Az olasz bajnokság vezetői már februárban tudtak a majdani Szuperligáról

firo: 09.03.2021 Fuvuball: Soccer: UEFA Champions League Season 2020/21 1/8 Final BVB, Borussia Dortmund - FC Sevilla Fuvuball: Soccer: UEFA Champions League 8 final 21 1 firo: 09.03.2021 Season 2020 SPO BVB Borussia Dortmund - FC Sevilla Horizontal
UEFA announces severe penalties for clubs participating in the European Super League. THE DFB and the DFL speak out against this new league. firo: 09.03.2021 Fuvuball: Soccer: UEFA Champions League Season 2020/21 1/8 Final BVB, Borussia Dortmund - FC Sevilla Ball, blurred, zoom,, feature, general, background, background, Final BAll, adidas | usage worldwide (Photo by firo Sportphoto/Jvşrgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy olasz gazdasági lap értesülései szerint az olasz futballbajnokságokat szervező Lega, így az élvonal, azaz a Serie A irányítói is már február közepén tudtak az áprilisban bejelentett Európai Szuperligáról.

"Szó sem volt puccsról, vagy titkos szervezkedésről. A Serie A irányítói február 16-án már az Európai Szuperligáról tárgyaltak" – írja az Il Sole 24 Ore címá olasz gazdasági lap. Információik szerint a megbeszélésről jegyzőkönyv is készült, amiben nem csupán az szerepel, hogy a jelenlévők komolyan összevetették a Szuperliga és az UEAF által készített, a Bajnokok Ligája átalakítására irányuló terveit, mérlegelve azok előnyeit és hátrányait, de az is kiderül, hogy a másik három érintett bajnokságban, azaz a német Bundesligában, a spanyol La Ligában és az angol Premier League-ben is lezajlottak hasonló megbeszélések.

Ez jelentős változás azok után, hogy az érintett bajnokságok mindegyike derült égből villámcsapásként kommentálta április közepén a Szuperliga megszületését. Ehelyett alaposan megfontolták az új bajnokság kínálta lehetőségeket, és vélhetően csak az UEFA és a FIFA kemény fellépésének hatására fordítottak hátat legfontosabb klubjaiknak.

Chelsea-szurkolók békés tiltakozása az Európai Szuperliga ellen a Stamford Bridge-en Forrás: AFP/Justin Tallis

Az Európai Szuperliga, azaz egy 15-20 csapatos zárt elit focibajnokság létrehozásának terve április 18-án látott napvilágot. Eszerint három elit bajnokság tizenkét csapata (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale, Juventus, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchestester City, Manchester United és Tottenham Hotspur) létrehozza az UEFA-tól független Európai Szuperligát, amelybe várták a német Bayern Münchent és Borussia Dortmundot, valamint a francia Paris Saint-Germaint (az említett három csapat később cáfolta, hogy szándékában állt volna csatlalkozni).

A Florentino Pérez, Real- és Andrea Agnelli Juventus-elnök által irányított kezdeményezés végül alig két napot élt, miután az UEFA és a FIFA is keményen "beleállt" a háborúba, míg a szurkolók is egyre nagyobb nyomást gyakoroltokak különösen az angol csapatokra, amelyek április 20-án be is jelentették, hogy kilépnek.

Minden cikket megtalál az Európai Szuperligáról ide kattintva!