Társoldalunk:

Marco Rossi Szoboszlaival kivételt tett, Dzsudzsákkal nem

2021.05.06. 13:41

30 fős kerettel kezdi meg az Európa-bajnoki felkészülést a magyar labdarúgó-válogatott, amely Németország, Franciaország és Portugália csapatával került azonos csoportba az Európa-bajnokságon. Az első csoportmeccset június 15-én játsszuk a portugálok ellen a Puskás Arénában. Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatót tartott a kerethirdetés után.

Mindenekelőtt lássuk a magyar csapat bő keretét:

Marco Rossi szövetségi kapitány bevezetőjében a következőket mondta: "Minden egyes játékost követtünk, akik benne vannak a keretben. Úgy gondolom, egyetlen hétvége sem telik el, hogy ne nézzünk meg hetente legalább 30 meccset. 36 napja játszottunk legutóbb. Eget rengető változások nincsenek a keretben. Alaposan megfontolt döntést hoztam. Ragaszkodtam a korábbi elveimhez."

Marco Rossi azt mondta, hogy Szoboszlai Dominik esetében kivételt tettForrás: AFP/Andreas Solaro

Mi a helyzet Dárdai Mártonnal? - szólt egy kérdés. Rossi azt mondta, hogy a kollégáival minden magyar játékost figyelnek. Ne gondoljanak arra, hogy nem figyeltem Dárdai Mártonra. 7 meccset játszott a Bundesligában. Megkérdeztük, hogy akar-e a magyar válogatottban játszani, de nem válaszolt."

"Ami Dzsudzsák Balázst illeti: az általam felállított kritériumrendszerbe nem fért be. NB II-ből nem válogatok be senkit, ezt korábban világosan megmondtam. Ezektől nem fogok eltérni. Nyilván vannak kivételek, most a kivétel: Szoboszlai Dominik. Ő a legnagyobb tehetség, aki rendelkezésünkre áll. Elemezni kell, hogy az Eb-re harcba állítható-e? Most ezen dolgozunk. Én általában optimista vagyok, különben nem hívtam volna be a keretbe. Bízom benne, hogy tudunk majd együtt dolgozni, edzhet velünk. De most senki sem tudja megmondani, mi lesz vele. Annyit tudok, hogy fájdalmai nincsenek. Erőnlétileg 90 százalékos állapotban van. Ennyit tudok róla. Értékelni fogom, remélem, tud velünk játszani és készülni."

Dzsudzsák Balázs nem került be a keretbeForrás: Derencsényi István/dvsc.hu

Rossi szerint mindkét kerethirdetés nagyon nehéz."Június 1-én kell megadni a végleges keretet. Mindig nagyon sajnálom, ha kapust kell kihagyni, de ez is a része a melónak. A legnehezebb mégis az lesz, amikor a meccseket kell játszani."

"Bolla Bendegúzt már korábban meghívtam a keretbe, bár akkor voltak gondjai. Őt régóta figyeljük és tudjuk, hogy méltó a figyelemre. Hahn János az NB I-ben 22 gólt lőtt, magára vonta a figyelmünket. Centerjátékos, második ék is lehet, a védővonal mögött is tud játszani. Azért is hívtam be, hogy lássam, hogyan edz a csapattal. Schőn Szabolcs nagyon gyors, kiváló baloldali játékos, pozitív teljesítményt nyújt.

Könyves Norbert korábban ott volt a keretben, sajnos, sérüléssel bajlódik. Sok fizikai gondja volt, a vírus miatt is gondjai akadtak. Nem játszott rendszeresen, nem hívhattuk be a keretbe. Bese Barnabás kapcsán ő az elmúlt fél évben nem játszott. Rá ugyanaz érvényes, amit Könyves kapcsán említettem" - mondta Rossi. 

Kalmár Zsolt kiesése után van-e vészmegoldás? - hangzott el egy kérdés. Arra is utalva, hogy Szoboszlai helyzete sem biztos. Rossi kissé értetlenkedve jegyezte meg: az újságírók nem tudják milyen csoportban vagyunk? A BL elődöntő tele volt portugál, német és francia játékosokkal, magyar egy sem volt köztük. Nekünk különleges teljesítményt kell nyújtani, kellemetlen meglepetést okozni."Ha csak a technikai különbség döntene, nem lenne esélyünk. Miért beszélünk itt vésztartalékokról?"

Szoboszlai Dominik bekerült a keretbeForrás: RB Leipzig/Twitter

A válogatott Ciprus és Írország ellen játszik majd felkészülési meccseket. Erről Rossi így beszélt:  "Ez a két csapat nincsen azon a szinten, mint az Eb-ellenfelek. Szerettem volna topcsapattal megmérkőzni az Eb előtt, de nem sikerült senkivel időpontot egyeztetni. Ezért játszunk a ciprusiakkal és az írekkel, akiket nagyon tisztelek, de ők nem nőhetnek fel a németek, a franciák, vagy a portugálok szintjére. Az edzőtáborban mindent megpróbálunk, de nem lehet mindenkit a maximumra pörgetni, mert a játékosok már így is ki vannak facsarva. Az edzőtáborban 15 napig edzünk, ott látom őket, ennek alapján döntök arról, hogy kik lesznek a kimaradók. Az UEFA döntése indokolt volt, hogy az Eb-re nem 23, hanem 26 fős keretet lehet nevezni. Vannak olyan csapatok, amelyek akár 60-80 fős kerettel is ki tudnának állni. A korábbi válogatott meccseken is 25-26 játékossal számoltunk. Elégedett vagyok a döntéssel. Nyilván a válogatott játékosok nem azonos fizikai állapotban érkeznek az edzőtáborba. Sok tesztelés és mérés vár rájuk. Ezek alapján dőlnek el a formák, a napi terheléses vizsgálatok alapján. Nyilván lesznek fáradtabb játékosok, ezt figyelembe kell venni."

Marco Rossi beszélt a szurkolókról is. "Volt alkalmam sokszor említenem, hogy több mint másfél éve tart a pandémia, amely nagyon sok tragédiát okozott. A fociban az történt, hogy a szurkolók nem vehettek részt a meccseken, ez a sportágat is megviselte. Gyönyörű élmény lesz, hogy a mi stadionunkban ott lesznek a nézők, kérem őket, hogy támogassanak bennünket, de nem hiszem, hogy ebből bármi gond lenne. Ha azt látják, hogy meghalunk a pályán, nem lesz ebből probléma."

Bogdán Ádám visszakerüléséről a kapitány azt mondta, hogy őt már korábban szerette volna behívni Marco Rossi. Már az ősszel is gondolt rá, hogy behívja.

Bogdán Ádám teljesítménye meggyőzte a kapitánytForrás: fradi.hu

Bogdán már volt válogatott, látta a Fradi meccseit, kiváló a formája, jó a hozzáállása, ez meggyőzött. Úgy védett nagyszerűen, hogy közben a Fradi nem volt 100 százalékosan motivált. Mégis meggyőző teljesítményt nyújtott, ezért került be a keretbe."

Rossi szerint a keret tagjainak meccsszáma nem tér el sokban az ellenfelek játékosainak meccsszámából. A különbség itt a lejátszott meccsek színvonalában van. Egy BL-meccs nagyobb lélektani stresszel jár, mint egy NB I-es mérkőzés. Talán ezért kicsit frissebbek, pihentebbek vagyunk az ellenfeleknél, de nem szabad elbízni magunkat."

Marco Rossi az Eb kabalafigurájával és a győztesnek járó kupávalForrás: Marco Rossi/Facebook

Ami a célokat illeti:

Sokszor elmondtam, hogy nem vagyok beképzelt ember, tisztában vagyok vele, hogy nehéz a pontszerzésre gondolni. De ez nem azt jelenti, hogy eleve feladnánk. De ez nem egyszerű. Mit várok? Fejlődést, haladást, hogy lássam, hogyan olvassák, értelmezik a játékot. Legyen meg a megfelelő önbizalom. Csak a munka és a figyelem révén  lehet javulni és eredményt elérni."

Az NB I-es kerettagok május 17-én kedzik meg a felkészülést. A légiósok május 24-én csatlakoznak a kerethez. Május 24-én a magyar válogatott 10 napos ausztriai edzőtáborba megy. Ott kerül sor a végleges kerethirdetésre. Június 4-én és 8-án játszunk a ciprusi és ír csapattal. Az első Eb-meccset június 15-én Portugália ellen játssza a csapat.