Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság 33. utolsó előtt fordulójában a már bajnok Bayern München 2-2-es döntetlent játszott a Sallai Rolanddal felálló Freiburg csapatával. Robert Lewandowski, a bajor együttes lengyel támadója gólt lőtt a találkozón, ezzel pedig már 40 gólos a Bundesligában, így beállította a legendás Gerd Müller gólrekordját. A Dárdai Pál vezette Hertha BSC hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Köln csapatával, ezzel a pontszerzéssel pedig a berlini együttes bent maradt a Bundesligában.

A Bayern München bajnoki címe az előző fordulóban vált biztossá, így Hansi Flick csapata tét nélküli meccsen léphetett pályára a Freiburg otthonában. Persze, Robert Lewandowski számára rendkívül fontos volt a találkozó, ugyanis a lengyel támadó 39 góllal vezette a góllövőlistát, és egy találatra volt attól, hogy beállítsa a legendás Gerd Müller 1971/72-es szezonban felállított, megdönthetetlennek hitt 40 gólos Bundesliga-szezonrekordját.

A Bayern München irányította a meccset, de komoly helyzetet sokáig nem tudott kialakítani. A 25. percben aztán egy szöglet után Lukas Kübler megtapsota Thomas Müllert, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Lewandowski állt oda és higgadtan a kapu bal oldalába gurított a jobbra vetődő Mark Flekken mellett.

A gól után a Bayern München játékosai azonnal sorfalat álltak a 32 éves lengyel támadónak, aki a meze alatt "4ever Gerd" feliratú pólóval tisztelgett a korábbi világ- és Európa bajnok Gerd Müller előtt.

  • A Bayern Münchennek ez volt sorozatban a 34. idegenbeli meccse, amikor gólt lőtt, ezzel új Bundesliga-rekordot állított fel.

A bajorokat valószínűleg elaltatta Lewandowski ünneplése, ugyanis a 29. percben a semmiből egyenlített a Freiburg. Vincenzo Grifo baloldali szögletére a középső védő Manuel Gulde érkezett, és négy méterről a kapu bal oldalába csúsztatott.

A második félidő elején gyönyörű gólt lőtt a Bayern München.

Az 51. percben a német válogatott Leroy Sané három embert vert meg a jobb oldalon, majd a hosszú oldalra belőtt labdáját Serge Gnabry lőtte az üres kapuba. Azonban a gyönyörű találatot videózás után les miatt elvették.

A sors azonban két perc múlva kárpótolta a Sanét, aki Thomas Müller gyönyörű centerezése után lőtt az üres kapuba.

A folytatásban érezhető volt, hogy tét nélküli a mérkőzés, egyik csapat sem szakadt meg az újabb gólért. Talán csak Lewandowski volt az, aki továbbra is ment előre, és a 77. percben kis híján meg is döntötte Gerd Müller rekordját, de Kingsley Coman középre passzolt labdáját nem tudta egy méterről a kapuba lőni.

Lewandowski kihagyott helyzete az után volt csak igazán fájó, hogy a 81. percben egyenlített a Freiburg. A csapatkapitány Christian Günter húzott el a balszélen, betört a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről elemi erővel kilőtte a bal alsó sarkot.

A hajrában már nem változott az eredmény, így maradt a döntetlent, Lewandowski pedig jövő héten megdöntheti Gerd Müller rekordját.

A találkozón a 22-szeres magyar válogatott Sallai Roland sárga lapot kapott a 18. percben, és mivel ez volt a szezonbeli ötödik sárgája, így ki kell hagynia az utolsó fordulót. A 23 éves támad 28 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a bajnokságban, nyolc góllal és hat gólpasszal zárta a szezont.

Sallai Roland remek szezont zárt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A Dárdai Pál vezette Hertha BSC remek formában várhatta a Köln elleni összecsapást, ugyanis hét mérkőzés óta veretlen volt a Bundesligában. A berlini csapat hét közben a Schalke vendégeként tudott győzni, ezzel pedig óriási lépést tett a bennmaradás felé. A magyar szakember együttese abban a tudatban lépett pályára, hogy egy esetleg győzelemmel matematikailag is bebiztosítja a bennmaradását a Bundesligában.

Az első félidőben Dárdai Pál csapata többet birtokolta a labdát, de az életéért küzdő Köln sokkal veszélyesebben futballozott. A vendégek a 17. percben kis híján meg is szerezték a vezetést, de Elvis Rexhbecaj közeli lövésénél a Hertha kapusa, Alexander Schwolow elképesztően nagyot védett. Az első játékrész hajrájában a berlini csapatnak is volt egy lehetősége. Egy remek szóló után Jessic Ngankam került helyzetbe, de a közeli lövését Timo Horn óriási bravúrral hárította.

Dárdai Pál bent tartotta a Herthát a Bundesligában Forrás: AFP/Soeren Stache

A második félidőben az Köln teljesen átvette a játék irányítását, de Dárdai Pál csapata remekül védekezett, és végül lehozta a meccset bekapott gól nélkül. Ezzel a döntetlennel a Hertha BSC matematikailag is bebiztosította a bennmaradását a Bundesligában.

A bennmaradás kiharcolásához az is kellett a Herthának, hogy a Werder Bremen kikapott az Augsburgtól, ezzel a 16., osztályozót érő helyen áll és már nem érheti be a berlini csapatot.

A negyedik Bajnokok Ligája helyezésért vívott harcban óriási hátrányba került a Frankfurt, amely 4-3-ra kikapott a Schalke otthonában. A találkozón az Eintracht Frankfurt portugál csatára, André Silva két gólt lőtt, ezzel pedig már 27 találatnál jár a Bundesliga idei szezonjában, és megdöntötte Bernd Hölzenbein 1976/77-es szezonban felállított 26 gólos szezoncsúcsát. Érdekesség, hogy az idei szezonban csak Lewandowski, Messi és Ronaldo lőtt több gólt, mint André Silva.

Bundesliga, 33. forduló:
SC Freiburg-Bayern München 2-2 (1-1)
Hertha BSC-1. FC Köln 0-0
FC Augsburg-Werder Bremen 2-0 (0-0)
Arminia Bielefeld-TSG Hoffenheim 1-1 (1-1)
Bayer Leverkusen-Union Berlin 1-1 (1-0)
Borussia Mönchengladbach-VfB Stuttgart 1-2 (1-0)
Schalke 04-Eintracht Frankfurt 4-3 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 24 20 0 4 61-16 45 64
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Bayern München 24 17 4 3 65-28 37 54
GY
V
V
GY
D
I
3.
VfB Stuttgart 24 16 6 2 55-31 24 50
GY
GY
GY
D
GY
I
4.
Borussia Dortmund 24 12 4 8 48-30 18 44
D
GY
D
V
GY
I
5.
RB Leipzig 24 13 7 4 53-31 22 43
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 24 9 5 10 38-31 7 37
V
D
D
D
GY
I
7.
Hoffenheim 24 9 9 6 43-44 -1 33
D
D
V
GY
GY
I
8.
Freiburg 24 8 10 6 32-44 -12 30
V
V
D
V
D
I
9.
Werder Bremen 24 8 10 6 33-37 -4 30
GY
V
GY
D
V
I
10.
Augsburg 24 7 9 8 39-41 -2 29
D
D
V
GY
GY
I
Teljes lista