Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén a tavalyi döntős Paris Saint-Germain 2-1-re kikapott a Manchester City csapatától a Parc des Princes Stadionban, így Pep Guardiola együttese várhatja kedvezőbb helyzetből a jövő heti visszavágót.

A két csapat edzője már játékos-pályafutása során is többször összecsapott egymással, Pep Guardiola a Barcelona, Mauricio Pochettino pedig a városi rivális Espanyol futballistája volt. Visszavonulásuk után ezt a két csapatot vezetőedzőként is irányították, és számos alkalommal megküzdöttek egymással. Később Pochettino a Tottenham Hotspur, Guardiola pedig a City edzője lett, így a Premier League-ben, valamint a Bajnokok Ligájában is csatáztak. Az argentin szakember edzőpályafutása alatt a katalán tréner ellen vívta a legtöbb mérkőzést, szám szerint 18-at. Ezeken három győzelem, öt döntetlen és tíz vereség a mérlege.

A legemlékezetesebb győzelme a két évvel ezelőtti, amikor a Spurs edzőjeként továbbjutott a negyeddöntőből a Cityvel szemben, most ennek az ütközetnek a visszavágója jött, a tét viszont ezúttal a fináléba kerülés volt.

Pochettino és Guardiola csapatai játsszák a futballt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A két csapat eddig háromszor játszott egymás ellen, 2008-ban az Európa-liga jogelődje, az UEFA Kupa csoportkörében 0-0-s döntetlen született Manchesterben, majd a 2016-os BL-negyeddöntőben a párizsi 2-2 után Manchesterben 1-0-ra nyert a City és továbbjutott.

A mérkőzés előtt már sejthető volt, hogy a Manchester City fogja többet birtokolni a labdát, a PSG pedig majd gyors kontrákból próbál meg veszélyeztetni. Így is történt. Az első helyzetre a harmadik percig kellett várni, ekkor egy labdavesztés után Neymar kapott kiugratást, a brazil támadó kiszorított szögből kapura lőtt, de honfitársa, Ederson könnyedén fogta a középre tartó labdát.

A folytatásban érződött, hogy mindkét csapat rendkívül felkészült a másikból. A City nem ment fejetlenül előre, inkább a labdatartásra törekedett, így a gyors PSG-támadók sem tudtak meglódulni.

Neymar (balra) rendkívül sok munkát adott az angol csapat védőinek Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 13. percben aztán újabb helyzetet dolgozott ki a párizsi csapat. Neymar egy szép kényszerítő után betört a tizenhatoson belülre, 14 méterről kapura lőtt, de Ederson szögletre tolta a léc alá tartó labdát.

A 15. percben megszerezte a vezetést a Paris Saint-Germain.

Ángel Di Maria jobboldali szögletére a csapatkapitány Marquinhos robbant be a rövid oldalon, és három méterről a kapu jobb oldalába csúsztatott.

  • A brazil védő a legutóbb 12 Bajnokok Ligája-mérkőzésén öt gólt szerzett. Ráadásul az előző szezonban is eredményes volt a negyeddöntőben és az elődöntőben is.
  • Cristiano Ronaldo és Antoine Griezmann után a PSG védője lett a harmadik játékos, aki két egymást követő szezonban is gólt tudott szerezni a negyeddöntőben és az elődöntőben.
  • Ángel Di Mariának a City elleni volt a 103. gólpasszal a PSG csapatában, ezzel beérte a klub örökranglistájának élén álló bosnyák játékost, Safet Sušićt.

Az első manchesteri lehetőségre a 21. percig kellett várni. Egy keresztlabda után Bernardo Silva tűnt fel a hosszú oldalon, kiszorított helyzetből kapura pöckölt, de Keylor Navas szögeltre ütötte a labdát. Hét perccel később viszont növelhette volna az előnyét a Paris Saint-Germain. Neymar baloldali szögletére ezúttal Leandro Paredes robbant be a rövid oldalon, de az argentin középpályás fejese elkerülte a jobb felső sarkot.

A 31. percben már komoly helyzetet is kialakított a City.

Egy labdavesztés után Kevin De Bryune ment el a balszélen, a középre nyesett labdáját a hosszún érkező Phil Foden fejelte hét méterről kapura, de Leandro Paredes akrobatikus mozdulattal tisztázott a gólvonalon.

De Bruyne keveset volt játékban az első félidőben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezt követően a Manchester City birtokolta többet a labdát, de az igazán komoly helyzetek elmaradt a vendég oldalon. A 41. percben tizenegyest kaphatott volna a PSG. Egy szóló után az olasz válogatott Alessandro Florenzi játszott Neymar elé, aki a visszasprintelő Rijad Mahrez hátulról fellökött, de a német Felix Brych játékvezető nem ítélt büntetőt, és a videobíró sem avatkozott közbe.

Az ellentámadásból kis híján egyenlített az angol csapat.

Egy labdavesztés után Bernardo Silva hozta óriási helyzetbe Fodent, az angol válogatott támadó 13 méterről lőtt kapura, de Navas ki szedte a léc alá tartó, nem túl jól helyezett lövést.

A második félidő elején a City kezdeményezett, a Paris Saint-Germain pedig tudatosan átadta a területet az angol csapatnak és kontrajátékra rendezkedett be. Ennek kis híján meg is lett az eredménye az 56. percben, amikor Kylian Mbappé elment a jobbszélen, a középre lőtt labdájáról azonban Marco Verratti egy hajszállal lekésett, pedig az olasz válogatott középpályásnak csak az üres kapuba kellett volna pöckölnie.

Az angol csapat első helyzetére a 61. percig kellett várni.

Ekkor Presnel Kimpembe rossz helyre fejelt labdájt De Bryune húzta kapura egy akrobatikus ollózó mozdulattal, de a belga karmester lövése elszállt a kapu fölött.

A 64. percben aztán egy szerencsés góllal egyenlített a Manchester City.

De Bryune kapott labdát a tizenhatos előterében, a belga középpályás középre nyeste a labdát, azonban abba senki nem ért bele, ez pedig megzavarta Navast, a labda pedig a kapu bal oldalába csorgott.

  • Marcus Rashford, Neymar és Lionel Messi után Kevin De Bruyne lett a negyedik focista, aki három egymást követő meccsen is gólt lőtt a PSG ellen.

A 71. percben egy újabb szerencsés góllal megfordította a meccset a Manchester City. Rijad Mahrez végezhetett el szabadrúgást 22 méterről. Az algériai támadó lövésekor szétnyílt a párizsi sorfal, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozta Keylor Navast, aki ugyan vetődött, de esélye sem volt elérni a jobb alsó sarokba tartó labdát.

A manchesteri fordítást követően a párizsi játékosok elvesztették a fejüket, egymást követék a kemény belépők, a 77. percben aztán Felix Brych játékvezető kiosztott egy piros lapot. Idrissa Gueye brutálisan rácsúszott İlkay Gündoğan lábára, a német játékvezető pedig gondolkodás nélküli kiállította a szenegáli középpályást.

  • Gueye a második játékos, akit kétszer is kiállítottak egy BL-szezonon belül. Ez bravúr legutóbb a spanyol Alvaro Arbeloának sikerült a Real Madrid játékosaként a 2012/13-as szezonban.

A folytatásban már korántsem a játéké volt a főszerep, inkább azért izgult mindkét edző, hogy a játékosok sérülés nélkül megússzák a találkozót. A 86. percben De Bruyne is kaphatott volna egy piros lapot, miután óriási ütemkéséssel megtaposta Danilót, de a játékvezető megkegyelmezett a belga játékosnak.

A hajrában már egyik csapat sem kockáztatott, így az eredmény nbem változott. A Citynek tökéletes volt az eredmény, az emberhátrányban futballozó PSG pedig nem akart még egy gólt kapni, így megőrizte az esélyét a jövő hét kedden esedékes visszavágóra.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
Paris Saint-Germain (francia)-Manchester City (angol) 1-2 (1-0)
Párizs, Parc des Princes
Játékvezető: Felix Brych (német)
Paris Saint-Germain: Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Gueye, Paredes (Herrera, 83.), Verratti - Di María (Danilo, 80.), Neymar, Mbappé. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Manchester City: Ederson - Walker, Dias, Stones, Cancelo (Zincsenko, 61.) - Rodri, Gündogan, Bernardo Silva - Mahrez, Foden, De Bruyne. Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerző: Marquinhos (15.), ill. De Bryune (64.), Mahrez (71.)
Sárga lap: Paredes (70.), Neymar (74.) ill. Cancelo (31.), De Bryune (86.)
Piros lap: Gueye (77.)