Vágólapra másolva!
A Chelsea meglepően simán, 2-0-ra verte Londonban a Real Madridot, így 3-1-es összesítéssel jutott története harmadik Bajnokok Ligája döntőjébe. A Chelsea második tiszta angol döntőjére készülhet, Thomas Tuchel és Lőw Zsolt zsinórban második BL-döntőjébe jutott be, a túloldalon pedig Zinedine Zidane először bukott BL-elődöntőt és továbbra is nyeretlen Thomas Tuchel aktuális csapatai ellen. Lássuk, hogy értékelték a Chelsea-Real Madrid meccset a főszereplők.

Tíz év után angol gól az elődöntőben, Tuchel rekorder lett

A Chelsea a madridi 1-1 után hazai pályán lefocizta a Real Madridot és 2-0-ra nyert. A londoniak több gólt is szerezhettek volna, de Thibaut Courtois remekül védett. Az első félidőben Timo Werner talált be, majd a másodikban futószalagon jöttek a helyzetek, végül Mason Mount döntötte el a párharcot.

A Real Madrid úgy érkezett Londonba, hogy mindenképp gólt kellett volna szereznie, de ez a csapat játékán alig volt észrevehető, a második félidőben pedig szinte egyáltalán nem.

Érdekesség, hogy Mason Mount tíz év óta az első angol focista, aki gólt tudott szerezni egy BL-elődöntőben. Ezt megelőzően legutóbb Wayne Rooney talált be még 2011-ben.

„Nem is találom a szavakat, fantasztikusan játszottunk ma. Kemény meccs volt, az ellenfél is mindent beleadott, de keményen dolgoztunk.

Minden meccset meg akarunk nyerni. Hiába vezettünk egy góllal, ha kapunk egyet, minden kezdődött volna elölről. A végén sikerült megszereznünk a második gólt, mindenki láthatta, mit jelentett ez a csapatnak, így nem kellett annyira izgulnunk az utolsó öt percben. Már az első félidőben is vezetni akartunk, és folyamatosan dolgoztuk ki a helyzeteket. Még nem nyertünk semmit, de remélhetőleg lesz két komoly kupadöntőnk, és remélem, nyerni is fogunk. Timo gólja után mondtam neki, hogy egy örökkévalóságnak tűnt, mire lehullott a labda és be tudta fejelni, nagyon örültünk neki. A Manchester City ellen játszunk a döntőben és szombaton is találkozunk velük, nagy meccs lesz" – mondta a Chelsea második gólszerzője, Mason Mount.

Mason Mount gólja döntött el mindent Forrás: AFP/Glyn Kirk

Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere történelmet írt. Ő lett az első vezetőedző, aki két egymás utáni BL-döntőben szerepelhet két különböző csapatot vezetve. Tuchelt tavaly december 24-én rúgták ki a Paris Saint-Germaintől, majd Frank Lampardot követve lett a Chelsea vezetőedzője. A londoniakat újra az első négybe vezette és bejutott az FA-kupa és a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Eddigi 24 meccséből 16-ot megnyert, 18 alkalommal gólt sem kapott a csapatával.

A fenti statisztika és a PSG jelenlegi helyzete is arról árulkodik, hogy talán korai volt megválni Tucheltől és a szakmai stábtól, benne Lőw Zsolttal is. A Paris Saint-Germain egy nappal korábban kiesett a Bajnokok Ligájából, a Manchester City nagyon könnyedén ejtette ki a franciákat és a bajnokságban egypontos hátránya van a PSG-nek a Lille mögött, Mauricio Pochettino csapatának három fordulója van ledolgoznia a hátrányát.

Tuchelnek bajnoki cím, kupagyőzelem, Ligakupa-siker és BL-döntő után kellett távoznia szezon közben és a franciánál erősebb bajnokságban bizonyít hetek, hónapok alatt. Ahogy haladunk előre az időben, úgy tűnik egyre érthetetlenebbnek a párizsi vezetők döntése.

Thomas Tuchel újabb BL-döntőre készülhet Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Megérdemeltük a győzelmet. Először is ki kell emelnem, hogy nagyon nehéz volt, mert a Real Madridnál volt többet a labda, de remekül kontráztunk és nem álltunk le. Nagy elánnal védekeztek és támadtak is a játékosok. A második félidőben még jobbak voltunk, remekül védekeztünk és sokkal hamarabb is gólt szerezhettünk volna és többet is lőhettünk volna. Fantasztikus eredményt értünk el, gratulálok a játékosoknak.

Edouard Mendy remekül védett, biztos kézzel fogott mindent és nagyon intelligensen játszott ma is és újabb kapott gól nélküli meccset írhatunk a neve mellé. Boldog vagyok, hogy újra BL-döntőben szerepelhetek. Az, hogy a Manchester City lesz az ellenfél, most nem érdekes, még korai erről beszélni. Lehetnek sérültek, formán kívüli játékosok, de remélhetőleg teljes kerettel érkezünk majd. Mindent meg fogunk tenni, mert győzni szeretnénk minden sorozatban" – mondta Thomas Tuchel.

Tuchel az FA-kupa elődöntőjében legyőzte Pep Guardiolát, a BL elődöntőjében pedig Zinedine Zidane-t. Ő az egyetlen edző, aki legalább ötször meccselt Zidane ellen, de még soha nem kapott ki.

A sokak által kritizált német csatár, Timo Werner a góljával a csapat legjobb góllövője lett a szezonban és ő adta a legtöbb gólpasszt is. Akármennyire sok helyzetet hagy is ki, egy új bajnokságban a két legfontosabb mutatóban vezeti a csapaton belüli rangsort.

„Az utolsó tíz percben sokat kiabáltam, teljesen elment a hangom. Az új edzővel a 10. helyről indultunk, most pedig olyan, mintha minden sikerülne. A legjobb négyben vagyunk és megnyerhetjük a Bajnokok Ligáját és az FA-kupát is, hihetetlen jó csapatunk van, a világ legjobbjai ellen is képesek vagyunk mi irányítani. Fiatal a csapat, de nem hülye, nem követünk el buta hibákat. A gól előtt sokat kellett várnom, hogy lehulljon a labda, óráknak tűnt, mire bele tudtam fejelni, könnyű gól volt. Sok helyzetünk volt, de nem volt könnyű meccs a Real Madrid ellen" – mondta Timo Werner.

Timo Werner szerezte a meccs első gólját Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Kemény ellenfelünk volt, de remekül helytálltunk. Nem mehetünk el szó nélkül Edouard Mendy védései mellett az első félidőben. A második félidőben sokkal jobbak voltunk, lőhettünk volna több gólt is. Ebben a szezonban két spanyol ellenfelünk is volt, de a legfontosabb, hogy a döntőben vagyunk. Fantasztikus csapatunk van, mindenki keményen küzd az edzéseken, mindenki küzd a másikért. Nagyon jó a közösség, közösen küzdünk a céljainkért. Sokszor játszottunk a Manchester City ellen, de ez a Bajnokok Ligája döntője. Hiszünk magunkban, készen állunk" – mondta a Chelsea csapatkapitánya, Cesar Azpilicueta.

Harmadik alkalommal lesz egyébként tiszta angol döntő a Bajnokok Ligájában. 2008-ban éppen a Chelsea kapott ki a Manchester United csapatától, 2019-ben pedig a Liverpool verte a Tottenhamet. A spanyoloknak van szintén három házidöntője a sorozatban.

Sergio Ramos és Eden Hazard szerepeltetését kérik számon Zidane-on a spanyolok

A meccs előtt úgy tűnt, nyerő ember lehet majd a sérülése után újra kezdő Sergio Ramos. A csapatkapitány egy meccsen játszott január eleje óta, így tette be a kezdőbe Zidane. Utólag könnyű okosnak lenni, de a Marca olvasói szerint hiba volt Ramosszal kezdeni. A lap kérdésére szavazók háromnegyede szerint rossz döntést hozott Zidane.

A lap szerint Ramos visszatérése miatt szorult a védelem szélére Militao és Vinícius Junior a vonal mellé. Az elmúlt hetekben Nacho és Militao is középen szerepelt, akár Varane-nal kiegészülve is, a brazil pedig ezúttal csak szenvedett a védelem szélén. Talán üdvözítőbb lett volna Nacho és Militao középen, Odriozola és Mendy a két szélen.

Sergio Ramos vereséggel tért vissza Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Megérdemelten jutott tovább a Chelsea. Harcoltunk, de megérdemelten nyert az ellenfél. Mindenki teljesen egészséges volt a csapatban, aki ma lehetőséget kapott. Büszke vagyok a játékosokra, megpróbáltunk mindent, egy lépésre voltunk a finálétól. A Chelsea nagyszerűen futballozott, csak gratulálhatunk. Sokkal jobban kell támadnunk, nem voltak tiszta helyzeteink, míg az ellenfélnek több is volt, de ilyen a futball. Most kicsit pihenünk, aztán a bajnokságra kell koncentrálnunk. Természetesen nem vagyunk boldogok, de nem is lehetünk egy vesztes elődöntő után. Nehéz elfogadni a vereséget, de holnap újra az edzőpályán dolgozunk majd a sikerért" – mondta Zinedine Zidane, aki pályafutása során először nem vett sikerrel elődöntőt a Bajnokok Ligájában.

A másik nagy kérdőjel Eden Hazard szerepeltetése volt, aki szinte végig a pályán volt korábbi csapata ellen, de sok emlékezetes megmozdulása nem akadt. Pontosabban egy igen, ami miatt alaposan megharagudtak rá a spanyolok.

Alig pár perccel a lefújás után a belga sztár korábbi csapattársaival röhögcsélt, amikor a kamerák előtt jobban mutatott volna, ha éppen a könnyeivel küszködik, de nem leplezte örömét, hogy ha ő nem, legalább a korábbi csapattársak ott lehetnek Isztambulban.

Egy biztos, sokat kell törlesztenie, ha a madridi szurkolók szívébe akar majd valamikor kerülni.

Hosszabbítás

Lássuk a Chelsea-Real Madrid elődöntő érdekességeit:

  • A Chelsea harmadik alaklommal jutott el a Bajnokok Ligája döntőjébe 2008 és 2012 után
  • Thomas Tuchel lett az első vezetőedző, aki két egymást követő évben, két különböző csapattal szerepelhet a Bajnokok Ligája döntőjében
  • A Real Madrid többször játszott a Chelsea-vel (két döntetlen, három vereség) úgy, hogy egy meccset sem tudott nyerni, mint bármelyik másik csapat ellen
  • Thomas Tuchel vezetőedzőként eddig a legtöbb meccset játszotta a Real Madrid ellen vereség nélkül (két győzelem, négy döntetlen), mint bárki más a Bajnokok Ligájában
Thomas Tuchel és Andreas Christensen öröme, a háttérben Lőw Zsolt Forrás: AFP/Glyn Kirk
  • Ez lesz a nyolcadik alkalom a Bajnokok Ligája történetében, hogy két azonos országból érkező csapat játssza majd a döntőt (három angol, három spanyol, egy olasz és egy német döntő volt eddig)
  • 22 évesen és 15naposan Mason Mount a második legfiatalabb angol játékos lett, aki gólt szerzett a BL elődöntőjében. Wayne Rooney 21 évesen és 182 naposan lőtt gólt a Milan ellen
  • Zinedine Zidane mindössze másodszor kapott ki kétmeccses egyenes kieséses BL-meccsen, Ezen kívül tavaly a Manchester City elleni nyolcaddöntőben
  • A Chelsea kapusa, Edouard Mendy nyolc kapott gól nélküli meccset hozott ebben a BL-szezonban, ez rekord angol csapat esetében
  • A Chelsea 18 meccsen nem kapott gólt, mióta 24 meccse Thomas Tuchel a csapat vezetőedzője. Ez 75%-os teljesítmény. Frank Lampardnál ugyanez a mutató 31%-os volt

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Chelsea (angol)- Real Madrid (spanyol) 2-0 (1-0)
London, zárt kapus, v.: Daniele Orsato (olasz)
Továbbjutott: a Chelsea 3-1-es összesítéssel.
gólszerzők: Werner (28.), Mount (85.)

A Chelsea 2008 és 2012 után harmadik BL-fináléjára készülhet - utóbbit megnyerte -, angol házidöntőt pedig 2008 és 2019 után harmadszor rendeznek a sorozatban.

Kedden a Manchester City kettős győzelemmel búcsúztatta a tavaly döntős Paris Saint-Germaint.

A finálét május 29-én rendezik Isztambulban.