Pep Guardiola hóhércsapata először BL-döntős, Neymar máris bűnbak lett Franciaországban

fbl Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE SEMIFINAL
Manchester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez is mobbed by teammates after scoring their second goal during the UEFA Champions League second leg semi-final football match between Manchester City and Paris Saint-Germain (PSG) at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 4, 2021. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City hidegvérű hóhérként végezte ki a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája elődöntőjének angliai visszavágóján, 2-0-ra verve a hajrára teljes széteső francia sztárcsapatot. Tulajdonképpen mindkét meccsen pontosan az történt a pályán, amit a katalán edző eltervezett, a PSG pedig a párizsi első félidőtől eltekintve még csak asszisztálni sem igazán tudott a City előadásához. A Manchester City fennállása során először jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, míg Pep Guardiola két megnyert finálé után készülhet a harmadikra. A francia lapok Neymarban találták meg a bűnbakot.

Pep Guardiola arra készült, hogy fennállása során először vezesse a Bajnokok Ligája döntőjébe a Manchester Cityt, valamint,

hogy kritikusainak bebizonyítsa, hogy nem csak a Barcelonával képes megnyerni a legfontosabb európai kupasorozatot.

A katalán szakember – szinte hihetetlen, de – 2011 óta nem járt a BL döntőjében, akkor a Barcelonával tudott győzni. Az elődöntős mérlege nem valami fényes, hiszen hét próbálkozásból csak kettő végződött fináléval (majd BL-győzelemmel), de immár nyolcadik elődöntője így is BL-rekordnak számít holtversenyben José Mourinhóval.

Mi vagyunk a legnagyobbak, mondhatja egymásnak Pep Guardiola (balra) és José Mourinho Forrás: AFP/Oli Scarff

A PSG-nek egy korai gól adhatott esélyt, hogy ledolgozza a hátrányát, de az egy gól nem gól örökzöld közhely ebben az esetben nagyon is igaz volt, hiszen a franciáknak legalább kettőt kellett rúgniuk, vagy kettővel kellett nyerniük. Az viszont kiderült múlt szerdán, hogy hiú ábránd abban bízniuk, hogy majd szépen megkontrázzák a kinyílió angolokat – ez ugyanis nagyon nem jött be Párizsban: a City 0-1-nél is ugyanolyan higgadtan, magát egy cseppet sem zavartatva játszott, mint 0-0-nál, és ezzel a stílussal szép lassan felőrölte a PSG-t.

Ezúttal pedig még az sem jött össze Mauricio Pochettino csapatának, hogy a vezető gólt megszerezze, ehhez elméletben a hatodik percben járt a legközelebb, de Kuipers játékvezető a videozás után nagyon helyesen nem adott nekik tizenegyest.

Percekkel később pedig egy Edersontól, azaz a City kapusától induló akció végén Riyad Mahrez révén néhány érintésből megszerezte a vezetést a Manchester City. Az algériai szélső a Dortmund elleni negyeddöntőben, majd a PSG elleni elődöntő mindkét meccsén eredményes volt, azaz igazi nyerőemberré vált tavasszal Guardiola csapatában. Az meg, hogy Edersontól indult az akció, lehetett volna véletlen is, de akkor nem egy Guardiola-féle csapatról beszélnénk.

– mondta a lefújás után Mahrez.

Ez pedig azt jelentette, hogy a franciáknak csak a hosszabbításhoz két gólt kellett volna rúgniuk. Azonban nem igazán javította az esélyeiket, hogy az idei BL-kiírásban a City még egyszer sem kapot egynél több gólt, egyet is csupán négy mérkőzésen az előző tizenegyből.

PSG: nulla lövés, nulla veszély

A PSG azonban hiába – nincs erre jobb szó – erőlködött, értékelhető helyzetig, sőt kaput eltaláló lövésig sem jutott az első félidőben, és mint később kiderült az egész mérkőzésen. A vádlisérüléssel bajlódó Kylian Mbappé nélkül teljesen veszélytelen volt a City kapujára az a PSG, amelyik Münchenben három, Barcelonában pedig négy gólt rúgott csodálatos támadójátékkal.

A City ellen viszont momentuma sem volt a csapatnak, az ék szerepében pályára lépő Mauro Icardinál az első félidőben még a két kapus is többször ért lábbal a labdába, Angel Di María és Neymar pedig szintén képtelen volt helyzetet kialakítani. Az első 45 percben ugyan a statisztikák szerint többet volt a labda a párizsiaknál (55-45), de ezzel semmire sem mentek.

A második félidőben aztán már a franciák labdabirtoklási fölénye sem volt meg, a City egyértelművé tette, hogy a második gól megszerzésével lezárná a meccset, és erre a 61. percben került sor, amikor egy labdaszerzés után kegyetlen precizitással vitt végig a City egy újabb kontrát.

Az utolsó félórára a PSG teljesen szétesett, Di María mellett akár Diallót és Verrattit is kiállíthatta volna Kuipers játékvezető, de a holland bíró láthatóan nem akarta tönkretenni a BL-elődöntő imidzsét. A Manchester City igazi iskolajátékkal jutott be története első Bajnokok Ligája-döntőjébe, ahol az 1-1-ről induló Chelsea–Real Madrid párharc továbbjutójával találkozik május 29-én Isztambulban.

– mondta Guardiola, aki szerényen elhallgatta saját, nehezen kisebbíthető szerepét. Pedig az az ő érdeme, hogy a csapata így védekezik, hogy Ilkay Gündogan talán élete leggólerősebb formájában focizik, hogy a 20 éves Phil Foden vezéregyénisége lehet a csapatnak, és, hogy azok a játékosok, akik korábban a győzelmeket szállították (Gabriel Jesus, Raheem Sterling, Fran Torres, Sergio Agüero) most zokszó nélkül állnak be az utolsó 10-15 percekre.

Közös a siker, közös az öröm a Manchester Citynél Forrás: AFP/Paul Ellis

"Egy sheffieldi srác számára ez maga a valóra vált álom, komolyan beleborzongok" – mondta meghatódva a City védője, Kyle Walker.

Mbappé távolléte sem lehetett kifogás

A Paris Saint-Germain argentin vezetőedzője, Mauricio Pochettino igyekezett a pozitívumokat is megtalálni a kedd esti mérkőzésben.

De a focihoz kell egy kis szerencse is, de végeredményben kíméletlen volt a City. Akkor lőtték a(z első) gólt egy hosszú indításból, amikor beszorítottuk őket. Gratulálok a Manchester Citynek, fantasztikus szezonjuk van. Pep pedig hihetetlen munkát végzett az elmúlt hat-hét évben, mióta ott van."

Itt már muszáj vagyunk leírni: Guardiola 2017-ben vette át a Manchester City irányítását, azaz az idei a negyedik szezonja a klub élén.

Mauricio Pochettino (középen) a történtek ellenére elégedett a csapatával Forrás: AFP/Paul Ellis

Pochettino kiemelte, hogy a két mérkőzésen összesen mintegy 40 percet játszottak emberhátrányban, ami komoly hátrány volt számukra. Az argentin szakvezető külön szólt Mbappé hiányáról is.

"Nem lehet kifogás az, hogy ő nem játszott. Egy csapat vagyunk. Nyilván szerencsétlen dolog, hogy ma nem tudott nekünk segíteni, de mondom, ez nem lehet kifogás, a csapat pedig így is jól játszott."

A legnagyobb francia sportlapok online kiadásainak értékelését már nem sokkal éjfél után olvasni lehetett, és nem bántak kesztyűs kézzel a PSG legnagyobb sztárjával, Neymarral: a France Footballtól 2-es, míg a L'Equipe-től 3-as osztályzatot kapott – egyaránt tízes skálán.

– háborgott a France Football, hozzátéve, hogy a brazil mindent egyedül akart megcsinálni, mintha Mbappé távollétében elhatározta volna, hogy, ha sikerül megfordítani a meccset, az csakis neki lesz köszönhető.

A lap külön felrója neki, hogy a meccs végén még dulakodásba is keveredett a City-játékosai, majd így summázza az értékelést:

"Neymart ismét az érzelmei irányították. Katasztrofális volt."

A L'Equipe is hasonló véleményen van: "Elvesztett labdák, elvesztett párharcok, veszélyes megoldások, a cselei pedig teljesen hatástalanok voltak, különösen (Kyle) Walkerrel szemben. Kiábrándító."

A La Parisien szerint az első félidőben még elfogadható volt Neymar teljesítménye, a folytatásban azonban emberségből is leszerepelt, miután több City-játékossal is összekülönbözött.

A City végeredményben 12 meccséből 11-et megnyerve, mindössze 4 gólt kapva (azt is négy meccsen) masírozott be a döntőbe, és a Bayern München 2020-as győzelme után jó esélye van rá, hogy szintén veretlenül hódítsa el a trófeát.

Hosszabbítás

Végezetül lássuk az elődöntő érdekesebb statisztikáit:

  • Ez volt a 48. alkalom a BL, valamint előjde a BEK történetében, hogy az egyenes kieséses párharcban egy angol csapat megnyerte az idegenbeli odavágót - és ez volt a 48. alkalom, hogy tovább is jutott.
  • A Manchester City a 9. angol klub, amelyik bejut a BL (BEK) döntőjébe, a sorban utánok a németek és az olaszok következnek 6-6 csapattal.
  • A City sorozatban hetedik BL-, BEK-meccsét nyerte meg, amivel megdöntötte a Leeds Uniteddel (1969-70) múlt hét óta közösen tartott vonatkozó angol rekordot.
  • A PSG az idei BL-kiírásban mindössze két meccsen nem kapott gólt, a kedd esti pedig a sorozatban a nyolcadik volt, amit nem úszott meg kapott gól nélkül.
  • Riyad Mahrez eddig egyetlen alkalommal tudott duplázni a Bajnokok Ligájában: karrierje első BL-meccsén még 2016-ban a Leicester City játékosaként a belga Club Brugge ellen.
  • Mahrez az első Manchester City-játékos, aki három egymást követő egyenes kieséses meccsen is a kapuba talál (a Dortmund elleni negyeddöntő visszavágóján és a PSG elleni két meccsen).
  • Még mindig Mahrez: ő az első algériai futballista, aki eljutott tíz gólig a sorozatban.
  • A PSG a Porto (2002-03) és a Bayern München (2009-10) után a harmadik csapat, amelyikből egy BL-elődöntő mindkét meccsén kiállítanak valakit.
  • Mauricio Pochettino egyetlen kollégájától sem szenvedett el annyi vereséget (12), mint Pep Guardiolától, aki pedig még egyetlen edzővel szemben sem könyvelt el ennél több győzelmet (Manuel Pellegrini és Sean Dyche is 12-szer gratulálhatott neki).
  • 36 évével Fernandinho holtversenyben a legidősebb focista, aki a születésnapján BL-meccset tudott nyerni (a másik Ulf Kirsten, aki 2001-ben a Leverkusen játékosaként örülhetett a 36. születésnapján).

Szerdán este 21 órakor rendezik a Chelsea-Real Madrid elődöntőt. Ott 1-1-ről indul a visszavágó.