a PSG mindent megtett, hogy végképp eldöntse a találkozót. A 82. percben egy szöglet után Ander Herrera lövése csattant a keresztlécen. Majd aztán a vendég együttes tizenegyest kapott miután a 88. percben Dylan Bronn buktatta Icardit a tizenhatoson belül. A labda mögé a sértett állt, aki magabiztosan értékesítette a büntetőt.

A hátralévő időben több gól már nem esett, így a Mauricio Pochettino csapata 3-1-re nyerni tudott és átvette a vezetést a tabellán, de a Lille egy meccsel kevesebbet játszott.

Ligue 1, 34. forduló

Metz-PSG 1-3 (0-1)
G.: Centonze (46.), ill. Mbappé (4., 59.), Icardi (89., büntető)

A Ligue 1 élmezőnye: 1. PSG (72 pont) 2. Lille (70 pont), 3. Monaco (68 pont), 4. Lyon (67 pont)
(A Lille, a Monaco és a Lyon a cikk megírásakor egy meccsel kevesebbet játszott a riválisainál.)