Vágólapra másolva!
José Mourinho a Portóval meglepetésre 2004-ben megnyerte a BL-t, a Chelsea-ből topcsapatot csinált, az Interrel mindent vitt 2010-ben. A Real Madrid kispadján sem volt sikertelen, azonban inkább hangos távozása maradt meg jobban az emberek emlékezetében. Korábbi sikerei helyszínén, a Chelsea-nél újra bajnok lett, viszont Manchesterben hiába nyert Európa-ligát, végül mégis dicstelenül távozott. A Tottenham edzőjeként megvolt az esélye, hogy újjáépítse magát, de a beígért trófeák helyett idő előtti kirúgás lett a végzete. A Szuperliga áldozata lett, vagy csupán újra megbukott? Vajon leáldozott a csillaga? A következő szezontól újra Olaszországban bizonyíthat. Egyelőre rejtély, hogy az AS Roma csapatával is képes lesz-e csodát tenni, vagy ez is csak egy újabb sikertelen állomásként szerepel majd edzői karrierjében.

José Mourinho 2004-ben került be az európai labdarúgás elitjébe. Abban az évben kuriózumnak számított, hogy nem olyan topcsapatok játszották a Bajnokok Ligája döntőjét, mint a 1998 és 2002 között 3 BL-t nyerő Real Madrid, vagy a Carlo Ancelotti által tökéletes gépezetté fejlesztett AC Milan, hanem két, viszonylag kisebb klub, a Porto és az AS Monaco.

Mourinho, aki a 2003/2004-es szezonban a Porto BL-menetelése során a Manchester Unitedet is kiejtette, 3-0-ra megnyerte a francia csapat elleni finálét, és egyértelmű jelzést adott arról, hogy helyet követel magának az európai futball topedzői között.

2004-ben Mourinho nagy meglepetésre BL-t nyert a Portóval Forrás: Pinterest

Még abban az évben le is csapott rá Roman Abramovics, és a Chelsea-hez csábította a fiatal trénert, aki a Portóval a BL-diadal előtt már egy UEFA-kupát, két bajnoki címet és egy Portugál Kupát is megnyert. A Frank Lampard, John Terry és Didier Drogba fémjelezte londoni csapatnál Mourinho hamar bebizonyította, hogy jó döntés volt szerződtetni őt. A zárt védekezésre és a hatékony, céltudatos támadójátékra fejlesztett együttessel egymás után kétszer is bajnok lett a Premier League-ben, és Angliában tulajdonképpen minden fontosabb kupát legalább egyszer elhódított.

A portugál edzőt egy rosszabb periódus után, 2007-ben kirúgta az orosz tulajdonos a Chelsea-től, de egy évvel később már Olaszországban, az Inter kispadján találta magát, ahol edzői karrierje csúcspontjára jutott azzal, hogy a milánói sztárcsapattal 2010-ben triplázott (Serie A, Olasz Kupa, Bajnokok Ligája megnyerése).

A BL-ben a címvédő Barcelonát máig emlékezetes párharc során ejtette ki az elődöntőben.

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez, aki 2009-ben többek között Cristiano Ronaldót, Kakát és Karim Benzemát is leigazolta, úgy gondolta, hogy a világ legjobb játékosai mellé a világ legjobb edzője dukál, ezért 2010-ben a spanyol fővárosba csábította a pályafutása csúcsán lévő Mourinhót, aki el is fogadta a visszautasíthatatlan ajánlatot. A portugál sztáredző Spanyolországban minden megszerezhető címet megnyert egyszer, és a BL-ben sem szerepelt rosszul a sorozatban előtte évekig szenvedő Reallal, de az elődöntőnél tovább sosem jutott a sztároktól hemzsegő csapattal. Az tény, hogy a világ legjobban kontrázó csapata lett a Real, és 2012-ben rekordmennyiségű, 121 rúgott góllal lett bajnok, de az igazán nagy áttörés, a régóta várt BL-diadal nem sikerült.

A szókimondó stílusáról és megosztó megnyilvánulásairól híres tréner 2013-ban távozott, viszonya több Real-játékossal, a legendás Iker Casillas kapussal és Sergio Ramosszal is megromlott, emellett többször hadakozott a játékvezetőkkel, és a sajtó munkatársaival is rendszeresen összetűzésbe került.

Maga Mourinho is karrierje legrosszabb szezonjának nevezte akkor a 2012/2013-as évadot, melyet követően visszatért egykori sikerei színhelyére, és újfent a Chelsea menedzsere lett, ahol 2015-ben újra angol bajnoki címet és Ligakupát nyert, de a következő szezon elején a sorozatos rossz eredmények miatt idő előtt távozni kényszerült.

Némi pihenő után a 2016/2017-es szezont a Manchester United kispadján kezdte meg, ahol hosszú távon terveztek vele, a klub abban bízott, hogy a portugál menedzser a 2013-ban edzői pályafutását befejező legendás Sir Alex Ferguson örökébe léphet. Mourinho egyszer megnyerte az Európa-ligát, az angol Ligakupát és a Community Shieldet (angol Szuperkupa) is, azonban távozása hangosabb volt, mint az elért sikerek. 2019 decemberében idő előtt menesztette a United vezetősége, hiszen 19 pontos hátrányban volt a listavezetővel szemben. Mindemellett a csapat mutatott játéka bőven az elvárt szint alatt volt, az edző nem tudott rendet tenni az öltözőben, több kulcsjátékosa ellene fordult, és a Chelsea akkori trénerével, Antonio Contéval is rendszeresen összeszólalkozott.

José Mourinho manchesteri kalandja nem lett sikertörténet Forrás: AFP/Paul Ellis

2019 novemberében újabb angol csapatnál, a Tottenhamnél kapott lehetőséget arra, hogy megtépázott edzői nimbuszát újjáépítse, de 17 hónapot követően a londoni klub vezetősége kirúgta.

Mourinhóval olyan történt, amely legutóbb 2002-ben: aktuális csapatával egyetlen trófeát sem tudott nyerni.

Mi történt azzal az edzővel, akit 10 éve még a világ legjobbjának tartottak? Lesz-e még valaha újra a csúcson José Mourinho?

A Szuperliga és a rossz eredmények áldozata lett Londonban

José Mourinho tehát az előző idény közben vette át a Spurs irányítását, majd a jelenlegi évad vége előtt távozott. Úgy töltött el 17 hónapot a Tottenham kispadján, hogy egyetlen teljes szezonja sem volt. Lehet azt mondani, hogy ennyi idő alatt nehéz komoly eredményeket elérni és egységes csapatot építeni, de például Hansi Flick is 2019 novemberében vette át a Bayernt, amellyel aztán kevesebb mint egy év alatt minden jelentős trófeát megnyert. Természetesen a Bundesliga és a Premier League között akad némi különbség, csakúgy, mint a Bayern München és a Tottenham játékereje között.

Mindenesetre, miután a korábbi sikeredző, Mauricio Pochettino helyét elfoglalta a kispadon, Mourinho a bajnokságban a 14. helyről az 5. pozícióba hozta fel a londoni együttest, bár a BL-ben viszonylag simán kiesett a Leipzig ellen. Ennek az idénynek nagy reményekkel vágott neki Mourinho és a Spurs, és jól is kezdte a szezont. A Tottenham a bajnokságot 10 forduló után vezette, és úgy tűnt, hogy a zárt védekezésre épülő taktikája, valamint a Harry Kane-Szon Hung Min támadópáros hatékonysága akár Premier League-elsőséget érhet, kihasználva a szezont rosszul kezdő nagycsapatok botladozásait.

Harry Kane és Szon Hung Min vezérletével remekül kezdte a szezont a Spurs Forrás: AFP/Matt Dunham

Később azonban a Manchester City, a Manchester United és a Chelsea is magára talált, és olyan meglepetéscsapatok kezdtek el szárnyalni, mint a Leicester City és a West Ham United. A Tottenham viszont az ellenkező utat járta be, kezdeti remek formája alábbhagyott, az együttes mélyrepülésbe kezdett, és áprilisra csupán a középmezőnyben, a BL-szereplést érő helyezésektől távol találta magát.

Mourinho menesztése nem volt egy mindennapi történet, ugyanis meglehetősen szokatlan időpontban, hat nappal az angol Ligakupa döntője előtt küldte el a vezetőség.

A Manchester City elleni fináléban (amelyet aztán 1-0-ra meg is nyert Guardiola csapata) nem a Tottenham számított esélyesnek, de a 2008 óta tróféra éhező londoni csapat esetében talán szerencsésebb lett volna legalább megvárni azt a mérkőzést.

mondta Daniel Levy klubelnök a portugál tréner elküldése után.

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Mourinho menesztésének híre azt követően érkezett, hogy a Tottenham Hotspur - 11 másik európai élklubbal - bejelentette az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

Gary Lineker, a Spurs volt válogatott csatára, elismert televíziós kommentátor ki is írta a Twitterre, hogy José Mourinho az első, aki az ESL-ben elvesztette az állását.

A BBC szerint lehet összefüggés a két esemény között, a portugál ugyanis - akinek a szerződése még 2023. június 30-ig szólt - állítólag ellenezte a Tottenham szerepvállalását az új ligában, és emiatt edzést sem akart tartani a futballistáknak.

Mourinhót 2021. április 19-én rúgták ki a Tottenhamtől Forrás: AFP/Peter Powell

Szinte minden futballszurkoló bizonyára hallott arról, hogy az Európai Szuperliga egy húszcsapatosra tervezett versenysorozat lett volna, amelyet április közepén jelentettek be. Az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a FIFA és az UEFA egyértelműen elutasította, és szurkolói csoportok is éles kritikákkal illették. Ezek hatására többek között mind a hat angol klub kilépett a sorozatból, amely napok alatt össze is omlott. Jelenleg négy klub, a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus és a Milan még mindig nem határolódott el a Szuperligától, viszont a Tottenham, mivel az elsők között kilépett, valószínűleg csak kisebb büntetésre számíthat az UEFA-tól.

Egyesek szerint tehát Mourinho furcsán időzített kirúgásában a Szuperliga is szerepet játszott, azonban az okokat másban is érdemes keresni.

A kétszeres BL-győztes tréner ebben az idényben 10-szer kapott ki a bajnokságban, amely edzői karrierjének legrosszabb mutatója, valamint minden sorozatot figyelembe véve a Tottenhamnél töltött időszaka alatt a mérkőzések 51 százalékát tudta csak megnyerni (86 meccsből 44 győzelem).

Csupán a portugál Leiria - amelynek a 2001/2002-es idényben volt a vezetőedzője - csapatánál volt alacsonyabb a győzelmi mutatója (45 százalék), és a Spurs előtt legutóbb azzal az együttessel maradt csakugyan trófea nélkül. Azóta majdnem 20 év eltelt.

2021-es teljesítményére nem lehet büszke a portugál edző, amely során több kínos vereségbe is belefutott. Az év elején a Liverpool, a Brighton és a Chelsea ellen zsinórban három Premier League meccset veszített el, az FA-kupa nyolcaddöntőjében drámai körülmények között hosszabbítás után 5-4-re kapott ki az Evertontól, de csapatát a legnagyobb kellemetlenség az Európa-ligában érte a legjobb 16 között.

A Spurs hazai pályán simán 2-0-ra nyerte a párharc első mérkőzését a Dinamo Zagreb ellen, azonban a visszavágón valami olyasmi történt, amelyre nem sokan számítottak volna. Az egy dolog, hogy a három gólt szerző Mislav Orsic élete mérkőzését játszotta aznap este, de teljesen érthetetlen, hogy Harry Kane és társai hogyan kaphattak ki 3-0-ra Horvátországban.

Pedig a biztos továbbjutónak hitt londoni sztárcsapattal ez történt, és Mourinho, aki korábban két BL-t és egy Európa-ligát nyert, alapos leckét kapott a nemzetközi porondon.

Egy esetleges Európa-liga győzelem BL-indulást ért volna a következő szezonban, amelyet természetesen úgy is el lehet érni, ha a bajnokságban a legjobb négy között végez a csapat, de a vezetőség erre valószínűleg nem sok esélyt látott, ezért inkább idő előtt elköszönt a sztáredzőtől.

Attól a sztáredzőtől, aki korábban a zseniális taktikai húzásaival képes volt arra, hogy a legnagyobb topcsapatokat is legyőzze, de jelen pillanatban úgy tűnik, a módszerei elavultak, kevésbé tudja meglepni az ellenfeleket, és talán már nem képes annyira tűzben tartani játékosait, mint korábban.

A következő szezontól azonban új csapatot fog irányítani, visszatér egykori sikerei helyszínére, Olaszországba, ahol helyreállíthatja halványodó nimbuszát.

Többet remél, mint egy római vakáció

A Tottenhamtől április közepén menesztett edző hamar új munkát kapott, pedig saját bevallása szerint nem akart kapkodni a jövőbeli ajánlatokért.

nyilatkozta Mourinho április végén. Ehhez képest május elején elfogadta az AS Roma ajánlatát, ami azt jelenti, hogy a következő szezontól ő irányítja majd az olasz együttest, ahol éppen honfitársát, Paulo Fonsecát váltja majd.

mondta a megállapodás hátteréről Tiago Pinto, a Roma vezérigazgatója.

José Mourinho 2024-ig írt alá fővárosi együtteshez, ahol nem lesz könnyű dolga, hiszen az akkori Interhez képest a jelenlegi Roma kerete jóval gyengébb, és nem lehet azt mondani, hogy hemzseg a világsztároktól.

A 2009/2010-es szezonban triplázó milánói együttesben olyan klasszisok játszottak, mint Samuel Eto'o, Wesley Sneijder, Esteban Cambiasso vagy éppen a klubikon, Javier Zanetti, az egy évvel korábbi bajnokcsapatnak pedig Zlatan Ibrahimovic volt az egyik húzóembere. Ilyen kaliberű futballisták nincsenek Rómában, persze ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen küldetés előtt áll a portugál szakember.

A következő szezontól az AS Roma edzőjeként bizonyíthat Forrás: AFP/Neil Hall

A mostani szezonban Antonio Conte - akivel Mourinho nem ápol túl jó viszonyt - éppen az Inter edzőjeként mutatta meg, hogy megtörhető a Juventus egyeduralma, és négy fordulóval a vége előtt már be is biztosította a kék-feketék bajnoki címét.

mondta a Roma vezérigazgatója az új edző kinevezése után.

Majd az idő eldönti, hogy valóban Mourinho lesz-e a legalkalmasabb a feladatra, bár nem tudni, hogy a fővárosi csapat pontosan milyen célokkal vág neki a következő idénynek. Az biztos, hogy a tapasztalat a portugál tréner mellett szól, hiszen eddigi pályafutása során 25 trófeát nyert, négy országban is bajnoki címet szerzett, és kétszer már a Bajnokok Ligája-serleget is a magasba emelhette.

Az IFFHS rangsorában Mourinho lett a 21. század legjobb trénere, mondhatni nem alaptalanul, de az utóbbi években talán kijjebb szorult a vezetőedzők szűk elitjéből. Mindenesetre Rómában, az örök városban megkapta az újabb lehetőséget a bizonyításra. Nehéz kihívás előtt áll, amelybe könnyedén belebukhat, de ha sikerrel jár, akkor újra BL-győzelemre esélyes topklub kispadját foglalhatja el, vagy ha merészet álmodik, magát az AS Romát teheti nagy csapattá. Ahogy korábban a Porto, a Chelsea és az Inter esetében is megtette.