Több játékos lehet majd a foci-Eb-n a válogatottak keretében

Russia Soccer Euro 2021 UEFA European Football Championship Horizontal
6459847 11.02.2021 A view shows Gazprom Arena football stadium ahead of the upcoming UEFA Euro 2020 Football Championship, in Saint Petersburg, Russia. Alexei Danichev / Sputnik (Photo by Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az UEFA bővíteni akarja a válogatottak keretét a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott 2020-as Európa-bajnokságon – értesült a francia L'Équipe. 

A szövetségi kapitányoknak eddig 23 játékos kiválasztására volt lehetőségük, de

a lap szerint most 26 labdarúgóval lehet majd nekivágni a tornának.

Az elképzelés az lenne, hogy kompenzálni lehessen majd minden olyan koronavírusos esetet, amely a csapatokat hátráltatja.

Állítólag a döntést az UEFA válogatottakkal foglalkozó bizottságának hétfő délutáni videótalálkozóján nagy többséggel megszavazták.

Csak egy tag volt a 23 fős csapatok megtartása mellett, míg az országok nagyon kis része olyan megoldás mellett szavazott, amelyben 25 játékost lehetett volna

a keretekben.

Több játékos lehet majd a foci-Eb-n a válogatott keretekben Forrás: Sputnik via AFP/Alexei Danichev

Azt azért fontos megemlíteni, hogy

bár a válogatott keretei bővülnek, továbbra is csak 23 játékost lehet majd kiválasztani minden mérkőzésre.

A hírek szerint a válogatottak ennek ellenére dönthetnek úgy, hogy kevesebb játékost választanak csak, még akkor is, ha ez nem tűnik valószínűnek.

Az intézkedés okát elsősorban a koronavírus-fertőzés kockázatában kell keresni, de egy másik fontos tényező is szóba került, méghozzá a hosszú szezon miatti fáradtság. Sok játékosnak

nagyon sűrű volt az idénye a járvány miatt, ezért több volt a sérülés is, mint egy „normál" szezonban.

Most az UEFA végrehajtó bizottságának jóvá kell hagynia a javaslatot, mielőtt az valósággá válna, azonban ez a L'Équipe szerint csak apróság.

Arról már korábban határozott az UEFA, hogy három helyett öt cserét engedélyez a mérkőzéseken.

A tavalyról idénre halasztott kontinensviadalt június 11. és július 11. között bonyolítják le.

Eredetileg 12 város adott volna otthont a mérkőzéseknek, de mivel Dublin és Bilbao nem tudta garantálni a nézők beengedését a stadionokba, a múlt héten változott a helyzet, beugróként jelentkezett Sevilla, Szentpétervár pedig több csoportmeccset rendez, míg London egy plusz nyolcaddöntőt kapott. A torna rendezője mellettük München, Baku, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Glasgow és Budapest.

A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.