Egy forduló után újra zárt kapusak lesznek a holland focimeccsek

fbl Horizontal
Ajax' Dutch midfielder Davy Klaassen (C) celebrates with teammates after scoring the 2-0 goal during the Dutch Eredivisie football match between Ajax and AZ Alkmaar in Johan Cruijff Arena in Amsterdam, on April 25, 2021. (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A múlt hétvégi kísérleti forduló után ismét zárt kapus mérkőzésekre kerül sor a holland labdarúgó-bajnokságban.

"Ez a döntés nagyon kiábrándító, mivel az előző fordulóban minden nagyon jól sikerült" - áll a Holland Labdarúgó Szövetség és az Eredivisie közös nyilatkozatában.

A március 27-én rendezett Hollandia-Lettország válogatott mérkőzésre kísérleti jelleggel ötezer nézőt beengedtek a Johan Cruyff Arenába, a legutóbbi bajnoki fordulóban pedig 10-15 százalékos kapacitás erejéig megnyitották a stadionok lelátóit. A létesítményekbe csak azok léphettek be, aki be tudták mutatni negatív koronavírus-gyorstesztjüket.

Április 25-én, nézők előtt játszott az Ajax Forrás: AFP/Maurice Van Steen

A kormány a kísérleti hétvége után úgy döntött, az Eredivisie következő fordulójában ismét zárt kapuk mögött kell rendezni a meccseket, a másodosztályban nyolc pénteki találkozóját viszont korlátozott létszámú közönség előtt játsszák, mert ezek még a kísérlet részét képezik.

A holland szövetség szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy "a szabadban szinte egyáltalán nem terjed a fertőzés, és a tágas stadionokban a szurkolók az egész meccs során megfelelő távolságot tudnak tartani egymástól".

A szövetség folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal, hogy a negatív tesztet bemutató nézők ismét a helyszínen tekinthessék meg a találkozókat, azonban figyelmeztetett, ha az erről szóló jogszabály csak május második felében lép életbe, addigra a bajnokság már véget ér.