Egy gól, két kiállítás, az Újpest hosszabbítás után nyerte a Magyar Kupát - videó

Budapest, 2021. május 3. Az újpesti Lirim Kastrati örül, miután gólt szerzett a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a MOL Fehérvár FC - Újpest FC mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Fennállása során 11. alkalommal nyerte el a Magyar Kupát az Újpest, miután hétfőn este a Puskás Arénában szurkolók előtt rendezett döntőben hosszabbítást követően 1-0-ra legyőzte a találkozót két kiállítás után végül kilenc játékossal befejező MOL Fehérvár FC-t. A győztes gólt a koszovói Lirim Kastrati szerezte a 101. percben.

Az Újpest a 11., míg a MOL Fehérvár FC a harmadik Magyar Kupa-győzelmére készült hétfőn este a Puskás Arénában, ahol hosszú idő után újra szurkolók előtt léphettek pályára a csapatok. Habár sokan hajlamosak leírni az 1909-ben útjára indult sorozatot, de az a két csapat készülődéséből is nagyon jól látszik, hogy a 81. Magyar Kupa-döntőnek igenis még ma is van rangja.

A bajnokságban az ezüstéremért csatázó fehérváriak és a sokáig a kiesés elől menekülő újpestiek is hangulatos, érzelmektől fűtött videóval hangoltak a hétfő esti összecsapásra.

A fehérváriak kisfilmje:

Ez pedig az újpestiek kisfilmje:

Az is biztos, hogy mindkét edző számára különleges lehetőséget kínált a kupadöntő: a fehérvári csapatot áprilisban átvevő Szabics Imre néhány hét után máris megszerezhette első trófeáját, míg a túloldalon Michael Oenning első külföldi edzőként jutott be immár kétszer a fináléba – a német szakember 2017-ben a Vasassal csak 11-esekkel kapott ki a Ferencvárostól.

A Puskás Stadion is készen állt, hogy a márciusi magyar-lengyel vb-selejtező után ismét csapatokat fogadhasson.

Szabics Imre támadó szellemű csapatot küldött pályára, a fehérváriak két legveszélyesebb csatára, Nikolics Nemanja és Budu Zivzivadze is ott volt a kezdőben, ahogy Funsho Bamgboye és Ivan Petrjak is a két szélen. A 2019-ben MK-győztes csapatból csak Nego Loic és Stopira maradt hírmondónak.

De Michael Oenning és az Újpest sem csak védekezésre rendezkedett be, pedig a két csapat idei három egymás elleni bajnokija intő jel lehetett számára, hiszen a fehérváriak 5-1-re, 5-0-ra és 4-0-ra nyertek. Azért tegyük hozzá, amikor az Újpest 2018-ban legutóbb megnyert a Magyar Kupát a Puskás Akadémia ellen, abban a szezonban mindhárom bajnokiját elveszítette a felcsútiakkal szemben.

A kezdés pillanatában a nyári Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek otthont adó Puskás Arénában 6-8000 néző lehetett.

Jó iramban kezdődött a találkozó, mindkét csapat támadólag lépett fel. Az első jelentősebb eseményre alig több mint két percet kellett várni, akkor egy újpesti beadás után mintha Adrian Rus kezéről pattant volna le a labda a fehérváriak tizenhatosán belül, de Bogár Gergő játékvezető nem látott okot, hogy a sípjába fújjon. A túloldalon Funsho próbálta kiugratni Zivzivadzét, de hosszú lett a passza.

Az első negyedóra végére már láthatóan Vidi irányította a játékot, igaz, ez nem jelentette, hogy komoly helyzeteket tudtak volna kidolgozni a szervezetten védekező újpestiek ellen.

Újpesti szurkoló a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a MOL Fehérvár FC - Újpest FC mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 19. percben Petrjak beadását fejelte a kapu fölé nyolc méterről Nikolics, ez volt talán az első igazán veszélyes megmozdulás a mérkőzésen. Két perccel később viszont már a fehérvári kapu előtt alakult ki helyzet, Muszliu az utolsó pillanatban szerelte a tizenegyes pont magasságában a kapura törő Onowót.

A 31. percben az Újpest végezhette el a meccs első szögletét, ami után Croizet törte el labdát, ebből pedig villámgyors fehérvári kontra indult, amit Risztevszki csak a lilák kapujától húsz méterre tudott megállítani – a szerelése viszont nagyszerű volt Funshóval szemben. A 39. percben aztán jött az első igazi gólhelyzet: Petrjak beívelését Nego elérte, visszatette Funshónak, aki jól gurított középre, az érkező Zivzivadze pedig tíz méterről kevéssel lőtt a bal kapufa mellé.

A fehérvári Ivan Petrjak szabadrúgása: az első félóra inkább a Vidié volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A félidő utolsó percében kissé elszabadultak az indulatok, az egyre keményebb játékban végül Onowo elkésett belépője volt az utolsó csepp (Funsho maradt lent), ami után kisebb dulakodás alakult ki a pálya közepén. Végül Onowo, Mitrovics és Rus is kapott egy sárgát – a félidőnek pedig a legjobbkor lett vége.

A második félidő az elsőnél is nagyobb iramban, és nagyobb Vidi-fölénnyel indult, a fehéváriak beszorították az újpestieket, igaz, ennek ellenére is a fővárosi csapat előtt adódott óriási helyzet az 55. percben, amikor Beridze cselezte ki Negót és Bollát is,

de középre gurítás helyett inkább kapura próbált lőni az ötös magasságából, de a labda elment keresztbe a kapu előtt.

Tíz perccel később ismét a jól kontrázó Újpest előtt adódott lehetőség: a percekkel korábban csereként beállt Fiola adta el a labdát Beridzével szemben, aki ezúttal középre játszott, az érkező Tallót azonban Nego elsodorta – Bogár játékvezető szerint azonban nem történt szabálytalanság.

Az újpesti Tallo Gadji Celi (k, elöl) közel járt, hogy kiharcoljon egy büntetőt a második félidő közepén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A történtek, majd a Croizet-vel szembeni szabálytalanság felkorbácsolta az indulatokat, az újpesti padról Baosic bedobott valamit a pályára, amiért piros lapot kapott, majd a hevesen reklamáló Oenning is kapott egy sárgát. A 71. percben végre újra a focié volt a főszerep: Beridze 15 méterről leadott lövését bravúrral tolta a léc fölé Kovács Dávid, a Vidi kapusa.

A 83. percben aztán a fehérváriaknak is megvolt a meccslabdájuk, de Petrjak kiváló beadását rosszul találta el fejjel az öt és felesen felugró Zivzivadze.

A 88. percben egy gyors újpesti kontra végén Antonov bombázott 20 méterről nem sokkal a fehérvári kapu fölé.

A rendes játékidő utolsó másodpercében Rus húzta vissza Beridzét, amiért sárgát kapott, és miután a román védőnek ez már a második volt, emberhátrányba került a Fehérvár, és értelemszerűen emberlőnybe az Újpest. Amit a kétszer 15 perces hosszabbításban nyílt lehetőségük kihasználni a lila-fehéreknek.

A fehérvári Nego Loic (j) szerelése a szabályos megmozdulások közé tartozott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A ráadás első helyzete még a Vidi előtt adódott, de Nego középre lőtt labdáját biztosan húzta le Pajovics. A 97. percben aztán újabb csapás érte a Fehérvárt: a hosszabbításra beszálló Alef lépett oda nagyon rossz ütemben Kastratinak, amiért a második sárga lapját is megkapta, azaz Szabics Imre csapata innentől 9 emberrel volt kénytelen játszani.

Az emberelőnyt pedig négy percen belül kihasználta az Újpest, egy szabadrúgást követő kavarodásból visszatett labdát Kastrati lőtt húsz méterről laposan a jobb alsó sarokba.

A középkezdésből Petrjak emelte kapura a labdát, ami nem volt veszélyes, majd Zivzivadze gurított az újpesti kapuba, de már lesen kapta a labdát a grúz csatár. A hosszabbítás második félidejében a Fehérvár nyolc mezőnyjátékossal is harcolt az egyenlítésért, de az Újpest kézben tartotta a mérkőzést, és nem meglepő módon inkább az tűnt valószínűnek, hogy az Újpest egy újabb góllal lezárja a meccset, mintsem, hogy a Fehérvár egyenlítsen.

Miután a Vidi nem tudott egyenlíteni, az Újpest 1-0-ra megnyerte a Magyar Kupa 2021-es döntőjét, fennállása során 11. alkalommal elnyerve a trófeát.

MOL Magyar Kupa, döntő:
Újpest FC–MOL Fehérvár FC 1-0 (0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után
Puskás Aréna, 4500 néző, v.: Bogár
gólszerző: Kastrati (101.)
piros lap: Baosic (68., a kispadról), illetve Rus (90.), Alef (97.)
sárga lap: Onovo (44.), Mitrovic (45.), illetve Rus (45., 90.), Bamgboye (59.), Alef (96., 97.)
Újpest FC: Pajovic - Pauljevic (Máté, 118.), Kastrati, Kutrumpisz (Szakály P., 102.), Ristevski, Antonov - Mitrovic, Onovo, Croizet (Csongvai, 75.) - Beridze (Perosevic, 114.), Junior Tallo (Simon K., 114.)
MOL Fehérvár FC: Kovács D. - Bolla (Fiola, 63.), Rus, Musliu, Stopira - Bamgboye (Alef, a hosszabbítás előtt), Nego, Pinto, Petrjak - Nikolics (Houri, 76.), Zizivadze