Gulácsiékat kiütötte a Dortmund a Német Kupa döntőjében - videó

fbl Horizontal
Dortmund's English midfielder Jadon Sancho (C) fails to score against Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi (L) and Leipzig's German defender Benjamin Henrichs during the German Cup (DFB Pokal) final football match RB Leipzig v BVB Borussia Dortmund, in Berlin on May 13, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / POOL / AFP) / RESTRICTIONS: ACCORDING TO DFB RULES IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED DURING MATCH TIME. MOBILE (MMS) USE IS NOT ALLOWED DURING AND FOR FURTHER TWO HOURS AFTER THE MATCH. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR MORE INFORMATION CONTACT DFB DIRECTLY AT +49 69 67880 /
Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund 4-1-re legyőzte a Gulácsi Péterrel a kapuban felálló RB Leipziget a Német Kupa csütörtöki berlini döntőjében. A sárga-feketék az első félidőben Jadon Sancho két és Erling Haaland egy góljával már 3-0-ra vezettek, és szünet után ugyan szépítettek a lipcseiek, de nem volt esélyük megfordítani a találkozót. Az RB Leipzig a második kupadöntőjét bukta el, míg a Dortmund ötödik alkalommal hódította el a trófeát.

A 78. Német Kupa-döntő párosítása a sárga-feketék számára lehetett kedvesebb, hiszen öt nappal korábban verték 3-2-re bajnoki meccsen Gulácsiékat. A Leipzig korábban egyszer, 2019-ben járt a kupadöntőben, akkor 3-0-ra kikapott a Bayern Münchentől, míg a Dortmund a tizedik fináléjára készült, a korábbi kilencből 4-et megnyert, az utolsót 2017-ben.

A magyar válogatott kapus ezúttal is az RB Leipzig kezdőjében kapott helyet, míg Willi Orbán csak a kispadon kezdett, Szoboszlai Dominik pedig nem került be a keretbe, miután még csak a napokban kezdte meg a csapattal közös edzéseket.

Edin Terzic három helyen változtatott a hétvégi kezdőhöz képest, a sérült Hitz helyét a kapuban visszavette Roman Bürki, Thorgan Hazard és Giovanni Reyna helyére pedig Jude Bellingham és Erling Haaland érkezett.

Az első lövés Sabitzer révén a lipcseieké volt a negyedik percben, a következő támadás után azonban már a dortmundiak ünnepelhettek a berlini olimpiai stadionban: Reus vette el a labdát Kampltól, ami Haalandon és Dahoudon át került Jadon Sanchóhoz, aki védhetetlenül tekert Gulácsi kapujába.

  • Jadon Sanco az első angol játékos, aki gólt szerzett Német Kupa döntőjében

A 28. percig nem sok minden történt, akkor azonban Hvang eladta a labdát a félpályánál, Reus indította Haalandot, akiről valósággal lepattant a szerelni próbáló Upamecanó, a norvég pedig ballal a hosszú alsó sarokba tekert. 2-0, ahogy volt az a szombati bajnokin is.

  • Haaland pedig a finálék történetének első norvég gólszerzője

És a szünet előtt a BVB el is döntötte a meccset: újabb labdaszerzés a középpályán, Reus a leshatárról lépett ki, Sanchót játszotta meg, aki egy szemtelen csel után a kapuba passzolt.

Fordulást követően a lipcseiek 21 másodperc alatt eljutottak egy felső lécig a cseréként pályára lépő Nkunku révén, majd előbb Sabitzer, aztán Dani Olmo lövését kellett fognia Bürkinek. A Leipzignek a második félidő első három percében több lehetősége volt, mint az egész első játékrészben. Próbálkozott a Lipcse, de a 65. percben egy kontra végén a csereként beálló Thorgan Hazard kihagyta a ziccert. Aztán a 71. percben csak összejött a gól a lipcseieknek, Dani Olmo bombázott a kapuba 17 méterről.

A gól után tovább próbálkozott a Lipcse, de a Dortmund is magasabb fokozatba kapcsolt (visszatért az első félidőben látott játékához), és a 87. percben egy szép akciót lezáról nagyon rossz lövéssel Erling Haaland végleg lezárta a meccset.

Az RB Leipzig így a második kupadöntőjét veszítette el három góllal, míg a BVB immár ötszörös Német Kupa-győztesnek mondhatja magát. Egyúttal biztossá vált, hogy Julian Nagelsmann trófea nélkül kezdi meg a munkáját a következő szezonban a Bayern München kispadján.

Eredmény, 78. Német Kupa-döntő:
Borussia Dortmund–RB Leipzig 4- 1 (3-0)
gól: J. Sancho 5., 45., Haaland 28., 87., ill. D. Olmo 71.