Boris Johnson felszólította az UEFA-t, hogy a BL-döntőt Angliában rendezzék meg

fbl Horizontal
A Chelsea előrehozott döntőt játszik a Manchester City csapatával az FA-kupában
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök, Boris Johnson felszólította az UEFA-t, hogy a május 29-i Chelsea-Manchester City BL-döntő rendezését adja Angliának. A politikus szerint eszement vállalkozás, hogy a koronavírus-járvány miatt súlyosan fertőzött török város, Isztambul rendezze meg a két angol csapat fináléját.

Boris Johnson néhány héttel ezelőtt a Szuperliga kapcsán szólalt meg futballügyben, most pedig a BL-döntő megrendezése miatt emelte fel a szavát. A 2020-21-es szezonban a döntőt két angol csapat, a Chelsea és a Manchester City vívja. Az UEFA eredetileg Isztambult jelölte ki a finálé rendezőjének. Csakhogy Törökországban most is tombol a koronavírus-járvány. A két csapat szurkolóinak esélyük sincs arra, hogy elutazzanak a döntőre, csak úgy, ha a hazatérésük után 10 napos karanténba mennek.

Az elmúlt napokban több angol lap foglalkozott már azzal, hogy a döntőt a szigetországban kellene megrendezni, de az UEFA eddig a füle botját sem mozgatta. Azzal, hogy Boris Johnson most megszólalt, talán felgyorsulnak az események.

A Chelsea és a Manchester City jutott be a BL-döntőbe Forrás: AFP/Shaun Botterill

A jelenlegi szabályok alapján, ha egy brit szurkoló mégis elutazna a döntőre, akkor az angliai hazatérése után azonnal 10 napos karanténba kellene mennie - saját költségén. Ugyanez vonatkozna a döntőben részt vevő játékosokra is.

Amennyiben ezt a szabályt betartanák, akkor azok a játékosok, akik az angol válogatottban is szerepelnek, csak négy nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt csatlakozhatnának a nemzeti együtteshez.

Ez pedig beláthatatlan következményekkel járna.

- mondta a brit miniszterelnök.

Boris Johnson azt szeretné, ha a BL-döntőt Angliában rendeznék meg Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Amennyiben az UEFA megváltoztatja a helyszínt, akkor a Wembley Stadion mellett a Tottenham Hotspur stadionja, a Newcastle United pályája, vagy az Emirates Stadium is alkalmas lenne a döntő lebonyolítására. A Wembley esetében nehézséget okoz, hogy a BL-döntő hétvégéjén rendeznék a másodosztályú csapatok rájátszását, amelyben az dől el, melyik együttes jut fel a Premier League következő szezonjába.