Vágólapra másolva!
Péntek este a Német Kupa elődöntőjében a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig gólnélküli rendes játékidőt követően hosszabbításban 2-1-re legyőzte a Werder Brement a brémai Weserstadionban, így a lipcsei csapat története során másodszor jutott be a fináléba, ahol a Borussia Dortmund vagy a másodosztályban szereplő Holstein Kiel lesz az ellenfele.

A találkozónak a vendég lipcsei csapat volt az esélyese, ugyanis a Werder Bremen pocsék formában van az utóbbi hetekben. A brémai csapat a legutóbbi négy meccsét elvesztette a Bundesligában, és már csak egy pont választja el a 16. osztályozás helytől. Az RB Leipzig sem csúcsformában érkezett a meccsre. Igaz, Julian Nagelsmann csapatának semmi sem veszélyezteti az ezüstérmes helyezését a Bundesligában, így várható volt, hogy a hajrára kienged majd a lipcsei együttes. A két csapat az idei szezonban kétszer találkozott a Bundesligában. Mindkét meccset az RB Leipzig nyerte. Decemberben 2-0-ra győzte le a Werdert Lipcsében, áprilisban pedig Brémában aratott 4-1-es győzelmet.

Julian Nagelsmann (jobbra) váltja Hans-Dieter Flicket a Bayern kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A Werder Bremen talán csak abban bízhatott, hogy a Mönchengladbachhoz hasonlóan az RB Leipzig játékosait is megzavarja a vezetőedző nyári távozása, ugyanis a 33 éves Julian Nagelsmannt 25 millió euróért kivásárolta a szerződéséből a német rekordbajnok Bayern München. Érdekesség, hogy februárban a Borussia Dortmund bejelentette, hogy nyártól a Borussia Mönchengladbach edzője, Marco Rose veszi át a csapat irányítását, ezt követően pedig a Gladbach sorozatban hét mérkőzést vesztett el.

Remekül kezdődött a mérkőzés. A Lipcse már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést, de Alexander Sorloth jobb alsó sarokba tartó fejesét Jiri Pavlenka elképesztően nagy bravúrral védte. Egy perccel később a Werder Bremen került helyzetbe, de Josh Sargent éles szögből leadott lövését magabiztosan fogta a magyar válogatott Gulácsi Péter.

A folytatásban a lipcsei csapat dominált, a 30. percben mégis a brémaiak szerezhettek volna vezetést.

Egy védelmi hiba után Sargent lépett ki ziccerben Dayot Upamecano szorításában, az amerikai támadó azonban nem esett el a tizenhatoson belül, hanem eltekerte a labdát Gulácsi mellett, de nem találta el a kaput.

Gulácsi Péter koncentrál Josh Sargent ziccerére Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen

A félidő hajrájában felpörögtek az események. Egy tizenhatoson belül eladott labdára Davie Selke startolt rá, összeakadt Nordi Mukielével, a játékvezető pedig habozás nélkül a tizenegyespontra mutatott. A Werder támadója, Niclas Fullkrug már készült elvégezni a büntetőt, amikor Manuel Grafe játékvezető fülére rászóltak, hogy nézze vissza az esetet. A német bíró közel kétpercnyi videózás után felbírálta az ítéletét, és visszavonta a brémai csapat tizenegyesét, mert Selke rúgott bele Mukiele lábába.

Manuel Grafe sokáig nem tudta eldönteni, mi történt a tizenhatoson belül Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen

A fordulás után a lipcseiek nekirontottak a brémaiaknak, akik teljesen beszorultak, de jól zárt a védelmük. Az első igazán komoly helyzetre a 65. percig kellett várni. Ekkor Christopher Nkunku baloldali beadását Willi Orbán fejelte 11 méterről kapura, de a magyar válogatott védő bal felső sarokba tartó fejese a kapufán csattant. Ez után is támadásban maradt a Lipcse, de úgy tűnt, Julian Nagelsmann csapatában nincs elég átütőerő.

A 78. percben aztán ismét a kapufa mentette meg a Werder Brement.

A spanyol Angelino balról betett labdáját Nkunku kezelte le tizenhatoson belül majd közelről kapura pöckölt, Pavlenka viszont óriási bravúrral a kapufára ütötte a labdát.

A lipcsei csapatban Willi Orbán állt a legközelebb a gólszerzéshez Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen

A hajrában az RB Leipzig ment előre a győztes gólért, a 89. percben egy szöglet után azonban a Werder találhatott volna be, de egy baloldali szöglet után Theodor Gebre Selassie a kapu mellé csúsztatott. A hosszabbításban még a Lipcsének is volt egy lehetősége. Egy szabadrúgás után Orbán fejelte át a labdát a hosszú oldalon érkező Yussuf Poulsennek, de a dán támadó hét méterről kapu mellé fejelt, így maradt a gólnélküli döntetlen és jöhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás.

A ráadásban a Lipcse szinte azonnal gólt szerzett.

Egy szép háromszögelés végén a két a cserejátékos, Poulsen és Hvang Hicshan játszottak össze, a dél-koreai támadó pedig nyolc méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A lipcsei gól után úgy tűnt, a kapura veszélytelen Werder Bremen már nem fog visszajönni a meccsbe, azonban a ráadás első félidejének hosszabbításában egy óriási hiba után a semmiből egyenlített a brémai csapat. Egy előrevágott labdát Dayot Upamecano akart hazaadni, de rosszul találta el a labdát, ezzel poedig leindította Leonardo Bittencourtot, aki megtolta a labdát Gulácsi Péter mellett, majd az üres kapuba lőtt.

  • A lipcsei csapatnak – amelyben Gulácsi Péter minden meccset végigvédett – a szezonbeli ötödik Német Kupa-meccsén ez volt az első bekapott gólja.

A folytatásban a Lipcse változatlanul egykapuzott, de sokáig nem tudta begyötörni a győztes gólt, úgy tűnt, jöhet a tizenegyespárbaj. Azonban a 121. percben egy felívelt labdát Hvang Hicshan fejelt át a hosszú oldalon érkező Emil Forsbergnek, a hat perccel korábban beálló svéd középpályás pedig akrobatikus mozdulattal, kapásból a hálóba lőtt.

Az RB Leipzig ezzel bejutott a május 13-án sorra kerülő fináléba, ahol a Borussia Dortmund vagy a másodosztályban szereplő Holstein Kiel lesz az ellenfele.

Német Kupa, elődöntő
Werder Bremen–RB Leipzig 1–2 (0–0, 0–0, 1–1)
Gólszerző: Bittencourt (105+1.), ill. Hvang Hicshan (94.), Forsberg (121.)