Vágólapra másolva!
Vasárnap este a labdarúgó Merkantil Bank Liga NB II 38. utolsó fordulójában a Debrecen 4-2-re legyőzte a Szombathelyi Haladást a Nagyerdei Stadionban, míg a forduló előtt második helyen álló Gyirmót FC Győr magabiztos, 4-0-s győzelmet aratott a Békéscsaba fölött az Alcufer Stadionban, így hiába győzte le a Vasas 3-0-ra a Győrt, a Huszti Szabolcs vezette DVSC és a Csertői Aurél által dirigált Gyirmót jutott fel az OTP Bank Ligába.

Debrecen, Gyirmót, Vasas versenyfutás a két feljutó helyért

Mivel a DEAC, a Kaposvár és a Kazincbarcika már korábban kiesett a másodosztályból, az utolsó fordulóra már csak az maradt a kérdés, hogy melyik két csapat jut fel az élvonalba. Erre a legnagyobb esélye a listavezető Debrecennek volt, amelynek hazai pályán egy pont is elég volt a Haladás ellen a feljutáshoz. Dzsudzsák Balázsék csak vereség esetén kerülhettek volna veszélybe. Ráadásul: amennyiben a két rivális közül bármelyik is nem tudott volna nyerni a fordulóban, a DVSC biztos feljutó, az eredményétől függetlenül.

Így nézett ki a tabella az utolsó forduló előtt Forrás: mlsz.hu

A Gyirmót a második helyről várta a záró fordulót. Ha győz, biztosan feljut. Döntetlen esetén a DVSC-t nem előzheti le, a Vasast pedig csak akkor, ha a piros-kékek sem nyernek. Hazai vereség esetén a Gyirmót csak akkor térhetett volna vissza az OTP bank Ligába, ha a Vasas nem szerez pontot a Gyirmót városi riválisa, az ETO ellen.

A nyíregyháza elleni vereség miatt a Vasas nehéz helyzetbe került, sorsa a két előtte álló csapat kezében volt.

Több pontot kellett szereznie a fordulóban, mint amennyit a Gyirmót gyűjt, a DVSC-t pedig kizárólag akkor előzhett volna meg, ha megveri az ETO-t, s közben a listavezető Loki vereséget szenved a Nagyerdei Stadionban a Haladás ellen.

Három meccs, két feljutó

A Vasas remekül kezdte a Győr elleni meccset, már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést, de Pekár László 21 méteres szabadrúgását a 19 éves Ruisz Barnabás kitornázta bal felső sarokból. Egy perccel később újabb ziccere volt a Vasasnak. Egy szöglet utáni kavarodás végén Litauszki Róbert elé pattant a labda, de a rutinos védő öt méterről kapu mellé kanalazta a labdát.

Litauszki Róbert helyzete a meccs elején Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezzel egy időben pedig megszerezte a vezetést a Gyirmót a Békéscsaba ellen.

Nagy Patrik baloldali szabadrúgását a középső védő Karacs Dániel csúsztatta meg, a labda pedig a bal alsó sarokban kötött ki, ezzel a Gyirmót óriási lépést tett a feljutás felé.

A Gyirmót vezetése nem törte meg a Vasas lendületét. Az angyalföldi csapat támadásban maradt, és a 10. percben ismét veszélyeztetett. Ezúttal a csapatkapitány Szatmári Lóránd lőtt 15 méterről a jobb alsó sarok mellé.

A 13. percben aztán még nehezebb helyzetbe került a Vasas, ugyanis a Debrecen is megszerezte a vezetést a Haladás ellen a Nagyerdei Stadionban.

Bódi Ádám előtt nyílt hatalmas terület, egy remek labdával kiugratta Baráth Pétert, a Loki 19 éves támadója pedig higgadtan értékesítette a ziccerét.

A Vasas azonban nem állt meg a kedvezőtlen eredmények miatt, és a 26. percben megszerezte a vezetést. Radó András kapott egy remek kiugratást, az előző NB I-es szezon gólkirálya középre centerezett, ahol az érkező Otigba Kenneth ugyan lemaradt a labdáról, de a hosszún ott volt Szatmári, aki az üres kapuba passzolt.

A Nagyerdei Stadionban a Debrecen is támadásban maradt, és minél előbb le akarta zárni a feljutás kérdését. Az 38. percben a gólszerző Baráth került ziccerbe, de a közeli lövésébe beleléptek, így szögletet rúghatott a Loki. Azonban Dzsudzsák Balázs sarokrúgása után Dragóner Filip hátulról fellökte a fejelni készülő Baráthot, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé a csapatkapitány Dzsudzsák állt oda, és nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Verpecz István helyére.

A gólszerző Dzsudzsák Balázst ünneplik a debreceni játékosok Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezzel egy időben a Gyirmót is megszerezte a második gólját, így kilátástalan helyzetbe került a Vasas. Major Martin jobboldali beadására Hajdú Ádám robbant be, és 10 méterről a jobb felső sarokba fejelt védhetetlen gólt.

Ezt követően a DVSC még az első félidőben megszerezte a harmadik gólját, és már csak 45 perc választotta el attól, hogy újra NB I-es csapat legyen.

Dzsudzsák szabadrúgása után Kinyik Ákos fejelt középre, az érkező Varga József pedig közelről a kapuba kotorta a labdát. Az ellentámadásból azonban szépített a Haladás. Egy jobbról belőtt labdát Dragóner pörgetett kapura, a labda elakadt Kinyikben, de átcsorgott a gólvonalon, a Loki védője pedig már későn tudott tisztázni.

Az első félidő hajrájában a Gyirmót pontot tett a lényegi kérdésekre.

A 44. percben Lencse László kapott remek kiugratást, megtolta a labdát a kivetődő Laky László mellett és éles szögből a kapuba lőtt, ezzel pedig 45 perc elteltével szinte biztos volt, hogy a következő szezontól a Debrecen és a Gyirmót fog az OTP Bank Ligában szerepelni, a Vasas pedig marad a másodosztályban.

Az első félidő eseményei után úgy tűnt, eldőlt a feljutás kérdése, azonban a Szombathelyi Haladás elképesztő iramot diktált Debrecenben és Tóth Dávid lecsúszott beadásával már a 46. percben szépíteni tudott.

Ha ez nem lett volna elég perccel később a DVSC kapusa, Tomás Kosicky kivetődve lehalászott egy labdát a szombathelyi Tóth Milán lábáról, de Andó-Szabó Sándor játékvezető szabálytalannak ítélte meg az esetet, és tizenegyest adott a Haladásnak. A labda mögé Medgyes Zoltán állt oda, de a rosszul helyezett lövését Kosicky védeni tudta.

A Gyirmót tavasszal nem talált legyőzőre az NB II-ben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A másik pályán közben a Gyirmót örömfocit játszott, és az 56. percben újabb gólt lőtt. A korábbi U20-as vb-bronzérmes Simon András sarokkal adott remek labdát Lencse Lászlónak, aki 11 méterről a jobb alsóba lőtt.

Az 58. percben aztán újra kétgólos előnybe került a Debrecen.

Egy jobboldali szöglet után Baráth Péter fejelt 11 méterről kapura, a magas ívben szálló labda pedig átszállt a gólvonalon álló szombathelyi védők fölött.

Angyalföldön a kilátástalan helyzetben lévő Vasas is megszerezte a másodikat a Győr ellen. Pekár László baloldali szögletét Otigba Kenneth fejelte hét méterről a bal felső sarokba.

A kétszeres magyar válogatott Otigba Kenneth a negyedik gólját szerezte az idei szezonban Fotó: Koncz Márton - Origo

Mivel a második félidő elején már mindhárom meccs eldőlt, a folytatásban viszonylag eseménytelenül teltek a percek mindhárom pályán. Debrecenben és Gyirmóton azért várták a lefújást, hogy elkezdhessék az ünneplést, Angyalföldön pedig azért, hogy ne kelljen tovább szenvedni miközben semmi esély a feljutásra, így értelemszerűen Radó András 92. percben lőtt gólja sem okozott örömünnepet.

A debreceni Nagyerdei Stadionban az utolsó percekben a szurkolóktól már zengett az "állajtok föl rigmus", Dzsudzsák Balázst pedig vastapsban részesítették miután a 90. percben még egy hatalmas sprintet levágva a balhátvéd posztján szerelt. A hosszabbításban a Loki csapatkapitánya még lőhetett volna egy gólt, kilépett ziccerben, de lövés helyett inkább a fiatal Bényei Ágostonnal akart gólt lövetni, aki azonban nem talált a kapuba.

Dzsudzsák Balázs rengetegett tett a DVSC feljutásáért Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez azonban nem osztott, nem szorzott, mert már mindenki csak a hármas sípszóra várt, ami után eldőlt, hogy a Debrecen megnyerte az NB II-es bajnokságot, és egy év után ismét feljutott az első osztályba. Az NB II szenzációját pedig a Gyirmót szolgáltatta, amely tavasszal - 17 meccsen keresztül - nem talált legyőzőre, és a Loki mellett feljutott az NB I-be.

Merkantil Bank Liga, 38. forduló

Debreceni VSC-Szombathelyi Haladás 4-2 (3-1)
Gólszerző: Baráth (13.), Dzsudzsák (39. -11-esből), Varga J. (42.), Baráth (58.) ill. Kinyik (44.- öngól), Tóth D. (46.)

Vasas FC-ETO FC Győr 3-0 (1-0)
Gólszerző: Szatmári (26.), Otigba (67.), Radó (90+2.)

Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre 4-0 (3-0)
Gólszerző: Karacs (6.), Hajdú (40.), Lencse (44., 56.)

A Merkantil Bank Liga tabellája Forrás: nb2.hu