Társoldalunk:

Óriási bajban a Vasas - gyilkos harc a feljutásért az NB II utolsó fordulójában

2021.05.16. 06:27

Annál izgalmasabb nem is lehetne a labdarúgó NB II utolsó, 38. fordulója, mint amit a vasárnap délutáni meccsek tartogatnak nekünk. Jelen pillanatban három csapat, a Debreceni VSC, a Gyirmót és a Vasas pályázik a két feljutó helyre, s a Vasas van a legnehezebb helyzetben. Mindezt csak magának köszönheti a budapesti csapat, amely a 37. fordulóban Nyíregyházán elszenvedett 2-0-s vereség után került slamasztikába.

A feljutásért vívott három mérkőzés egyidőben, 18.30-kor kezdődik. Nézzük akkor a párosításokat.

  • Debreceni VSC-Haladás
  • Gyirmót-Békéscsaba
  • Vasas-Győri ETO

Lássuk az NB II tabelláját: 

AZ NB II állása a 37. forduló utánForrás: NB 2.hu

A képlet nagyon egyszerű. Ha a Debrecen, a Gyirmót és a Vasas is nyer hazai pályán, akkor a Vasas NB II-es marad, mert ugyan azonos pontszámmal végez, mint a második helyezett Gyirmót, de a budapesti együttesnek egy győzelemmel kevesebb lesz a neve mellett, mint a Gyirmótnak. Márpedig pontazonosság esetén ez az első mutató, amely dönt ebben a kérdésben.

A Vasas csak magának köszönheti, hogy ebbe a helyzetbe került, de hiba lenne csak az utóbbi fordulók eseményeit citálni. Az angyalföldi együttes - amely játékosállományát tekintve messze kiemelkedik a mezőnyből -, borzalmasan kezdte az idényt. Akkor még ifjabb Bene Ferenc ült a Vasas kispadján, s az ott elvesztett pontok most hiányoznak igazán a Vasasnak. A csapat vezetése 2020. augusztus 27-én unta meg a sikertelenséget és kirúgta ifjabb Benét.

A Vasas csak saját magának köszönheti, hogy ide jutottForrás: Vasas FC/Facebook

A kirúgás a 6. forduló után történt meg, amikor a Budaörs 3-1-re legyőzte a formán kívüli Vasast. Egy ideig úgy tűnt, hogy semmi sem segít a Vasason, mert a 10. forduló után a 16. helyen (!) álltak, s ekkor néhányan arról beszéltek, hogy akár az NB II is túl erős ennek a csapatnak. Ez persze csak vicc volt, de a 2020. szeptember 27-én Gyirmóton elszenvedett vereség (2-0) után tényleg kilátástalannak tűnt minden. Innen kezdte meg a felkapaszkodást Schindler Szabolcs vezetésével a bajnokság előtt nagy reményeket tápláló csapat. A bajnokság utolsó szakaszában volt olyan, hogy a Vasas állt az első helyen, de nagy előnyt sosem tudott kialakítani. A bajok már április 28-án jelentkeztek, amikor Soroksáron a 94. percben egyenlített a Vasas, de a múlt heti, Nyíregyháza elleni meccsen már semmi sem segített Radóékon, így a Vasas most reszketve várhatja az utolsó fordulót, hiszen a sorsa nem a saját kezében van.

A Gyirmót kapcsán a különböző komment-felületeken szinte minden alkalommal azt lehetett olvasni, hogy hiába szaggatja magát a Győr melletti együttes, úgysem akar feljutni. Nem tudni, hogy ezeket a megjegyzéseket miért teszik a drukkerek, de a Gyirmót tavaszi formáját látva ez nem több puszta önámításnál. Már az is jelzésértékű volt, hogy egy hete a kieső Kazincbarcika otthonában az utolsó pillanatig gyilkos csatát vívott egymással a győzelemért a két csapat.

A Gyirmótnak is saját kezében van a sorsaForrás: GYIRMOTFC/Gyirmotfc

Márpedig ha egy gárda "nem akarna" feljutni, akkor aligha tépi magát a három pontért, jó neki az 1 is. A Csertői Aurél vezette Gyirmót formája egészen félelmetes. Túl azon, hogy a bajnokságban kétszer is legyőzték a DVSC-t, legutóbb 2020. december 13-án kaptak ki. Ekkor hazai pályán a Szentlőrinc verte meg őket 2-1-re. A tabellán ekkor 6. helyen állt a Gyirmót, a hátránya az akkor első helyezett Debrecenhez képest 13 pont volt. Szinte hihetetlen, honnan állt fel Csertői csapata és hogyan lépett elő a feljutás egyik esélyesévé.

Ami a Debrecent illeti, nos, nekik sem volt egyszerű ez az idény. 

Huszti Szabolcs csapata vasárnap a Haladás ellen juthat fel az NB I-beForrás: P&N/Kovacs Peter

A bajnokságot Kondás Elemérrel kezdte el a Loki, de a vezetőség a téli szünet után váltott és a teljesen tapasztalatlan Huszti Szabolcsot nevezte ki vezető edzőnek. Husztival sem ment úgy a Lokinak, ahogy azt a szurkolók remélték, de ezzel most senki sem foglalkozik Debrecenben. A lényeg az, hogy ők állnak az első helyen és a sorsuk - a Vasassal ellentétben - saját kezükben van.

Lássuk akkor most, hogy a három csapat hogyan várja az utolsó fordulót.

Debrecen-Haladás (18.30, Nagyerdei Stadion, Debrecen)

"Alaposan felkészülünk a Haladásból, alapvetően egy jó csapatról van szó" - nyilatkozta a Loki edzője, Toldi Gábor. 

Tudjuk, mi a mérkőzés jelentősége, tudjuk, hogy egy lépésre vagyunk a céltól. Mindent meg kell tennünk a sikerért. Nem abból indulunk ki, hogy elég nekünk az 1 pont vagy sem, nyerni akarunk. Egész más lesz sok szurkoló előtt futballozni, mint zárt kapuk mögött, ez nagyon fontos számunkra. Bízunk benne, hogy meg tudjuk hálálni azt a bizalmat, amely a drukkerek részéről felénk árad – mondta Toldi Gábor.

Ami a Haladást illeti, a vasiak játékosállománya sem gyenge, nem véletlen, hogy az őszi meccsen 0-0-ra végzett Mátyus János csapata a Debrecennel. A szombathelyiek az előző fordulóban látványos mérkőzésen 4-3-ra verték a Budaörsöt. Amennyiben a zöld-fehérek nyernek Debrecenben, a hetedik helyre is előreléphetnek, vereség esetén viszont a 11. helyre is hátracsúszhatnak.Gyirmót-Békéscsaba (18.30, Alcufer Stadion, Gyirmót)

Csertői Aurél vezető edző a következőket mondta a Gyirmót TV-nek:

Mind Debrecenben, mind Gyirmóton ingyen mehetnek be a szurkolók, éppen ezért mind a két helyszínen parázs hangulat várható. Ugyanakkor a Vasas ultrái továbbra is bojkottálják a meccseket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a stadionokba nem mehet be mindenki szabadon (a járványügyi intézkedések miatt.)

Vasas-Győri ETO (18.30, Illovszky Stadion)

A klub egykori legendás játékosa, Kiss László nagy izgalommal, ugyanakkor szomorúan várja a Győr elleni meccset. "A helyzet egyszerű, ha a sors egyszer végre mellénk áll, nagyjából negyven év után, akkor nem nyer a Gyirmót. Talán most nem kapnak tizenegyest, nem állítanak ki az ellenféltől senkit, de nem is ez a lényeg. Ha a Békéscsaba tisztességgel teszi a dolgát, és én hiszem, hogy ez így lesz, akkor bármi előfordulhat.

Nagyon nehéz helyzetben van a Vasas az NB II utolsó fordulója előttForrás: Vasas FC Facebook

Akkor nekünk itthon ezer vagy ki tudja hány szurkoló előtt kutya kötelességünk megnyerni a meccset. A szurkolók miatt is. A támogatóink miatt is, akik pénzt, energiát tettek bele, hogy ilyen keret, ilyen háttér legyen itt a Fáy utcában. S ha nem sikerül, az fáj, nekem is nagyon fáj, de nem dől össze a világ. Akkor újra kell tervezni mindent és meg kell találni a Vasas helyét a magyar labdarúgásban."Egy pillanatra azért érdemes kitérni Kiss László egyik megjegyzésére, már ami a Gyirmótot és a 11-eseket illeti. Ebben a tekintetben a következő a helyzet (a 27. fordulóig néztük vissza az eseményeket.)

  • 37. forduló: Kazincbarcika-Gyirmót 1-2 (a Gyirmót mindkét góla 11-esből esett)
  • 36. forduló: Gyirmót-Győri ETO 2-1 (a Gyimrót első gólja 11-esből esett)
  • 34. forduló: Gyirmót-Dorog 3-1 (a Gyirmót ezen a meccsen két tizenegyest értékesített)
  • 33. forduló: Soroksár-Gyirmót 0-1 (a Gyirmót ezen a meccsen is kapott egy tizenegyest, de kihagyta)
  • 32. forduló: Gyirmót-Pécs 3-3 (ezen a meccsen a Gyirmót két tizenegyest is kapott, mindkettőt belőtte)
  • 29. forduló: Vasas-Gyirmót 1-1 (a Gyirmót egyenlítő gólja 11-esből született)
  • 27. forduló: DEAC-Gyirmót 1-1 (a Gyirmót a hosszabbításban kapott egy tizenegyest, de kihagyta)

A Gyirmót az utolsó 11 mérkőzésén összesen tehát 10 büntetőt kapott, de ebből kettő kimaradt.

Egy tehát biztos, a 18.30-kor kezdődő három mérkőzésen nagy izgalmak várhatóak. A meccseket az Origo élőben közvetíti.