Társoldalunk:

Sir Alex Ferguson maga sem hitte, hogy a MU megfordíthatja a Bayern elleni BL-döntőt

2021.05.11. 20:37

Az Amazon Prime streaming csatornán május 29-én debütál az Egyesült Királyságban és Írországban a Sir Alex Ferguson: Never give in, azaz a Sir Alex Ferguson: Soha ne add fel című dokumentumfilm, amelyben a Manchester United korábbi legendás edzője beszél a betegségéről és persze a csapataival elért sikereiről is. Melyek közül kétségkívül a legemlékezetesebb az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben aratott győzelem volt.

A dokumentumfilmben Ferguson elmondja, hogy milyen szörnyű érzés volt, amikor a 2018. május 5-i agyvérzését követően tíz napig nem tudott megszólalni, de ennél is rémisztőbb volt, hogy részleges emlékezetkiesése volt, egészen hétköznapi dolgok sem jutottak eszébe a legendásan művelt és éleseszű egykori menedzsernek.

Aztán az emlékek lassan visszajöttek, a govani (Glasgow külvárosa) gyerekkorról, a játékoskarrierjéről (kiváló csatár volt), majd az első edzői sikerekről előbb a St. Mirren kispadján, majd az Aberdeen elén megnyer három bajnoki cím, négy Skót Kupa, és persze a Kupagyőztesek Európa-kupája, valamint az európai Szuperkupa megnyerése (1983-ban).

A legfontosabb részek persze a Manchester Unitedről szólnak, ahol 1986 és 2013 között összesen 38 trófeát nyert, köztük 13 bajnoki címet, és kétszer a Bajnokok Ligáját is. Utóbbiak közül az első, a Bayern Müncheni 1999-es barcelonai döntő az emlékezetesebb, amit a szinte végig jobban játszó németek ellen a ráadás utolsó másfél percében fordított meg a MU Teddy Sheringham és a jelenlegi edző, Ole Gunnar Solskjaer góljával?

Valóban az utolsó pillanatig hitt benne, hogy megfordíthatják a meccset? - kérdezi a riporter, mire Ferguson némileg  meglepő választ ad. 

"Ugyan dehogy, kizárt volt. Már azon gondolkoztam, mit mondok majd a játékosaimnak, mondjuk azt, hogy "nagyszerű szezonotok volt". Aztán nyertünk" – teszi hozzá.