A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus nem fogadja el, hogy nincs Szuperliga

Real Madrid's new signing Reinier Jesus Carvalho's presentation 2020,Madrid,presentation,Reinier Jesus Carvalho,Spain
MADRID, SPAIN - FEBRUARY 18: President of Real Madrid Club Florentino Perez makes a speech during a presentation ceremony of Real Madrid's new signing 18-year-old Brazilian footballer Reinier Jesus Carvalho at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on February 18, 2020. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Európai Szuperliga még megmaradt három klubja, a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus közös közleményben állt ki az általuk korábban létrehozott új sorozat mellett, illetve szállt szembe a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetség, azaz a FIFA és az UEFA fenyegetéseivel.

Azt követően, hogy pénteken a 12 alapító klub közül kilenc – az angol Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham, a spanyol Atlético Madrid, valamint az olasz AC Milan és Internazionale – megállapodott az UEFA-val, hogy végleg kilép az április közepén létrehozott Európai Szuperligából, a három megmaradt kezdeményező, azaz a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus közös közleményben tiltakozott az UEFA nyomásgyakorlása ellen, valamint állt ki az új sorozat mellett.

A közleményben egyebek között leírják, hogy elfogadhatatlannak tartják az UEFA-eljárást, a társaikra gyakorolt nyomást, valamint jelzik, hogy erre már a bíróság is felszólította a szervezetet, valamint a fölötte álló FIFA-t.

A közlemény továbbra is azt hangsúlyozza, hogy

a Szuperliga létrehozásának célja az európai futball mély strukturális problémáinak és anyagi válságának megoldása lett volna, illetve lenne a továbbiakban is.

Fontosnak tartják kiemelni, hogy a Szuperliga alapító határozatában rögzítették, hogy az új sorozat csak akkor indulhat el, amennyiben az UEFA, illetve a FIFA elismeri a sorozatot, illetve, ha az alkalmazandó szabályokkal összeegyeztethető lesz a versenysorozatot megalapító klubok hazai bajnokságaival és kupáival. Szerintük ezzel a két szervezet is tisztában van, mégis elutasították a konstruktív tárgyalások lehetősét.

Azt is hangsúlyozzák, hogy az európai labdarúgást fenyegető pénzügyi válság árnyékában a Szuperliga megsokszorozná az UEFA által a kluboknak kiosztott összegeket. Mint írják, tisztában vannak a kezdeményezésre érkezett vegyes fogadtatással, és

indokolt esetben készen állnak a egyes javaslatok újragondolására, de arról szó sem lehet, hogy végleg elálljanak a Szuperliga tervétől: kötelességünk felelősségteljesen cselekedni és kitartóan törekedni a megfelelő megoldásokra az UEFA-tól kapott elfogadhatatlan és folyamatos nyomás és fenyegetések ellenére.

"Ismételten kijelentjük a FIFA-nak, az UEFA-nak és az összes érdekelt félnek – amint azt a Szuperliga bejelentése óta többször megtettük – elkötelezettségünket és határozott akaratunkat. Tiszteletteli környezetben és elviselhetetlen nyomás nélkül, jogi egyenlőség mellett, a legmegfelelőbb megoldások és az az egész futballcsalád fenntarthatóságának érdekében" – zárul a közlemény.