A PSG vele alázta meg magát, az Arsenalt szétverte, most mégis futballhős lehet

fbl Horizontal
Villarreal's Spanish coach Unai Emery gestures during the Spanish league football match between RC Celta de Vigo and Villarreal CF at the Balaidos stadium in Vigo on January 8, 2021. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Unai Emery edzői pályafutását a hullámvölgyek és a szélsőségek jellemzik. A Valenciánál hírnevet szerzett magának, majd elment Oroszországba, ahonnan fél év után elküldték. Spanyolországba visszatérve a Sevillával történelmet írt, aztán elvállalta a Paris Saint-Germain irányítását, amelynél nagy szerepe volt a klub történetének egyik legmegalázóbb, legkínosabb vereségében. Az Arsenalnál finoman szólva sem tudta újjáépíteni magát, a csapat sztárjait elűzte, még a nyelvet sem tudta jól megtanulni, így a klub szurkolói követelték a távozását. Jelenleg a Villarreal élén nagyot fordult vele a világ, ugyanis a spanyol együttessel karrierje ötödik Európa-liga döntőjére készül, ráadásul éppen az Arsenalt ejtette ki az elődöntőben. Amennyiben a Manchester United ellen is nyer, neki lesz a legtöbb El-győzelme edzőként.

A harmadosztályból az Európa-liga-győzelemig

Unai Emery játékospályafutása nem tekinthető sikertörténetnek: legnevesebb klubja a Real Sociedad volt, és ott is csak egy szezon erejéig szerepelt az első csapatban. Az egykori középpályás egy súlyos térdsérülés miatt 2004-ben visszavonult, majd a harmadosztályban szereplő Lorca vezetőedzője lett. A kispadon lényegesen jobban ment neki, mint a futballpályán, az együttest azonnal feljuttatta a másodosztályba, története során először. Később az Almería trénereként tett kisebb csodát, a La Ligába vezényelte a csapatot, és a következő idényben a 8. helyet érte el vele a spanyol élvonalban.

Ez az eredmény meggyőzte a szebb napokat is megélt Valencia vezetőit, akik ki is nevezték a klub élére Emeryt 2008 nyarán.

A baszk edző olyan játékosokkal dolgozhatott együtt a Turia-parti együttesnél, mint a világ- és Európa-bajnok David Villa és David Silva, és 4 év alatt háromszor is a harmadik helyen végzett a bajnokságban, amely mindannyiszor BL-indulást jelentett a Valencia számára.

A Valenciában David Villa is a játékosa volt Forrás: AFP/Jose Jordan

A spanyolországi sikerek után talán sokan azt gondolhatták, hogy Emery előbb-utóbb az Atlético Madrid, a Real Madrid vagy a Barcelona kispadján is kiköthet, azonban némi meglepetésre kelet felé vette az irányt, és a Szpartak Moszkvánál vállalt munkát 2012-ben. Az oroszországi kaland azonban balul sült el számára, mindössze fél évig dolgozott a klubnál, amely novemberben kirúgta. Emery utolsó mérkőzése egy 5-1-es vereség volt a Dzsudzsák Balázst (aki gólpasszt adott a meccsen) is a soraiban tudó, városi rivális Dinamo Moszkva ellen.

Sokáig azonban nem maradt munka nélkül, hamar visszatért hazájába, és a 2013-as év elején a Sevilla élére került, miután a klub szezon közben kirúgta akkori edzőjét, Míchelt. Emery ebben a félidényben még semmi különlegeset nem ért el, azonban a következő három teljes szezonjában történelmet írt az andalúz csapattal.

A fiatal szakember 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerte az Európa-ligát, melyek után méltán emlegették Európa topedzői között.

A 49 éves edző mára a második számú európai kupasorozat specialistájává vált, jelenleg a Villarreal trénereként karrierje ötödik El-döntőjére készülhet. A sárgamezes csapatnál nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvend, amely kijárt már neki, mivel előző két állomáshelyén, a Paris Saint-Germainnél és az Arsenalnál nem éppen úgy alakultak számára az események, ahogyan a zsinórban három El-győzelem után várta, miután távozott Sevillából.

Történelmi vereség a PSG kispadján, az Arsenalnál alig várták a távozását

Emery edzőként pályafutása csúcsán volt 2016-ban, miután harmadszor is megnyerte az Európa-ligát. A Sevilla a döntőben a Jürgen Klopp által később csúcsra járatott Liverpoolt győzte le úgy, hogy a félidőben még hátrányban volt, aztán mégis 3-1-lett a vége a spanyolok javára.

A Sevilla edzőjeként háromszor is megnyerte az Európa-ligát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A baszk tréner a Sevillával ugyan a La Ligában a topklubok árnyékában maradt és nem ért el kiemelkedő eredményeket, de a zsinórban három Európa-liga-győzelem megadta számára azt az önbizalmat, hogy új kihívás után nézzen. Újra egy másik országban.

Emery 2016 nyarán a Paris Saint-Germain edzője lett, ahol a korábbi világklasszis futballistát, Laurent Blanc-t váltotta a kispadon. A PSG vezetősége abban bízott, hogy a spanyol szakember nemzetközi rutinja akár BL-döntőt is érhet majd a hazai fronton rendre diadalmaskodó, ám Európában addig kevésbé sikeres sztárcsapatnál.

Emery első idényében a BL nyolcaddöntőjében közel is állt egy nagy bravúrhoz, ám végül csúfos vereség és történelmi bukás lett a vége, amelyet még azóta is gyakran emleget a sportsajtó.

2017-ben a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 között a Barcelonával került szembe a francia sztárcsapat. Az első mérkőzésen nagy meglepetésre sima, 4-0-s győzelmet aratott Unai Emery együttese, a PSG parádésan futballozott, szinte lemosta a pályáról katalán ellenfelét, és egyértelműen a visszavágó esélyesének számított. Talán csak a legelvakultabb Barca-drukkerek bíztak abban, hogy innen vissza lehet jönni, ám végül nekik lett igazuk.

Lionel Messiék remekül kezdték a Camp Nouban játszott meccset, és az 50. percben már 3-0-ra vezettek, tehát már csak egy gól kellett a hosszabbítás kiharcolásához. Edinson Cavani a 62. percben viszont szépített, és ekkor úgy tűnt, minden eldőlt, hiszen az idegenben szerzett találat miatt Luis Enrique csapatának további 3 gólra volt szüksége a továbbjutáshoz, és a hosszabbítás már nem jöhetett szóba. Nagyon úgy tűnt, a PSG ezt már kivédekezi, de az utolsó percekben következett be a dráma.

Neymar a 88. percben gyönyörű szabadrúgásgólt lőtt, majd a 91. percben értékesített egy büntetőt. Egy gól kellett még a Barcának, és már csak 4 perc volt hátra a ráadásból.

Az utolsó támadásnál remekül érkezett Sergi Roberto és estében a kapuba talált, ezzel a Barca 6-1-re nyert és minden idők egyik legnagyobb fordítását produkálva 6-5-ös összesítéssel továbbjutott a BL-ben, míg a PSG Unai Emeryvel az élén elsüllyedt szégyenében.

A történelmi kudarc legfőbb oka, hogy a PSG azok után, hogy hazai pályán lefutballozta a Barcelonát, a visszavágóra totálisan feladta letámadásra épülő játékát, és tőle teljesen szokatlan (Unai Emerytől pedig érthetetlen) módon beállt tíz mezőnyjátékossal védekezni.

A spanyol edző hiába nyert Franciaországban hét kupát is, ez a BL-kudarc sokkal emlékezetesebb, mint a párizsi klub szintjén kötelezőnek számító hazai sikerek.

Emerynek egyébként ez a fiaskó az első szezonjában történt, a másodikban újra megkapta az esélyt, hogy mutasson valamit a BL-ben, ráadásul 2017 nyarán két, rekordáron szerződtetett világklasszissal erősödött meg a francia csapat egyébként is sztároktól hemzsegő kerete.

A drámai, 6-1-es meccsen is fontos szerepet vállaló Neymar a Barcelonát, valamint a 2016/2017-es szezonban berobbanó Kylian Mbappé a Monacót hagyta ott a Paris Saint-Germain kedvéért.

Ezek után még nagyobb volt a nyomás Emeryn és a csapaton, ám a BL-ben ezúttal egy másik spanyol sztárcsapat, a Real Madrid adott alapos leckét neki, szintén a nyolcaddöntőben. Zinedine Zidane címvédő együttese Madridban 3-1-re, Párizsban pedig 2-1-re nyert, így magabiztos 5-2-es összesítéssel lépett tovább a legjobb nyolc közé. A PSG a Bernabéuban még vezetett, de a Real megérdemelten fordított, és a párharc egészét tekintve uralta az összecsapást és nem adott esélyt arra, hogy Emery együttese a továbbjutásról álmodozzon.

A spanyol edző megbukott Párizsban és 2018-ban távozott, majd egy másik nagy múltú csapathoz, a Premier League-ben szereplő Arsenalhoz szerződött, ahol nem kisebb feladatot vállalt magára, mint hogy átvegye a legendás francia menedzser, a klubnál 22 évig edzősködő Arséne Wenger örökségét.

Unai Emery Arséne Wenger utódja lett az Arsenalnál 2018-ban Forrás: AFP/Franck Fife

Az Arsenal Wenger irányítása alatt háromszor nyert bajnoki címet (2004-ben veretlenül) és hétszer FA-kupát, ám regnálása utolsó éveiben a csapat már nem tartozott az európai topklubokhoz. Mindenesetre általában a látványos támadójáték és a gólratörő foci jellemezte korábban a londoniak stílusát, maga Emery is nagy ígéretekkel vágott bele a munkába, és újra a legjobb csapatok közé szerette volna vezetni az angol együttest.

mondta Emery a bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A nagy ígéreteknek aztán csúfos bukás lett a vége: Emery mindössze másfél évet töltött az Arsenal élén, a sorozatos rossz eredmények miatt 2019 novemberében kirúgták.

Emery egyetlen teljes szezonjában az Európa-liga döntőjébe ugyan bejutott a csapat, ám a Chelsea-től simán kikapott a fináléban, a Premier League-ben pedig az ötödik helyet sikerült csak elérni, így a hőn áhított BL-indulás sem sikerült. A spanyol edző már azzal is kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, hogy leépítette a német világbajnok Mesut Özilt, míg a közönségkedvenc Aaron Ramsey-t is addig jegelte, hogy inkább ingyen átigazolt a Juventushoz.

Arséne Wenger idejében az Arsenal támadójátéka az egyik legszebb volt Európában, Emery ideje alatt viszont teljesen esetlegessé vált. A csapat kis túlzással csak akkor tudott győzni, ha két sztárcsatára, Alexandre Lacazette vagy Pierre-Emerick Aubameyang jó napot fogott ki és több gólt lőtt, mint amennyit az ingatag lábakon álló védelem hátul összeszedett.

Az Arsenalnál eltöltött periódus kapcsán egyébként egy érdekes történet is napvilágot látott Emeryről fél évvel később. A hírek szerint a spanyol edző korábbi barátnőjét, Sacha Wrightot hibáztatta azért, amiért megbukott az észak-londoni csapat élén.

Volt barátnője szerint Emery őt okolta az Arsenal rossz eredményeiért Forrás: The Sun

A 36 éves hölgy két évig volt együtt a baszk trénerrel, akivel tavaly márciusban ért véget a viharos kapcsolata. Wright 2019 szeptemberében rövid időre szakított Emeryvel, akkor kezdődött az Arsenal nyeretlenségi szériája, ami után a baszk edzőt november 29-én kirúgták a londoniaktól.

mondta az egykori barátnő.

Wright azt is elárulta, hogy Emery annyira munkamániás, hogy egy vesztes meccs után hozzá sem lehetett szólni, lefekvés előtt pedig még az ágyából is két laptoppal elemezte a meccseket.

Emeryvel kapcsolatban még negatívumként tartották számon, hogy a másféléves londoni szerepvállalása alatt nem tudott megtanulni rendesen angolul. Az Arsenal játékosai rendre kifigurázták a good ebening köszönése miatt, ugyanis nem tudta kimondani, hogy good evening (jó estét).

Negyedik El-győzelmére készül

A félresikerült angliai időszakot követően, több mint fél év pihenő után 2020 nyarán újra visszatért Spanyolországba, és a Villarreal vezetőedzője lett, ahol ismét a szebbik arcát mutatja. A La Ligát remekül indította a sárgamezesekkel, a csapat november végén a Barcelonát és a Real Madridot is megelőzve dobogós helyen állt, bár azóta visszaesett, és egy fordulóval a spanyol bajnokság vége előtt legjobb esetben az 5. helyet csípheti el. Ez természetesen nem rossz teljesítmény, hiszen több klub is jóval erősebb játékoskerettel rendelkezik, mint a Villarreal.

Jól döntött, amikor elvállalta a Villarreal irányítását Forrás: AFP/Jack Guez

Emery újra a saját felségterületén, az Európa-ligában nyújt igazán kiemelkedőt, ugyanis csapata május 26-án a Manchester Uniteddel vívja a finálét. A szezon legnagyobb pikantériája számára egyértelműen az, hogy éppen korábbi klubját, az Arsenalt ejtette ki a sorozat elődöntőjében.

Azt az Arsenalt, amely a menesztése óta még nagyobb hullámvölgyben van, különösen ebben az idényben. Mikel Arteta irányítása alatt a londoni csapat még jobban szenved, a bajnokságban két körrel a befejezés előtt csupán a kilencedik, és csak halvány reménye lehet abban a tekintetben, hogy az ősszel legalább az El-ben indulhasson.

Emery jó munkát végez a Villarrealnál, ahol élvezi a vezetőség bizalmát. Ugyan nem a spanyol csapat számít az El-döntő esélyesének, de bőven okozhat meglepetést, nem lehet biztosra menni ellene. Eddigi pályafutása alapján úgy tűnik, a 49 éves szakember számára az tesz jót, ha Spanyolországban dolgozik, ott sikeres igazán, bár elképzelhető, hogy néhány Arsenal szurkoló visszasírná őt, látva a londoniak mostani csúfos szezonját. Az Európa-liga történetének holtversenyben legsikeresebb edzője (a legendás Giovanni Trapattoni szintén háromszor nyerte meg a sorozat elődjének számító UEFA-kupát) a rangsor élére ugorhat, ha legyőzi a Manchester Unitedet. Amennyiben ez megtörténik, akár újra külföldi topklubnál kaphat munkát, bár az eddigi tapasztalatok alapján talán jobban teszi, ha továbbra is spanyol csapat kispadját választja. A hírek szerint a Real Madrid és a Barcelona is edzőt keres.