Neymar és Mbappé eltűnt a párizsi éjszakában, a Manchester City megfojtotta a PSG-t

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe reacts as Manchester City players celebrate after winning the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Manchester City at the Parc des Princes stadium in Paris on April 28, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén a tavalyi döntős Paris Saint-Germain 2-1-re kikapott a Manchester City csapatától a Parc des Princes Stadionban, így Pep Guardiola együttese várhatja kedvezőbb helyzetből a jövő heti visszavágót. Az első félidőben veszélyesebben játszott a párizsi csapat, de a fordulás után Pep Guardiola együttese feljavult, és két szerencsés góllal megfordította az összecsapást. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Guardiola megtalálta a kontrajáték ellenszerét?

A világ legjobb edzőjeként emlegetett Pep Guardiola legutóbb 2011 májusában, az FC Barcelona edzőjeként emelhette a magasba a BL-serleget a londoni Wembley Stadionban. A katalán tréner azóta többször is közel járt ahhoz, hogy újra döntőt játszhasson valamelyik aktuális csapatával, de a cél előtt egy lépéssel rendre elbukott. Amióta eljött Barcelonából, vagy az elődöntő, vagy a sorozat még korábbi szakaszai jelentették számára a végállomást, a kritikusaitól pedig sokszor megkapta, hogy Lionel Messi nélkül sosem fog újra Bajnokok Ligáját nyerni.

Guardiola tíz év után léphet ki Messi árnyékából Forrás: AFP/Javier Soriano

Azonban az eddigi bukásai nem Messi hiányára vezethetők vissza, hanem arra, hogy van egy filozófiája, amiből nem hajlandó engedni. A katalán edző soha nem fogja úgy megerőszakolni a futballt, mint José Mourinho. Guardiola a labdatartás és a nagybetűs játék híve.

Az elbukott párharcai a legtöbb esetben abból eredtek, hogy az aktuális csapata megkapott egy remekül kontrázó ellenfelet, amely aztán könnyen megfutotta azokat a területeket, amiket Guardiola csapata a félpályáig feltolt védekezésével maga mögött hagyott.

Jó példa erre a 2014-es elődöntős párharc, amikor Carlo Ancelotti Real Madridja 5-0-s összesítéssel ejtette ki Guardiola Bayern Münchenjét. Ennél talán még fájóbb lehetett a 2017-es nyolcaddöntő, amikor a tinédzserekkel – többek között Kylian Mbappéval felálló – Monaco ejtette ki a Manchester Cityt 6-6-os összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal. Egy évvel később a Jürgen Klopp vezette heavy metal futballt játszó Liverpool robogott át a City védelmén a negyeddöntőben, 2019-ben pedig a Tottenham parancsolt megálljt Guardiolának. Az előző szezonban már sokan biztosra vették a Bayern München-Manchester City elődöntőt, de az angol csapat bombameglepetésre összezuhant a jóval gyengébb Olympique Lyon ellen, így Guardiola négy szezon alatt egyszer sem tudta a legjobb négy közé juttatni a világ egyik leggazdagabb csapatát.

Az idei szezonban azonban minden a Manchester Cityről szól.

Angliában és az európai kupaporondon is, ami annak is köszönhető, hogy Guardiola átalakította a csapatát, és az idei szezonban már csatár nélkül, hamis kilencessel játszik a Manchester City, amely sokkal inkább törekszik a biztonságra. Az angol csapat meccsei már korántsem olyan látványosak és gólgazdagok, mint az elmúlt években, de az eredményeket tekintve most igazán halálos ez a csapat, mert két-három gólt minden meccsen össze tud hozni, az ellenfelek pedig csak nyomozzák ellenük a labdát. Nagyon úgy tűnik, hogy Pep Guardiola megtanulta, hogyan védekezzen a kontrajáték ellen, ez pedig 10 év után újra BL-győzelmet eredményezhet a katalán edzőnek.

Mbappé észrevehetetlen volt az agresszív City-védők között

„Nagyon jól kezdtünk, aztán kaptunk egy gólt és megéreztük a nyomást. Egy-nullánál nem birtokoltuk eleget a labdát a megfelelő pozíciókban, de

A második félidő viszont minden szinten kiválóra sikerült. Megváltoztattuk a letámadásunkat, de ez nem könnyű Neymar, Mbappé és Di Maria ellen. Két gólt lőttünk idegenben, ami nagyon fontos, de nagyon keményen kell dolgozunk a következő hat napban. Azt szeretném, hogy a visszavágón is úgy játszunk, ahogy mindig is. Mindent egybevetve, elégedett vagyok a produkciónkkal" – mondta a mérkőzés után Pep Guardiola, aki múlt hétvégén megnyerte csapatával az angol Ligakupát.

A katalán edző a Ligakupa után a Premier League-et és BL-t is megnyerheti az idei szezonban Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Mauricio Pochettino, a PSG argentin edzője pályafutása alatt Pep Guardiola ellen vívta a legtöbb mérkőzést, szám szerint 19-et. Ezeken három győzelem, öt döntetlen és 11 vereség a mérlege.

„Két teljesen ellentétes félidőt láthattunk. Az elsőben jól játszottunk, helyzeteket dolgoztunk ki, így megérdemeltük a vezetést, de a második félidőben el kell ismerni, hogy jobbak voltak.

Nagyon csalódottak vagyunk a két bekapott gól miatt, nehéz ezt elfogadni egy elődöntőben. Fájdalmas ez így. A futballban szükség van a hitre. Hat nap múlva megyünk Manchesterbe, megpróbálunk gólokat lőni és nyerni. Természetesen nyomás alatt vagyunk, de ilyen a futball" – értékelt a meccs után Mauricio Pochettino, a Paris Saint-Germain edzője.

Hogy valójában mennyire jól működött a Manchester City agresszív védekezése, azt bizonyítja, hogy a francia világbajnok Kylian Mbappé pályafutásában ez volt az első olyan BL-meccs, amikor egyetlen lövéssel sem tudott próbálkozni.

Kylian Mbappé teljesen veszélytelen volt a City ellen Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A mérkőzés legjobbjának Kevin De Bryune-t választották, aki Marcus Rashford, Neymar és Lionel Messi után a negyedik focista, aki három egymást követő BL-meccsen is gólt lőtt a PSG ellen.

„Az első félidőt jól kezdtük, irányítottuk a játékot, de a PSG hihetetlenül jó csapat. Az első félidőt túlságosan elrohantuk, nem így szoktunk játszani, ezért nem mutattunk jól csapatként. A bekapott gól után megváltoztattuk a védekezésünket és feljavultunk. A második félidő már sokkal jobbra sikeredett.

Tudtuk, hogy rengeteget kell majd futni és keményen harcolni. Ez vár ránk a második mérkőzésen is, mert nagyon jó csapat a PSG" – értékelt a mérkőzés után De Bryune, aki az egyenlítő góljáról elmondta, hogy Keylor Navas szemszögéből nem volt egyszerű, mert az ilyen beadásoknál a kapusok mindig arra várnak, hogy valaki beleérjen előttük a labdába.

Marquinhosnak eddig nyolc gólja van a Bajnokok Ligájában. Korábban, amikor a brazil védő gólt szerzett, a PSG mindig győzött. Ez volt az első elvesztett BL-meccse gólszerzőként.

„A második félidőben túlságosan is távol futballoztunk az ellenfél kapujától, sehogy sem tudtunk előre jutni. A City sokkal agresszívabb volt. A visszavágón mind a két félidőben ugyanolyan jól kell futballoznunk. Ki kell elemeznünk ezt a mérkőzést, hogy lássuk, miért szenvedtünk. Voltak már korábban is olyan meccseink, amikor akadtak hibáink, de tudtunk azokból tanulni. Két buta gólt kaptunk, ezen a szinten pedig az ilyen apró részletek számítanak.

Harcos mentalitással kell pályára lépnünk. Nagyon közel a döntő, és semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy javítani tudunk azokon a pontokon, ahol most gyengén teljesítettünk. Minden esélyünk és tudásunk megvan ahhoz, hogy továbbjussunk" – mondta a meccs után a Paris Saint-Germain csapatkapitánya.

Marquinhos góljai többnyire szerencsét hoznak a Paris Saint-Germainnek Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A City lehet minden idők legjobb BL-győztese

A Manchester City számára a BL-döntőbe kerülés mellett komoly motiváció lehet, hogy megdöntse az FC Barcelona 2006-os és a Manchester United 2008-as rekordját. A 32 csapatos Bajnokok Ligájában, amelyben az egyenes kieséses szakaszban oda-visszavágós párharcok vannak – ez 13 meccset jelent a döntővel együtt – eddig a Frank Rijkaard vezette FC Barcelona és a Sir Alex Ferguson által irányított Manchester United bizonyult a legjobbnak.

Mindkét csapat kilenc győzelemmel és négy döntetlennel nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Ezt döntheti meg most a Manchester City, amely jelen pillanatban tíz győzelmet és egy döntetlen számlál az idei szezonban.

Az is az angol csapat végső győzelmét vetíti előre, hogy a Bajnokok Ligája jelenlegi formátumában Pep Guardiola együttese az első angol csapat, amely tíz mérkőzést megnyert.

Ronaldinhóék veretlenül nyertek BL-t 2006-ban Forrás: AFP/Odd Andersen

Érdekesség, hogy azok közül a csapatok közül, amelyek legalább tíz meccset megnyertek, csak a Real Madrid nem tudta végül elhódítani a trófeát a 2011/12-es szezonban.

Szintén elképesztő statisztika, hogy a Leeds United 1969/70-es csapata óta a Manchester City az első angol együttes, amely egy szezonban hat egymást követő meccset is meg tudott nyerni az európai kupaporondon.

HOSSZABBÍTÁS

Végezetül lássuk az elődöntő érdekesebb statisztikáit:

  • A PSG az európai kupaporondon négy meccs alatt még nem tudta legyőzni a Manchester Cityt. Ennél többször csak a Juventusszal találkozott (8) úgy, hogy nem tudott meccset nyerni. A párizsi csapat az Arsenal és az AC Milan ellen egyaránt négy nyeretlen meccsnél tart.
  • Pep Guardiola beállította José Mourinho rekordját, miután az aktuális csapatával nyolcadszor szerepelt elődöntőben. A katalán tréner az FC Barcelonával négyszer, a Bayern Münchennel háromszor szerepelt a legjobb négy között.
  • A Manchester City a legutóbb 18 idegenbeli meccsét megnyerte, ezeken ráadásul kilencszer nem kapott gólt.
  • A PSG védője, a brazil Marquinhos a legutóbbi 12 Bajnokok Ligája-mérkőzésén öt gólt szerzett. Ráadásul az előző szezonban is eredményes volt a negyeddöntőben és az elődöntőben is.
  • Cristiano Ronaldo és Antoine Griezmann után Marquinhos lett a harmadik játékos, aki két egymást követő szezonban is gólt tudott szerezni a negyeddöntőben és az elődöntőben. Ronaldo a 2011/12, 2012/12 és a 2013/14-es szezonban is megcsinálta. Griezmann-nak pedig a 2015/16 és a 2016/17-es idényben sikerült ez a bravúr.
  • A PSG-nek a tavalyi Lipcse elleni meccs után ez volt a második BL-elődöntője, ezeken négy gólt szerzett. Az argentin Ángel Di Maria egy gólt lőtt és három gólpasszt adott ezen a két meccsen.
    Di Maria a párizsi csapat gólpasszkirálya Forrás: AFP/Franck Fife
  • Di Mariának a City elleni volt a 103. gólpassza a PSG csapatában, ezzel beérte a klub örökranglistájának élén álló bosnyák játékost, Safet Sušićt.
  • A PSG középpályása, a szenegáli Idrissa Gueye a második játékos, akit kétszer is kiállítottak egy BL-szezonon belül. Ez a bravúr legutóbb a spanyol Alvaro Arbeloának sikerült a Real Madrid játékosaként a 2012/13-as szezonban.
  • A BEK/Bajnokok Ligájában eddig 47-szer fordult elő, hogy egy egyenes kiesés párharc első idegenbeli mérkőzését megnyerte egy angol csapat. Érdekesség, hogy azt követően minden esetben az angol csapat jutott tovább a párharcból.
  • A PSG a második félidőben csak egyszer lőtt kapura a Manchester City ellen. Ilyen pocsék statisztikája legutóbb 2016 áprilisában volt a párizsi csapatnak, a Manchester City elleni BL- negyeddöntőben.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
Paris Saint-Germain (francia)-Manchester City (angol) 1-2 (1-0)
Párizs, Parc des Princes
Játékvezető: Felix Brych (német)
Paris Saint-Germain: Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Gueye, Paredes (Herrera, 83.), Verratti - Di María (Danilo, 80.), Neymar, Mbappé. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Manchester City: Ederson - Walker, Dias, Stones, Cancelo (Zincsenko, 61.) - Rodri, Gündogan, Bernardo Silva - Mahrez, Foden, De Bruyne. Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerzők: Marquinhos (15.), ill. De Bryune (64.), Mahrez (71.)
Sárga lap: Paredes (70.), Neymar (74.), ill. Cancelo (31.), De Bryune (86.)
Piros lap: Gueye (77.)