82 milliárdos üzletet bukhat el a Manchester United a szurkolók akciója miatt

Horizontal Vertical fbl
Manchester United's players including Manchester United's Portuguese midfielder Bruno Fernandes (C) take part in a training session on the eve of the UEFA Europa League quarter-final football match Manchester United v Copenhagen at Cologne Stadium on August 9, 2020 in Cologne, western Germany. (Photo by Sascha Steinbach / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Először látszik, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a Manchester United-drukkerek akciójának, amellyel a tulajdonos Glazer család, illetve az ő üzleti érdekeik ellen is fellépnek.

A Guardian című brit lap az Observer értesülései alapján arról ír, hogy a manchesteri székhelyű The Hut Group eláll attól a szerződéstől, amelyet nyáron írt volna alá a klubbal, és, aminek értelmében 10 éven át, összesen 200 millió font (kb. 82 milliárd forint) értékben lett volna a klub tréningruházatának hivatalos szponzora. Az általuk gyártott Myprotein étrendkiegészítő jelenne meg az AON helyén az edzéseken viselt szereléseken.

Manchester United-játékosok melegítenek egy Európa-liga-mérkőzés előtt Forrás: AFP/Sascha Steinbach

A The Hut döntése mögött az elmúlt hetek, napok egyre intenzívebb szurkolói ellenállása húzódik meg. Ez nem csak a múlt vasárnapi Liverpool elleni bajnokit megelőző, a rendőrökkel történő összecsapásokig fajuló stadionfoglalásban nyilvánul meg, hanem abban is, hogy a szervezett szurkolói csoportok több fórumon is a MU-t tulajdonló Glazer család üzleti érdekei elleni fellépésre buzdítanak, ami értelemszerűen kiterjed a klub megannyi üzleti partnerére is (ilyen az Adidas, a TAG Heuer vagy a Cadbury). Érthető módon egy helyi cég nem szeretné magát egy ilyen akciónak kitenni.

A szurkolók ellenállását az váltotta ki, hogy a klub csatlakozott a Real Madrid és a Juventus által életre hívott, 12 csapatot felvonultató Európai Szuperligához. És az MU ugyan két nappal később, hasonlóan a többi angol résztvevőhöz (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City és Tottenham) kilépett a Szuperligából, a szurkolók nem bocsátották meg a tulajdonos amerikai Glazer családnak, hogy belevágott a kalandba.