Elvették Isztambultól a BL-döntő rendezését

fbl Horizontal
(FILES) In this file photo taken on March 15, 2019, the UEFA Champions league trophy is exhibited ahead of the draw for the Champions league quarter-final draw, at the House of European football in Nyon. - Plans for a breakaway Super League announced by twelve of European football's most powerful clubs plunged European football into an unprecedented crisis on April 19, 2021, with threats of legal action and possible bans for players, as the UEFA president called it a "spit in the face" for supporters. Six Premier League teams -- Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City and Tottenham Hotspur -- joined forces with Spanish giants Real Madrid, Barcelona and Atletico Madrid and Italian trio Juventus, Inter Milan and AC Milan to launch the planned competition. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése szerint Isztambul helyett Portóban lesz a Bajnokok Ligája fináléja, amelyben a Chelsea és a Manchester City találkozik május 29-én.

Az UEFA csütörtöki tájékoztatása szerint a helyszínváltoztatással az angol szurkolóknak lehetőségük lesz, hogy elutazzanak a mérkőzésre és buzdítsák csapatukat.

"Egy ilyen év után, amikor a szurkolók nem mehettek be a stadionokba, nem lett volna helyes, ha nem adtunk volna lehetőséget nekik, hogy a szezon legnagyobb meccsén a helyszínen láthassák kedvenceiket" - indokolta döntését az UEFA.

A mérkőzésnek eredetileg az isztambuli Atatürk Stadion adott volna otthont, ám a múlt héten a brit kormány szigorított a koronavírus-járvány miatti karanténszabályokon, melyek szerint a magas kockázatú, úgynevezett vörös listán szereplő országokba - így Törökországba - csak "nyomós indokkal" megengedett az utazás, és aki visszatér egy ilyen területről, annak tíz napot szállodai karanténban kell töltenie a saját költségén.

Az UEFA a hét elején tárgyalásokat folytatott a brit kormánnyal és szövetséggel, hogy a szigetországban kerüljön sor a mérkőzésre, de a megbeszélések nem vezettek eredményre, mert a szövetség nem tudta elérni, hogy a mérkőzésre utazó újságírók és más vendégek mentesüljenek a helyi karanténkövetelmények alól.

Portugália azért lehet rendező, mert egyike annak a 12 országnak, ahonnan Nagy-Britanniába visszatérve nem kell karanténba vonulni.