Sir Alex Ferguson maga sem hitte, hogy a MU megfordíthatja a Bayern elleni BL-döntőt

MEDAL TROPHY TEAM FOOTBALL JOY HORIZONTAL
Manchester United manager Alex Ferguson celebrates with his players, after they defeated Bayern Munich in the Champions League final in Barcelona, 26 May 1999. Manchester won 2-1. (ELECTRONIC IMAGE)
Vágólapra másolva!
Az Amazon Prime streaming csatornán május 29-én debütál az Egyesült Királyságban és Írországban a Sir Alex Ferguson: Never give in, azaz a Sir Alex Ferguson: Soha ne add fel című dokumentumfilm, amelyben a Manchester United korábbi legendás edzője beszél a betegségéről és persze a csapataival elért sikereiről is. Melyek közül kétségkívül a legemlékezetesebb az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben aratott győzelem volt.

A dokumentumfilmben Ferguson elmondja, hogy milyen szörnyű érzés volt, amikor a 2018. május 5-i agyvérzését követően tíz napig nem tudott megszólalni, de ennél is rémisztőbb volt, hogy részleges emlékezetkiesése volt, egészen hétköznapi dolgok sem jutottak eszébe a legendásan művelt és éleseszű egykori menedzsernek.

Aztán az emlékek lassan visszajöttek, a govani (Glasgow külvárosa) gyerekkorról, a játékoskarrierjéről (kiváló csatár volt), majd az első edzői sikerekről előbb a St. Mirren kispadján, majd az Aberdeen elén megnyer három bajnoki cím, négy Skót Kupa, és persze a Kupagyőztesek Európa-kupája, valamint az európai Szuperkupa megnyerése (1983-ban).

A legfontosabb részek persze a Manchester Unitedről szólnak, ahol 1986 és 2013 között összesen 38 trófeát nyert, köztük 13 bajnoki címet, és kétszer a Bajnokok Ligáját is. Utóbbiak közül az első, a Bayern Müncheni 1999-es barcelonai döntő az emlékezetesebb, amit a szinte végig jobban játszó németek ellen a ráadás utolsó másfél percében fordított meg a MU Teddy Sheringham és a jelenlegi edző, Ole Gunnar Solskjaer góljával?

Valóban az utolsó pillanatig hitt benne, hogy megfordíthatják a meccset? - kérdezi a riporter, mire Ferguson némileg meglepő választ ad.

"Ugyan dehogy, kizárt volt. Már azon gondolkoztam, mit mondok majd a játékosaimnak, mondjuk azt, hogy "nagyszerű szezonotok volt". Aztán nyertünk" – teszi hozzá.