Társoldalunk:

Futballdráma és tüntetés a Fáy utcában - jövőre is az NB II-ben focizhat a Vasas

2021.05.17. 05:54

Gyirmót FC Győr - Békéscsaba 4-0

A vasárnapi meccs kezdése előtt nem sok minden utalt arra a gyirmóti Alcufer stadion környékén, hogy komoly sporteseményt rendeznek.  Pedig a Gyirmót FC Győr létfontosságú mérkőzést játszott a Békéscsabával. Győzelemével 2015 után újra NB I-es feljutást ünnepelhetett a hazai csapat.  Na persze hatalmas tömegre nem számíthattunk, mivel az Alcufer stadion 4500 férőhelyével nem számít monumentális építménynek, inkább családias jellege van a horgásztavak mellett fekvő létesítménynek. Győr belvárosából szervezetten utazhattak a szurkolók a sorsdöntő mérkőzésre, amelyet ingyen tekinthettek meg a foci szerelmesei. Ennek ellenére nem volt tömeg az utcákon. Arra persze senki nem számított, hogy a gyirmóti ultrák a mérkőzés után örömükben vagy bánatukban randalírozni kezdenek, de mindenképp nagyobb érdeklődést érdemelt volna, hogy újra első osztályú csapata lehet Győrnek. Mert Győr megérdemel egy NB I-es csapatot, ez nem is vitás.

A feljutó Gyirmót játékosai köszöntik a szurkolóikat a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés utánForrás: MTI/Krizsán Csaba

Sokáig amolyan meg nem értett másodszülött gyerekként tekintettek az 1993-ban alapított egyesületre az ETO árnyékában. Aztán változott a világ, és manapság a Gyirmót számít a sikeresebb csapatnak a megyeszékhelyen.  A sors iróniája, hogy a nagy testvér ezúttal komoly segítséget nyújthatott volna a rivaldafénybe készülő kistesónak, ha idegenben megveri a szintén az első osztályba vágyó Vasast.

Lassan telt meg az északi lelátó pedig a hazai csapat utánpótlás-labdarúgói egy egész szektornyi helyet foglaltak el. Talán ezer szurkoló, ha kíváncsi volt a mérkőzésre, ők is visszafogottan figyelték a bemelegítést.

Major Martin (j), a Gyirmót és Lukács Raymond Barna (b), játékosa a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésenForrás: MTI/Krizsán Csaba

A hazai csapat kezdte lendületesebben a mérkőzést. A 14. helyzet Békéscsabának igazából tét nélküli volt az összecsapás. Már az első percekben látható volt, hogy a Gyirmót a képzettebb, kombinatívabb játékot játszó csapat a pályán. Az mezőnyből kiemelkedett Lencse László és Simon András. Érezték egymást, ami nem meglepő, hiszen korábban a korosztályos válogatottakban is csapattársak voltak. A vezető gólt mégsem akció végén, hanem rögzített játékhelyzet után szerezte meg a győri csapat. Karacs Dániel csúsztatta a labdát a kapuba egy szabadrúgás után a hatodik percben. Nagy volt az öröm, ám a szurkolók egyelőre visszafogottan ünnepeltek. Lassan oldódott a hangulat, de azért a veszélyesebb támadások után felhördült a közönség. A legtöbb veszélyt a csabai kapura Lencse László jelentette, de ki kell emelni a gyirmóti jobbhátvéd, Major Martin érett játékát. A húszéves fehérvári nevelésű játékos remekül oldotta meg védekező feladatát, és rendre felzárkózott a támadásokhoz is.

A koronavírus-helyzet miatt hozzászokhattunk, hogy a zártkapus mérkőzéseken szinte mindent hallhatunk, amit a pályán mondanak. Most, bár voltak nézők, ezúttal sem volt másképp. Hallani lehetett, ahogy Preisinger Sándor, a Békéscsaba vezetőedzője dühösen szidta le csapatát: „Játsszál már előre!" Egészen a 18. percig kellett arra várnia a csekély számú vendégszurkolóknak, hogy helyzet alakuljon ki a hazaiak kapuja előtt. Hársfalvi András kapus hárította el a veszélyt, mire Preisinger mester egyből hevesen tizenegyest reklamált. Hársfalvit az eset után ápolni kellett.

Hársfalvi András (k), a Gyirmót kapusa, miután sérülést szenvedett a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésenForrás: MTI/Krizsán Csaba

A gyirmóti stáb orvosa játékosokat megszégyenítő fürgeséggel érkezett a kapus segítségére. Nem is csoda. Korábban kiváló amatőr focista volt, és most a magyar orvos válogatott tagja. Hársfalvi nem tudta folytatni a játékot. Helyére a zentai születésű Rusák Edvárt állt be, akiről sütött a magabiztosság. Azonban ő is csak nézte, ahogy egy ígéretes békéscsabai akció végén, a keresztlécen csattant a labda. A 39. percben aztán játékba is kellett avatkoznia a kapusnak. Védésének köszönhetően tovább őrizte előnyét a Gyirmót. Sőt! Rögtön az ellentámadásból Major szép akció végén varázsolta a labdát Hajdú Ádám fejére, aki szintén a lécre fejelt. Azonban a szerencse is a Gyirmóttal volt, ugyanis ami az egyik oldalon kifelé pattant, az a másikon befelé: 2-0. Hajdú Ádám korábban a Liverpool akadémiáján is megfordult, mint ahogy a jelenlegi legnagyobb vetélytárs Vasasban is.  Most egykori csapatát taszította elkeserítő helyzetbe. A mérkőzést és a feljutás kérdését a végig agilisan játszó Lencse László döntötte el. Egy szép akció végén a kapust is kicselezve éles helyzetből pofozta a labdát a kapuba. A hazai szurkolók pedig végre kiengedték a hangjukat! Ez igazi örömfoci volt! Preisinger Sándor egykedvűen vette tudomásul a harmadik bekapott gólt. A vendégek edzője nem volt könnyű helyzetben. A mérkőzésre csupán öt cserejátékost tudott nevezni szemben a gyirmóti tíz tartalékkal.

A feljutó Gyirmót játékosai örülnek a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés után a gyirmóti Alcufer StadionbanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Bár egyre oldottabb volt a hangulat, a leghangosabb ovációt mégis a műsorközlő félidei bejelentése kapta: a Gyirmót vezetősége ingyenes fogyasztást biztosított a szurkolóknak! A nemes gesztus hatására szünetben szinte kiürült a lelátó. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy a második játékrészben már sokkal többször hangzott fel a „Hajrá Gyirmót!" a hazai szurkolók számára jól ismert borízű hang vezényletével. A nap is kisütött az Alcufer Stadion fölött, és az sem zavarta a hazai csapatot, hogy az enyhe szél befújta a stadionba a közeli horgásztavak erőteljes illatát.  A játékosok lelkesedése átragadt mindenkire. A Gyirmót-utánpótlás technikai vezetője például egy rossz lövés után labdaszedő gyerekekre jellemző gyorsasággal szaladt a labdáért, pedig a hazai csapatnak nem volt sietnivalója. Az egyik biztonsági szakember pedig hatalmas tapsot kapott, miután külsővel visszarúgott egy eltévedt labdát. Alakult az ünnepi hangulat.

Az egész meccs legszebb jelenete ezután következett. Egy remek támadás végén Simon András szépen sarkalta Lencse László elé a labdát, aki tizenegy méterről a kapuba lőtte a játékszert. Gyönyörű volt, erre az első osztályban is elismerően csettintenének.

A feljutó Gyirmót játékosai örülnek a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Győr-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés után a gyirmóti Alcufer StadionbanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Sokat lehetett a meccs előtt arról olvasni, hogy kell-e még egy „falusi" csapat az NB I-be.  A Gyirmót FC Győr a tavaszi teljesítménye alapján megérdemelten jutott fel az élvonalba. Biztos, hogy meg kell erősíteniük a keretet a következő szezonra, ha nem akarnak úgy járni, mint a 2015-16-os évadban, amikor feljutóként egyből búcsúztak is. Most azonban minden játékos és stábtag büszke lehet az ezüstéremre.

Lappints Levente

Előző
Következő