Társoldalunk:

A kínai kórház olyan volt, mint egy börtön, volt, hogy inni sem adtak - egy focista döbbenetes karanténélményeiről beszélt

2021.05.05. 07:27

Élete legborzalmasabb két hetén volt túl a svéd válogatott labdarúgó, Gustav Svensson, aki a kínai Guangzhou City csapatába igazolt. Az ázsiai országba való érkezése után kezdődött számára az igazi rémálom, amely természetesen összefüggésben van a koronavírus-járvánnyal.

Gustav Svensson 2017-2020 között az MLS-ben szereplő Seattle Sounders FC játékosa volt, majd onnan igazolt Kínába, egészen pontosan Kantonba. 

Amikor elindultam az új csapatomhoz, egy Pekingbe tartó repülőre szálltam fel Svédországban" -idézte fel a történteket a svéd focista. A repülő leszállt, csakhogy nem a kínai fővárosban landoltunk, hanem Xinjiangban. Én ezt csak később vettem észre, egy ideig azt hittem, hogy Pekingben vagyunk. Természetesen úgy indultam el Kínába, hogy minden papírom rendben volt. Korábban már átestem a koronavírus-fertőzésen, ezt is igazoltam, meg azt is, hogy megfelelő antitest van a szervezetemben. A kínai hatóságoknak ez nem volt elég. A leszállás után teszteltek bennünket, majd amikor látták, hogy már korábban beteg voltam, megrettentek. Beszállítottak egy helyi kórházba, ahol nyolc napig fogolyként kezeltek."

A focista szerint egészen elképesztő volt, ahogy a kínai hatóságok bántak vele. "A kórházban bezártak egy szobába, teljesen elkülönítettek, nyolc napig voltam itt. Enni adtak, de ha inni szerettem volna, nem mindig adtak vizet. A szobám ajtaján volt egy megfigyelő ablak, ez pontosan úgy nézett ki, mint egy börtöncella ajtaja, ezen keresztül éjjel-nappal, 24 órán át megfigyelés alatt tartottak. A kinti folyosón éjjel-nappal égett a villany, az ajtón nem volt függöny, ez a fény állandóan bevilágította a szobát. Soha nem voltam még börtönben, de amit átéltem, nagyon hasonló lehet a börtönléthez. A kórházban számítógépes tomográfiát készítettek rólam, mert azt gondolták, hogy tüdőgyulladásom van. Nem volt, nem éreztem semmit, nem voltak tüneteim, ennek ellenére sem engedtek el. Nyolc nap után hagyhattam el a kórházat, ekkor egy karanténhotelbe vittek. Ott újra bezártak egy szobába, ahol egy hétig raboskodtam, de a kórházi körülményekhez képest ez már felüdülésnek számított. Egy hét után hagyhattam el a hotelt és indulhattam tovább új csapatomhoz, Kantonba."

Gustav Svensson (sárga mezben) egészen döbbenetes dolgokat élt át KínábanForrás: AFP/Alexander Nemenov

A focista elmondta, hogy mind a kórházban, mind a szállodában igyekezett formában tartani magát.

Az otthonról hozott eszközeimmel próbáltam edzeni. Ez a kórházban különösen mulatságos helyzeteket okozott, mert a megfigyelő ablakon keresztül a kínai személyzet állandóan azt nézte, hogy mit csinálok. Olyan érzés volt,mintha állatkertben lennék.  A hotelben ásványvizes palackokat emelgettem, azzal súlyzóztam.  Amikor elengedtek a hotelből és végre elindulhattam Kantonba, a kínaiak mosolyogva közölték, hogy minden szempontból egészséges vagyok, mehetek focizni. Új csapatomnál persze azonnal buborékba kerültem, innentől kezdve viszont már tényleg normális körülmények között tudtam edzeni."

Forrás