Több ezer DVTK-drukker gyászolja az NB I-ből kieső miskolci csapatot

Diósgyőr-Videoton foci 2018.06.02.
A diósgyőri tábor
Vágólapra másolva!
Bekövetkezett az, amitől nagyon sok DVTK-drukker már évek óta rettegett, és amit az elmúlt szezonokban mindig megúszott a miskolci csapat: a Diósgyőr vasárnap délután kiesett az NB I-ből, s a 2021-22-es szezonban az NB II-ben folytathatja. Sokak szerint - akárcsak egy évvel ezelőtt a DVSC esetében - egyfajta tisztítótüzet jelenthet a miskolci csapatnak az NB II-es szereplés, de arra semmi garancia nincsen, hogy 2022 nyarán ismét az élmezőnyben találjuk a DVTK-t. A szurkolók elkeseredettek, az utolsó fordulóban még egyszer láthatják hazai pályán most kieső csapatukat.

Pontosan a Vasas a legjobb példa arra, mennyire nehéz visszajutni az NB II-ből a legmagasabb osztályba. Az angyalföldi csapat évek óta küzdött ezért, s csak most, ebben az idényben áll a lehetőség és a feljutás küszöbén.

Az egy évvel ezelőtt kiesett Debrecen is olykor nagyon nehéz pillanatokat élt át a 20 csapatos NB II-ben, s még egy héttel ezelőtt sem volt 100 százalékig biztos az, hogy az NB I-ben folytathatja. És még most sem az, mert a második helyen álló Debrecen előnye két fordulóval a vége előtt csak két pont a harmadik Gyirmóttal szemben.

Ezt csak azért írtuk le, hogy érzékeltessük, mennyire nehéz dolga van egy olyan csapatnak, amely hosszú idő után esik ki az NB I-ből, s mennyire nincs semmi garancia a könnyű visszajutásra.

Kevés olyan pillanata volt a bajnokságnak, amikor így örülhetett a DVTK Forrás: dvtk.eu

A DVTK nagyon hektikus éven van túl. A csapat ugyan a mögöttünk lévő 4 fordulóban a 12 megszerezhető pontból 10 pontot gyűjtött be, de ez sem volt elég.

Azzal, hogy vasárnap este a Budapest Honvéd 1-0-ra legyőzte a Budafokot, eldőlt, hogy a Budafok mellett a DVTK esik ki az NB II-ben ebben a szezonban.

Távol álljon tőlem a poénkodás, de szerencsétlen Pacsi Bálint a most kieső csapatoknál dolgozott. Mindkettőnél. Előbb a DVTK másodedzője volt Feczkó Tamás mellett, majd Csizmadia Csaba budafoki kirúgása után ő kapta meg a kieső budai csapat kispadját. Egy szezonban ezt sem sokan mondhatják el magukról. Ha ehhez még hozzáteszem, hogy Pacsi az idény közben Kazincbarcikán is megfordult, s a Barcika épp most esik ki az NB II-ből, akkor az ő "teljesítménye" unikum.

A kés már nagyon régóta ott volt a Diósgyőr torkán, s a nagy hajrá voltaképpen csak arra volt elég, hogy a 32. fordulóig kelljen várni a kiesés tényének kimondására. A miskolciak ebben a szezonban nagyon kevés bravúrt értek el,

a legnagyobb kétségtelenül az volt, hogy az Üllői úton 1-0-ra le tudták győzni a Fradit,

megszakítva ezzel a budapesti zöld-fehérek 61 bajnoki mérkőzéses hazai veretlenségét. Ám ez a nagy győzelem kevés volt ahhoz, hogy a miskolciak az élvonalban maradjanak.

Feczkó Tamást 2020 decemberében rúgta ki a DVTK Forrás: dvtk.eu

Továbbmegyek: a Diósgyőr nemcsak a Fradi-pályán, de a MOL Fehérvár stadionjában is nyert 3-1-re, sőt, a jelenleg harmadik helyen álló Puskás Akadémia ellen is két győzelmet aratott. Ilyen mutatóval simán bent kellene maradnia az NB I-ben, de a többi csapat elleni borzalmas teljesítmény miatt erre esélye sem volt.

A kieső Budafok ellen például a 9 megszerezhető pontból 4-et gyűjtött be, az utolsó pillanatban megkapaszkodó Honvéddal szemben összesen 1-et. A szintén nem túl meggyőző ZTE ellen egyet sem.

Tegyük azt is hozzá, hogy a koronavírus-járvány alatt a DVTK volt az egyik olyan csapat, amely nem járult hozzá az Újpest elleni meccs elhalasztásához, így játék nélkül kapott három pontot.

Bogár bíró tévedése

A március 13-i DVTK-Budapest Honvéd meccs 0-0-ra végződött. Ez az összecsapás hozta meg az egész bajnokság egyik legnagyobb bírói tévedését, mert Bogár bíró a hajrában nem adta meg a DVTK szabályos gólját, amivel - minden bizonnyal - megnyerte volna a meccset a Diósgyőr. Ez a plusz 2 pont most azt jelentené, hogy ezt a cikket sem kellett volna még megírni.

A 2020-21-es szezont Feczkó Tamással a kispadon kezdte meg a DVTK. Őt 2020. december 8-án rúgta ki a vezetőség. Feczkó utolsó meccse a Fradi elleni hazai pályán elszenvedett 1-3-as vereség volt. A helyére érkezett

Geri Gergelyt senki sem ismerte idehaza,

s nem is hagyott magának időt az új edző, hogy megismerjék. Még az NB I-ben is példátlan gyorsasággal rúgták őt is ki 2021. január 7-én. Geri összesen három meccset kapott, mind a hármat elvesztette, ezeken a DVTK 9 gólt kapott és egyet lőtt.

Zoran Zekic sem tudott segíteni a Diósgyőrnek Forrás: http://dvtk.eu/

Ekkor érkezett a horvát Zoran Zekic, aki már egy tulajdonosváltás után ülhetett le a Diósgyőr kispadjára. Vele együtt rengeteg új légiós került a DVTK keretébe, de ez a vészmegoldás sem tudta a DVTK-t az élvonalban tartani.

Zekic mérlege: 5 győzelem, 5 döntetlen és 6 vereség, a megszerezhető 48 pontból 20, azaz itt sem éri el a produktum az 50 százalékos mutatót.

Amikor a horvát edző átvette a csapatot, akkor a DVTK 4 győzelemmel, 1 döntetlennel és 12 vereséggel állt a tabella utolsó helyén. Ehhez képest Zekic legfeljebb minimálisan tudta stabilizálni a nehéz sorsú együttest.

Diego Zivulic

Semmiképpen sem szerencsés egy embert kiemelni a most kieső csapatból, de a 30 éves horvát Diego Zivulic története megér egy bekezdést. A játékos 2021. január 18-án került a DVTK-hoz. A január 31-én lejátszott DVTK-Budafok meccsen csereként állt be a 68. percben. A 83. percben kiállították, a Budafok a 95. percben egyenlített és 1-1 lett a vége - a DVTK 2 pontot vesztett.
Április 11. DVTK-Paks 1-4. Zivulic itt már kezdőként lép pályára és a 9. percben kap piros lapot. A teljesen széteső miskolci csapatot megtöri ez a kiállítás, a Paks négyet hint Miskolcon.

A koronavírus-járvány miatti üres lelátók minden csapatnak rosszul jöttek, de a DVTK-ra ez talán hatványozottan igaz. Miskolcon rendkívüli módon szeretik ezt az együttest, éppen ezért borult gyászba vasárnap este a szurkolói közösség.

A diósgyőri közönség imádja a focit, jövőre csak az NB II-ben szurkolhat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az NB I-ben már csak egy meccse van a Diósgyőrnek, ezt egy hét múlva hazai pályán vívja majd a MOL Fehérvár ellen.

A drukkerek már most arra buzdítanak, hogy a lehető legtöbben menjenek ki a meccsre, hiszen ki tudja, mikor láthatnak arrafelé újra NB I-es csapatot.

Az elkeseredés óriási, de azt nem lehet mondani, hogy a történtek váratlanul érték a miskolciakat.

A DVTK ugyanis évek óta a kiesés és a bennmaradás szélén egyensúlyozott, s többször is óriási szerencsével úszta meg azt, amit most nem tudott elkerülni. Öt egymást követő idényben is rezgett a léc, de sosem esett le. 2017-ben például ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az akkor kieső MTK, amely az utolsó körben döntetlent ért el Pakson. Ha a budapesti kék-fehérek nyernek a tolnai városban, a DVTK már akkor kiesik. 2018-ban úgy maradtak bent, hogy az utolsó fordulóban 2-1-re nyertek a már bajnok Videoton ellen. Így azonos pontszámmal végeztek, mint a kieső Balmazújváros. A Balmaz amúgy ebben a szezonban 9 pontot szerzett a DVTK-tól, mégsem a Diósgyőr esett ki. Egy évvel később ugyancsak 10. helyen végzett a miskolci csapat, amely a legrosszabb bent maradó hely a 12 csapatos NB I-ben. Ehhez képest a tavalyi 9. helyezés előrelépésnek számított.

Most azonban nem volt mese, nincs már olyan erő, amely egymás után hatodszor is az NB I-ben tartaná a DVTK-t.

A kiesés egyik hozadéka az lesz, hogy a Diósgyőrnek el kell köszönnie az összes légiósától, mert az NB II-ben csak magyar játékosokkal lehet focizni. Sokan azt mondják, hogy - akárcsak a DVSC esetében - ez jelent majd egyfajta megtisztulást, hogy a megye tehetséges fiatal magyar játékosaival próbáljon meg az NB I-be visszajutni a DVTK.

A miskolci Stefan Drazic (j) és a felcsúti Alexandru-Mihail Baluta (b) az OTP Bank Liga 8. fordulójában játszott Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia FC labdarúgó-mérkőzésen Miskolcon a diósgyőri stadionban Forrás: MTI/Vajda János

Ez is egy szemlélet, de mindezt kimondani vagy leírni sokkal egyszerűbb, mint megcsinálni. A magyar NB II-es mezőny masszív, a 38 forduló őrülten sok, s ne legyen kétséges, hogy a következő szezonban minden NB II-es csapat kettőzött erővel küzd majd a DVTK ellen.

A nézők újra láthatnak meccseket az egyik ősellenség, a Nyíregyháza ellen, de Miskolcra látogat majd több komoly, NB I-es múlttal rendelkező csapat: ilyen a Pécs, a Békéscsaba, a Győr, vagy éppen a Haladás.

A DVTK kiesése azért is fájdalmas, mert egy újabb nagy múltú vidéki együttes száll alá az NB II-be, olyan csapat, amely, ha jól focizott, tízezreket tudott kivinni a stadionba. Egy 111 éves, hatalmas múlttal és több csodás korábbi eredménnyel bíró csapattól köszön most el az NB I mezőnye, s talán abban is sokan egyetértenek, hogy

az élvonalból hiányozni fog ez az együttes.

Egy évvel ezelőtt ugyanezt írtuk le a Debrecen kapcsán, amely most egy lépésre van attól, hogy ismét az NB I-ben szerepeljen majd. De ha Debrecenben visszagondolnak a mögöttünk lévő, s lassan véget érő szezonra, mindenki egyetért abban, hogy a DVSC soha többet nem akarja átérezni, milyen az NB II-ben focizni.

Ez a sors most - minimum egy évig - a Diósgyőrre vár.