A végén még tönkremegy Ronaldóval a Juventus

Andrea Pirlo Cristiano Ronaldo Juventus
Juventus' Italian coach Andrea Pirlo (R) congratulates Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) as Sampdoria's Italian coach Claudio Ranieri (Rear R) looks on at the end of the Italian Serie A football match Juventus vs Sampdoria on September 20, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek egyik legnagyobb csatája van kibontakozóban a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolásáért az olasz labdarúgó-bajnokságban. Az Internazionale már bebiztosította bajnoki címét, így a mögötte lévő öt csapat a maradék három helyért vívhat ádáz csatát. A Serie A utolsó négy fordulója komolyan befolyásolhatja egy-egy játékos vagy klub sorsát.

Májusra fordulva az öt európai topligában még számos nyitott kérdés van az igazán fontos dolgokkal kapcsolatban. Talán a Premier League-ben kezdenek leginkább tisztázódni a dolgok, ahol a Manchester City bajnoki címe már-már biztosnak tűnik, és jó eséllyel a városi rivális United ezüstérme ellen sem érdemes már fogadni. A Leicester City és a Chelsea birtokába kerülhet a másik két BL-indulást érő hely.

A Bundesligában a Bayern Münchennek hét pont előnye van az utolsó három játéknap előtt, és szintén a bajorok kezére játszik, hogy a nagy valószínűséggel második pozícióban záró RB Leipzignek még a BL-indulástól egy pont hátrányban lévő Borussia Dortmund otthonába is el kell látogatnia. Nagy kérdés, hogy a sárga-feketéknek sikerül-e a Wolfsburg, Frankfurt duó közül valamelyiket maga mögé utasítania.

Egy dolog biztos Olaszországban az utolsó négy forduló előtt: az Inter bajnoki címe Forrás: AFP/Miguel Medina

A La Ligában már megvan, hogy melyik négy együttes lehet ott a Bajnokok Ligája 2021-22-es évadában, ugyanakkor az még nincs eldöntve, hogy az Atlético Madrid, a Real Madrid, a Barcelona és a Sevilla közül melyik csapat emelheti magasba a trófeát. Ebben kulcsfontosságú lesz a következő forduló, amikor május 8-án Barca-Atlético, május 9-én pedig Real-Sevilla rangadókra kerül sor.

A Ligue 1-ben a PSG-nek az utolsó három fordulóban szaladnia kell a pénze után, hiszen egy pontos hátrányban van a megoldható feladatok (Lens, St. Étienne, Angers) előtt álló Lille csapatával szemben.

A Serie A-ban egyértelműen az Internazionale volt a legjobb ebben a szezonban, jutalmuk pedig 11 év után ismét a bajnoki trófea lett.

A „nagy hetesből" egyedül az AS Roma maradt le, amelyik az újonnan induló Európai-konferencialigában vigasztalódhat, már amennyiben sikerül/szeretnék megtartani hetedik helyüket a Sassuolóval szemben.

Four games to go. This race for the Champions League spots in Italy

Közzétette: Bleacher Report Football2021. május 3., hétfő

A 19. bajnoki címüket a milánói Dóm téren már megünneplő fekete-kékek mögött óriási a harc.

A vesztett pontokat tekintve csupán két pont a különbség az Atalanta, a Juventus, az AC Milan, a Napoli és a Lazio között.

A következőkben azt nézzük meg, hogyan alakult számukra eddig a szezon, és milyen mérkőzések várnak még rájuk a hajrában!

Juventus

Hiába nyerte meg Maurizio Sarri irányításával a torinói együttes sorozatban kilencedik aranyérmét, ez is kevés volt ahhoz, hogy a szakember a kispadon maradhasson. A rajongók a klub filozófiájával összeférhetetlen stílusa és a számukra nem megfelelő taktikai elemek miatt egyáltalán nem bánták a távozását.

A helyére jött Andrea Pirlo, akit minden Juve-drukker könnyedén elfogadott a sajátjának, hiszen az olaszos eleganciája mellett 2011 és 2015 között négy szezonban is a klub játékosaként focizott. A rajongók még azt sem bánták, hogy a 41 éves legenda alig pár U23-as bajnokit töltött a kispadon, mielőtt a felnőttcsapat élére kinevezték.

Andrea irlónak nehéz dolga van kibontakozni, amikor mindent Ronaldo kiszolgálásának kell alárendelnie Forrás: AFP/Miguel Medina

Azonban Pirlo nincs könnyű helyzetben, hiszen a torinóiak jelenleg abban a tudathasadásos állapotban vannak, hogy úgy szeretnék a jövő csapatát építeni a Federico Chiesához hasonló tehetségekkel, hogy közben ott van a csapatban a 36 éves portugál aranylabdás, Cristiano Ronaldo. Mivel egy ekkora játékos egyszerűen igényli azt, hogy köré építsék a csapat játékát, így Pirlónak nagyon nehéz kibontakoztatni edzői filozófiáját.

A koronavírusos fertőzések több hulláma mellett e miatt szenved leginkább a Juventus az idényben, és emiatt bukta el a hazai trónt. Ahhoz, hogy Pirlo tovább próbálhassa az építkezést – esetleg a nyáron talán távozó Ronaldo rövid olaszországi időszakát követően -, elengedhetetlen, hogy kiharcolják a BL-indulást.

A sorsolás nem nekik kedvez, hiszen még mindkét milánói csapattal szemben kénytelenek lesznek pályára lépni, közülük az AC Milan elleni különösen fontosnak ígérkezik.

Idegenben a Sassuolo sem tűnik a lehető legkönnyebb feladatnak. Ha a Juventusnak nem sikerülne bejutnia a BL-be, akkor az az elnökük, Andrea Agnelli által forszírozott, két nap alatt elkaszált európai szuperliga-törekvések függvényében még nagyobb blamának fog tűnni.

Hátralévő mérkőzések:
május 9. 20:45 AC Milan (otthon)
május 12. 20:45 Sassuolo (idegenben)
május 15. 18:00 Internazionale (otthon)
május 19. 21:00 Atalanta (KUPADÖNTŐ)
május 23. 15:00 Bologna (idegenben)

Atalanta

Az elmúlt pár évben Gian Piero Gasperini az egyik legígéretesebb projektjét építette fel Bergamóban. Ki tudja, mire lett volna képes az előző szezon nyári hajrájában az addig jó pozícióban lévő együttes, ha a járvány előtt az akkor a világ tíz legjobb formájában lévő futballistája közé egészen biztosan beletartozó Josip Ilicic nem kerül magánéleti válságba...

Duván Zapata vezérletével az Atalanta akár az ezüstérmet is megnyerheti Forrás: AFP/Miguel Medina

Így a 2018-19-es évad után ismét a harmadik helyen zárták a Serie A-t,

idén pedig egy visszafogottabb ősz után a 10. forduló 9. helyéről fokozatosan javuló formát bemutatva már a második helyen állnak.

Ha a hátralévő négy meccsükből mindhárom könnyebbnek ígérkező fellépésüket meg tudják nyerni, akkor könnyen lehet, hogy az utolsó fordulóban az AC Milan ellen már biztonságban érezhetik magukat.

Ha pedig a május 19-i, Juventus elleni kupadöntőt is be tudnák húzni, az lenne a csúcsdísz a 2016 ősze óta tartó látványos futballal való menetelésben. Tavaly 98 gólt lőttek a Serie A-ban, és idén is ők a legeredményesebbek. Alejandro Gómez a télen összeveszett Gasperinivel, a klub pedig inkább a sikeredzőt választotta, mint az argentin középpályást, aki a Sevillába távozott.

Úgy néz ki, ez volt a jó döntés a bergamóiak részéről, akik még mindig számos ismeretlenebb, ám annál kiválóbb képességű játékosok által hajtanak a BL-indulásért. Ilicic mellett a két kolumbiai, Duván Zapata és Luis Muriel is több figyelmet érdemelne, ahogyan a középpályások közül Ruslan Malinovskyi, Marten de Roon, Remo Freuler, vagy a védőként tíz gól mellett számos gólpasszt adó Robin Gosens is.

Hátralévő mérkőzések:
május 9. 15:00 Parma (idegenben)
május 12. 20:45 Benevento (otthon)
május 15. 15:00 Genoa (idegenben)
május 19. 21:00 Juventus (KUPADÖNTŐ)
május 23. 15:00 AC Milan (otthon)

AC Milan

Álomszerűen kezdődött a járvány miatti szünet után megtáltosodó milánóiak szezonja. A BL-indulás ugyan nem jött össze nekik a nyáron, de a 12 veretlenül megvívott meccs azt jelentette, hogy Stefano Pioli megtarthatta vezetőedzői állását. A Zlatan Ibrahimovic vezérletével megtáltosodó együttes az első 15 fordulóban veretlen volt, és magabiztosan vezette a tabellát.

Ibrahimovic sokáig a hátán vitte a Milant Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A január 6-án, a Juventus ellen megvívott rangadóig úgy tűnt, hogy nem az Inter, hanem a Milan fog hamarabb elmozdulni az eddig megszerzett 18-18 bajnoki címről. Ám előbb jött a Juve elleni 3-1-es vereség, majd az Atalanta és az Inter elleni kiábrándító 0-3-as meccsek, márciusban pedig a Napolival szemben szintén hazai pályán elveszített újabb rangadó borzolta a szurkolók kedélyeit.

Közben a 39 éves kora ellenére szerződést hosszabbító Ibrahimovic is megsérült, akinek visszatérése dacára a májust már csak az ötödik helyen kezdhették meg. A május elsejei Benevento elleni 2-0-s siker az életben maradást jelentette a számukra, és továbbra is a saját kezükben van a sorsuk. Ha a május 9-i, Juventus elleni és az utolsó fordulóban sorra kerülő Atalanta elleni mérkőzéseket sikerrel abszolválják, a 2013-14-es szezon után ismét ott lesznek a BL-ben.

Hátralévő mérkőzések:
május 9. 20:45 Juventus (idegenben)
május 12. 20:45 Torino (idegenben)
május 16. 20:45 Cagliari (otthon)
május 23. 15:00 Atalanta (idegenben)

Napoli

Mióta Gennaro Gattuso 2019. december 11-én átvette Carlo Ancelottitól a délolasz együttes irányítását, azóta hétről hétre bizonyítja, hogy edzőként korántsem ugyanaz az elképzelése a labdarúgásról, mint amire az aktív pályafutásában betöltött posztjából következtethettünk. Ennek a legjobban a nápolyi szurkolók örülhetnek.

A Napolinak van a legkönnyebb sorsolása a topcsapatok közül Forrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

A játékosként még a kemény belépőiről és faék egyszerűségű stílusáról ismert Gattuso edzőként egy „játszó" csapatot faragott a Napoliból, aminek jutalma a BL-indulás lehet. A riválisok közül messze a 43 éves szakember csapatának van a legkönnyebb sorsolása, ha ezt sikerül kihasználniuk, akkor a tavalyi Olasz Kupa trófea után ismét szintet lép vele a nápolyi együttes.

Hátralévő mérkőzések:
május 8. 15:00 Spezia (idegenben)
május 11. 20:45 Udinese (otthon)
május 16. 12:30 Fiorentina (idegenben)
május 23. 15:00 Hellas Verona (otthon)

Lazio

A rómaiaknak van egy elmaradt mérkőzése, így a vesztett pontokat tekintve csupán két pontra van a BL-helyektől. A városi rivális AS Roma és a Sassuolo elleni idegenbeli fellépésük egyaránt nehéznek ígérkezik, kétségtelenül hatalmas bravúrnak számítana, ha ismét ott lehetnének Európa legjobb 32 klubcsapata között.

Ciro Immobile, az együttes gólvágója a gyengébb késő téli-kora tavaszi időszak után ismét elkezdte rugdosni a gólokat. Ugyanakkor Felipe Caicedo sérülése nem könnyíti meg Simone Inzaghi dolgát a hátralévő négy körre. Az elmúlt két évben a Lazio számolatlanul fordította meg a mérkőzéseket vesztett helyzetből az utolsó percekben. Ez a tartás az, ami miatt még most is van esélyük a bravúrra.

Hátralévő mérkőzések:
május 8. 20:45 Fiorentina (idegenben)
május 12. 20:45 Parma (otthon)
május 15. 20:45 AS Roma (idegenben)
május 18. 20:30 Torino (otthon)
május 23. 15:00 Sassuolo (idegenben)