Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség komolyan fontolgatja, hogy két évre kizárja a Bajnokok Ligájából és az Európa-ligából a Európai Szuperliga négy legmakacsabb klubját, azaz Real Madridot, az FC Barcelonát, a Juventust és az AC Milant.

Az ESPN sportoldal holland kiadásának információi szerint Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke az elmúlt közel két hétben mind a 12, a zárt elitsorozat április közepi megalapításban résztvevő klubbal tárgyalásokat folytatott, és közülük azokat, akik továbbra sem hajlandóak egyértelműen elhatárolódni a kezdeményezéstől szigorú szankciókkal fenyegette meg. Ez nem más lenne, mint a maximális, két évre szóló kizárás a Bajnokok Ligájából, illetve az Európa-ligából.

A többi érintett klub közül héttel – az Atlético Madriddal, az Arsenallal, a Chelsea-vel, a Liverpoollal, a Manchester Cityvel, a Manchester Uniteddel és a Tottenhammel – már meg is egyezett az UEFA egy enyhébb büntetésről, valamint arról, hogy kiadnak egy, a Szuperligától elhatárolódó nyilatkozatot. Egy hasonló tartalmú megegyezéshez az olasz Internazionaléval is közel áll az UEFA.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke, egyre komolyabban gondolja az érintettek megbüntetését Forrás: AFP/Harold Cunningham

A négyek, vagyis a Real, a Barca, a Juve és a Milan azonban nem hajlandó ezt a megoldást elfogadni, inkább vállalják a következményeket.

Csakhogy, ha a 12 tagú társaságból 9 klub, azaz a fenti nyolc mellett a lenti négyből még legalább egy kilép, akkor a Szuperliga automatikusan megszűnik, írja a lap. Az UEFA pedig abban bízik, hogy a büntetés elég elrettentő lesz, hogy leválasszon még egy klubot a Szuperligáról.

Ceferin korábban már jelezte, hogy minden klub büntetésre számíthat, még, ha különböző mértékben is. A projektből leggyorsabban kilépő angolok, az Atlético, Milan, Inter, valamint a Ceferin által "laposföldhívők"-nek nevezett Real, Barca, Juve trió más-más elbírálás alá esne.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino jelezte, hogy Ceferinnek óvatosan kellene bánnia a büntetések kiszabásával.