Társoldalunk:

A FIFA elnöke figyelmeztet: jó, ha az UEFA elnöke visszafogja magát

2021.05.05. 08:00

A FIFA elnöke, Gianni Infantnio szerint az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin rosszul gondolja, ha bármiféle komoly szankciókról álmodozik azoknak a csapatoknak az ügyében, amelyek megalapították az európai szuperligát.

Infantino szerint Ceferinnek és az UEFA-nak is a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárnia ebben az ügyben. 

"Vannak olyan cselekedetek, amelyeknek következményei lesznek - ez természetes" - mondta Infantino.

Mindenkinek vállalnia kell a felelősségét, de mindig óvatosnak kell lennünk, amikor szankciókról nyilatkozunk. Milyen szankciókról beszélünk? Gyorsan elhangzik, hogy büntetni kell, ezzel a nyilatkozó azonnal népszerű lesz, meg populista, de gondolkodnia kell az esetleges szankciók következményein is, mert egy klub megbüntetésekor azokat a játékosokat, edzőket, szurkolókat is büntetik, akiknek semmi közük ehhez. Mindenképpen el kell kerülni azt, hogy kitörjön a fociháború ennek az ügynek a kapcsán, figyelembe kell venni azt is, hogy a sportág és az egész világ most a koronavírus-járvány miatt szenved" - mondta Infantino a L'Equipe című francia sportlapnak adott e-mailes interjújában. 

Gianni Infantino, a FIFA elnöke piros lapot mutat fel Aleksander Ceferin UEFA-elnöknekForrás: AFP/Michael Buholzer

Infantino szerint a szakadár liga megalapítása súlyos eset volt, de ez nem azt jelenti, hogy a meglévő gondokat a szőnyeg alá kellene söpörni. "A FIFA kapuja mindig nyitva áll azok előtt, akik meg akarnak bennünket keresni a gondjaikkal" - mondta az olasz sportvezető.Egy zárt, szeparatista liga létrehozása nemcsak elfogadhatatlan, hanem egyszerűen elképzelhetetlen. Úgy gondolom, hogy soha nem kellett volna abba a helyzetbe belekerülnünk, hogy a világ a futball szétszakadásáról beszéljen. Ennek ugyanis kiszámíthatatlan és negatív következményei lennének a futballra nézve" - kesergett Infantino. Majd ismét megengedett magának egy oldalvágást Ceferin felé: "A labdarúgás vezetőinek azt is meg kell kérdezniük maguktól, hogy miért jutottunk ide? Innentől kezdve pedig azon kell dolgozni, hogy miként lehet közösen felépíteni a jövőt, és ehhez mindenkit meg kell hallgatnunk, de különösen a szurkolókat, mert a futballt igazából ők jelentik. A szurkoló a foci igazi szíve."

Forrás