Társoldalunk:

Ne ingyenes óvszert, hanem maszkot osztogassanak! - keményen bírálták a tokiói olimpia szervezőit

2021.05.05. 07:25

A Nemzetközi Antidopping Testület (WADA) korábbi alelnöke, Rob Koehler keményen bírálta az idei tokiói olimpia szervezőit. A kanadai szakember szerint a japánoknak most nem azzal kellene törődniük, hogy ingyen óvszereket osztogatnak a sportolóknak, hanem minden erejükkel a játékok biztonságos megrendezésére kellene koncentrálniuk. Nevetségesnek tartja, hogy az olimpiára érkezőknek maguknak kell beszerezniük a védőmaszkokat.

Egyszerűen nevetségesnek tartom, hogy miközben a japán szervezők azzal vannak elfoglalva, hogy az olimpiára érkező sportolóknak ingyenes óvszert osztogassanak, addig a sportolóknak maguknak kell beszerezniük a maszkokat" - mondta a kanadai sportdiplomata. 

Mindez azután derült ki, hogy a szervezők április végén kiadták azt a szabálykönyvet, amely az olimpiára érkező sportolóknak szól. (A néhány nappal később, a média munkatársainak kiadott regulahalmazban pontosan ugyanezt írják: azaz az olimpiára érkező tudósítóknak is maguknak kellmajd beszerezniük a védőfelszerelést.)

Rob Koehler szerint azon is el kellene mindenkinek gondolkodnia, ahogyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a felelősség kérdését a sportolókra és a résztvevőkre hárítja. A szabálykönyvből ugyanis kiderül, hogy valamennyi résztvevő saját felelősségére indul a játékokon. A NOB-nak egy teljes éve volt arra, hogy végiggondolja, hogyan lehetne valóban biztonságos körülmények között megrendezni az olimpiát. Erre kiadtak egy olyan szabálykönyvet, amely ósdi, maradi és nem veszi figyelembe a körülményeket.

Rob Koehler, a WADA korábbi elnöke szerint nem óvszert, hanem a maszkokat kellene ingyen osztogatni az olimpiánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Maja Hitij

Pedig csak annyit kellett volna tenniük, hogy elmennek Amerikába és megkérdezik az NBA, az NHL és az MLB tisztviselőit, hogyan kell ezt csinálni. Azok a szabályok, amelyeket Amerikában alkalmaztak sem teljesen tökéletesek, mert 100 százalékos védelem nem létezik. De még mindig sokkal jobbak annál, mint amit a NOB akar bevezetni. Persze tudjuk, az amerikai profi szervezetek nagyon sok pénzt öltek ebbe bele. És ez az, amit a NOB nem akar megtenni - fizetni és további kiadásokba verni magát."

A Német Sportolói Testület (Athleten Deutschland) egyik vezetője, Maximilian Klein szerint egészen elképesztő a NOB hozzáállása a tokiói olimpia megrendezéséhez. "A NOB vezetői a kezdettől fogva azt harsogták, hogy nincsen B-terv és nincsen C-terv, csak A-terv van, amely nem szól másról, mint arról, hogy az olimpiát minden körülmények között meg kell rendezni. De azt, hogy a NOB-vezérkart milyen döntések motiválják, az, hogy mi történik ebben a testületben, szigorúan titkos. Olyan, mint egy repülőgép fekete doboza. Az ott elhangzottakról senki sem tudhat meg semmit. A NOB kijelentette, ha kell, majd szigorítanak a protokollokon. De ez elhibázott döntés. Pont fordítva kellene mindent csinálni. A legszigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni, s ha a helyzet megengedi, akkor ezeken lazítani."

Óveszerautomaták JapánbanForrás: AFP/Behrouz Mehri

Az ausztrál Brendan Schwab, a világ profi sportolóit tömörítő World Players Association ügyvezető igazgatója szerint szinte biztos, hogy az olimpiai faluban ott lesz a koronavírus. "A világban rengeteg vírus kering a levegőben, most a legnagyobb baj a koronavírussal van. A NOB egyszerűen semmibe veszi a jelenlegi helyzetet. Pedig vannak jó példák, az NBA és az NHL meg tudta rendezni a szezont úgy, hogy szuperbuborékot alakítottak ki. Ezt kellene tennie a NOB-nak is. A NOB szívesen idézi a profi sportban máshol tapasztalt példákat. De nem akarja magáévá tenni a sportot, a rendezést lehetővé tevő protokollok költségeit, fegyelmét és szigorát" - mondta Schwab.

A tokiói nyári olimpiai játékok július 23-án kezdődnek meg. 

Forrás