Az ecuadori utcákról indult, a Manchester United csapatkapitánya lett

Celta Vigo v Manchester United - UEFA Europa League - Semi Final: First leg Antonio Valencia soccer Celta de Vigo Manchester United Balaidos Stadium Club Soccer Competition Defender - Soccer Estadio de Balaídos First Leg Galicia John Guidetti Manchester U
Antonio Valencia defender of Manchester United (25) during the UEFA Europe League Round of 2 first leg match between Celta de Vigo and Manchester United at Balaidos Stadium on May 4, 2017 in Vigo, Spain. (Photo by Jose Manuel Alvarez Rey/NurPhoto) (Photo by Jose Manuel Alvarez Rey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nemrég jelentette be visszavonulását a még mindig csak 35 éves Luis Antonio Valencia Mosquera. A többség csak Antonio Valenciaként ismeri a valaha volt egyik leghíresebb ecuadori focistát, aki a gyerekkori nélkülözéstől jutott el a Manchester United 7-es mezéig és a csapatkapitányi karszalagig. 98 meccsen szerepelt az ecuadori válogatottban, játszhatott világbajnokságon és Copa Américán is. Az ő történetét elevenítjük most fel.

Antonio Valencia 1985. augusztus 4-én született Ecuadorban, Lago Agrióban, ami az ország tengerpartjától távolabb eső része. Valencia szegény családba született, gyerekként gyakran árult üdítőt az édesanyjával a helyi Carlos Vernaza stadionnál, majd a testvéreivel üvegeket gyűjtött, hogy később pénzért leadják azokat a visszaváltóban. Gyerekként rendszeresen mezítláb focizott a ház körül és az utcákon.

Valencia nem számított sem túl erősnek, sem túl magasnak, de szerencséje volt, mert 11 éves korában kiszúrta magának Pedro Perlaza, aki korábban focizott az ecuadori Barcelonában, és akkoriban éppen tehetséges fiatalokat keresett a környéken. Perlaza lehetőséget kínált a fiatal Antoniónak, hogy egy akadémián fejlődhessen tovább.

Valenciának lehetősége nyílt rá, hogy igazi focipályán, megfelelő körülmények között mutassa meg, mit tud.

A gyerek Valencia a Caribe Junior csapatában kapott lehetőséget, majd 16 évesen már komoly csapathoz szerződött, a fővárosi, a hadsereg által támogatott Club Deportivo El Nacional játékosa lett Quitóban. Az édesapja nem akarta, hogy elhagyja az otthonát, azt szerette volna, ha a tanulmányaira összpontosít inkább, de a 16 éves focista profi akart lenni. Valencia a saját feje után ment, az apja beleegyezése nélkül, de az édesanyja és a bátyja támogatásával Quitóba költözött.

2005-ben az ecuadori válogatottban Forrás: AFP/Daniel Silva

A buszjegyre a család dobott össze neki, majd Quitóban már heti 50 dolláros fizetésért kezdett focizni. Valencia egy későbbi interjúban elmondta, csak pár nappal később tudta meg az apja, hogy mi történt.

„Szinte biztosak voltunk benne, hogy soha nem bólintana rá.

Miután lenyugodott, ő is belátta, hogy ez volt a jó döntés. Sírtam, mikor elindultam, nagyon fiatalon kellett elmennem otthonról" – mondta Valencia.

Valencia végigjárta a ranglétrát a csapatnál, hamar bemutatkozhatott az U20-as válogatottban is, ahol 23 meccsen 17 gólt szerzett. Remek kapcsolata lett a pályán és azon kívül is Christian Benítezzel, aki szintén válogatott lett, játszott Angliában is, de tragikusan fiatalon, 27 évesen életét vesztette. A páros együtt lakott Quitóban és komoly szerepe lett később a Nacional sikereiben, 2005-ben megnyerték a Clausurát, ami Valencia első komoly sikere volt pályafutása során.

Az, hogy fiatalon bekerült a felnőttek közé, természetesen felkeltette a dél-amerikai és az európai csapatok figyelmét is, ugyanis sok csapat él abból, hogy magához csábítja a fiatal tehetségeket, lesz, ami lesz alapon.

Valencia 18 évesen már az első csapatban focizott, 2004-ben, szintén 18 évesen a válogatottban is bemutatkozott, 19 évesen Paraguay ellen az első gólját is megszerezte világbajnoki selejtezőn, a válogatott pedig ki is jutott a 2006-os németországi világbajnokságra.

A spanyol Villarreal csapott le rá 2005 nyarán, amely akkoriban a Bajnokok Ligájában volt érdekelt, nem is csoda, hogy hazájában szép lassan igazi sztárrá vált Antonio Valencia.

A németek elleni vb-meccsen 2006-ban Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A 2006-os világbajnokság egyre közeledett, de Valencia szinte semmi lehetőséget nem kapott a spanyoloknál, az új élethelyzethez is nehezen alkalmazkodott, a családja nem tartott vele. A klubja kölcsön is adta a focistát a másodosztályú Recreativo Huelvának, ahol megkapta a lehetőséget.

Valencia gólt ugyan nem szerzett, de a középpálya motorja lett a másodosztályban, nem mellékesen pedig feljutott szezon végén az Huelva a La Ligába. Ez a félszezon Valenciának remek felkészülés volt a nyári világbajnokságra. Antonio Valencia a válogatott legjobbja volt. A gyorsasága, a felépítése és a fáradhatatlansága kiemelte a mezőnyből.

Hazája mind a négy meccsén játszott, a házigazda német válogatott mögött, Lengyelország és Costa Rica előtt végzett Ecuador. A nyolcaddöntőig jutott az egyenlítői csapat, ahol az angolok David Beckham góljával parancsoltak megálljt. Valenciát jelölték a torna legjobb fiatal játékosai közé, csakúgy, mint mondjuk Cristiano Ronaldót, Wayne Rooney-t vagy Lukas Podolskit.

Utólag el lehet mondani, hogy Valencia életét megváltoztatta a lengyelek elleni csoportmeccs, mert ott volt a helyszínen egy bizonyos Paul Jewell,

aki akkor a Wigan Athletic menedzsere volt. Jewell eredetileg a lengyel játékosokat jött figyelni, hátha talál egy mozdítható tehetséget, de végül az ecuadori szélsőn akadt meg a szeme. A 20 éves Valencia nem sokkal később Angliába került, miután a Wigan kölcsönvette a Villarrealtól.

A Wigan mezében egy Tottenham elleni bajnokin Forrás: AFP/Andrew Yates

A Wigannél hamar bedobták a mélyvízbe, annak ellenére, hogy a nyelvvel akadtak gondjai, de a pályán nem esett kétségbe. A kamerák előtt szégyellős volt, de a pályán a teljesítménye beszélt helyette. Októberben megszerezte első gólját is Európában, a Manchester City elleni bajnokin talált be. Később sérülés miatt három hónapot kellett kihagynia, majd a bajnokság végén egy piros lap miatt három meccset ki kellett hagynia, de így is 22 bajnokin szerepelt a Premier League-ben és sikerült kiharcolni a bennmaradást is a csapatával.

A hektikus bajnoki szereplés után Paul Jewell lemondott, a helyét pedig addigi segítője, Chris Hutchings vette át, de ő is igényt tartott az ecuadori játékára, így a spanyol kaland hivatalosan is véget ért Valencia számára. A Wigan nagyon rosszul kezdte a szezont, Hutchings helyét pedig Steve Bruce vette át, aki Valenciát a kölcsön után véglegesen megszerezte, nagyjából ötmillió fontért. Valencia alapembere volt a csapatnak, 31 bajnokin kapott lehetőséget, 30-szor kezdőként, két góllal és négy gólpasszal zárta a bajnokságot, a Wigan pedig újra megmenekült, a 14. helyen zárta a szezont.

Az utolsó, egyben harmadik wigani éve sikerült a legjobban, a csapat emblematikus figurája lett, kirobbanó formába került, későbbi elmondása alapján a Real Madrid is szerette volna megszerezni

2009 januárjában. Valenciát nem részegítette meg a topklub invitálása, alázatosan szolgálta a kisebb csapatot is, nem akart visszatérni Spanyolországba. Érdekes módon nem az anyanyelvi környezetben, hanem egy angol kisvárosban érezte otthonosabban magát.

2009-ben lett a Manchester United játékosa Forrás: AFP/Paul Ellis

Valencia ennek ellenére nem maradt Wiganben, igaz nem is ment túl messzire. A Manchester United, pontosabban Sir Alex Ferguson nézte ki magának. Cristiano Ronaldo távozása után 18 millió fontot adott érte a United. Akkoriban sokan fanyalogtak, hogy egy "olcsó" kiadással akarják pótolni a portugált, de Ferguson akkor is elmondta, sokat vár az ecuadori szélsőtől.

Valencia rögtön alapembere lett a csapatnak, 35 bajnokin kapott szerepet, öt gólja és kilenc gólpassza volt,

megnyerte első jelentősebb trófeáját Európában, gólpasszt is adott a Ligakupa döntőjében és bekerült az év csapatába is. Elképesztő lendülettel és eltökéltséggel vetette bele magát a munkába új csapatánál.

2010 őszén pályafutása mélypontja következett, amikor a Bajnokok Ligájában a Rangers szerepelt az Old Traffordon szeptember 10-én. Antonio Valencia a jobb szélen kapott labdát, de mielőtt felgyorsulhatott volna, jött Kirk Broadfoot, aki szerelni próbálta az ecuadorit. Valencia bal bokája Broadfoot két lába közé került, és amikor a földre kerültek mindketten, Valencia bokája két helyen eltört.

A Rangers ellen súlyosan megsérült Forrás: AFP/Andrew Yates

Egyórányi játék után a meccs és normál esetben a szezon is könnyen véget érhetett volna számára.
Valenciát azonnal kórházba vitték, másnap reggel meg is műtötték, hét-kilenc hónapos felépülési időt jósoltak neki, de Valencia ezúttal sem hagyta magát, öt hónap elteltével már edzett és a szezon végén újra játszhatott. Összesen 20 meccsen léphetett pályára a szezonban, ebből tíz bajnokin. Első ecuadoriként megnyerte a Premier League-et és kezdhetett a Bajnokok Ligája döntőjében, ahol végül a Barcelona nyert a United ellen.

A Barcelona elleni BL-döntőben Kassai Viktor mutat neki sárga lapot Forrás: AFP/Lluis Gene

A következő szezon bebizonyította, hogy sérülése után újra képes a legmagasabb szinten teljesíteni. Az első pár meccsen még nem kapott lehetőséget, majd a Chelsea ellen 3-1-re megnyert meccsen jobboldali védőként számított rá Sir Alex Ferguson és a sokoldalúságát bizonyítva több meccsen is ezen a poszton szerepelt. A decemberi időszaktól kezdődően lendült igazán formába, innentől kezdve négy gólt szerzett és 14 gólpasszt adott. A bajnoki címről csak a híres Agüero-gól miatt maradt le a United a városi rivális City mögött.

Valencia a szurkolók és a játékostársak szavazatai alapján is a klub legjobb játékosa lett, és az év gólját is ő szerezte, gyakorlatilag a szurkolók egyik kedvence lett belőle. Nyáron Michael Owen távozása után a 7-es mezt is megkapta.


Az új mezszám kis terhet pakolt a játékosra, a show-t egyértelműen az új igazolás, Robin van Persie vitte el, Valencia 40 meccsen csak egy gólt és nyolc gólpasszt tudott felmutatni, de a United könnyedén nyerte meg 20. bajnoki címét, így boldogan vonulhatott nyugdíjba Sir Alex Ferguson, a maradók életében pedig új fejezet kezdődött.

Valencia és a 7-es mez Forrás: AFP/Andrew Yates

Valencia gyorsan visszakérte régi mezszámát, a 25-öst, de ő sem tudott csodát tenni, a David Moyes vezette csapat csak hetedik lett a bajnokságban, Valencia egyre többször lett a csapat jobb oldali védője, és itt számított rá a csapat következő menedzsere, Louis van Gaal. A holland érkezése előtt Valencia csapatkapitányként volt ott a brazíliai világbajnokságon, de ezúttal nem sikerült továbbjutni a csoportból a franciák, Svájc és Honduras mögül.

Klubjába visszatérve Phil Jones, Chris Smalling és Rafael sérüléseinek is köszönhetően többször találta magát a védelemben, de nem jött zavarba, sőt. Az erőnléte, az állóképessége és a gyorsasága is szinte tökéletes szélsővédővé tette. Van Gaal hiába hozta a nyakára a következő szezonban Matteo Darmiant 2015-ben, újabb bokaműtétjét követően visszakerült a csapatba és stabil jobbhátvéd lett. A bajnoki ötödik hely és az FA-kupa-győzelem után a hollandnak mennie kellett, de az érkező José Mourinho egy kész jobbhátvédet kapott.

Valencia a következő szezonban 42 meccsen lépett pályára, többször csapatkapitányként 2016-ban szerződést is hosszabbított vele a klub.

A liga egyik legjobb jobbhátvédje lett, a klubnál kétszer is a hónap legjobbja lett, a Middlesbrough ellen gólt szerzett a 200. bajnoki meccsén a United színeiben, majd a szezon végén a magasba emelhette az Európa-liga trófeáját.

A 2017-18-as idényben állandó csapatkapitánnyá nevezte ki José Mourinho, összesen 39 meccsen lépett pályára, a bajnokságban három gólt szerzett, a United a második helyen végzett a bajnokságban.

Antonio Valencia tíz évig volt a Manchester United játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Manuel Alvarez Rey/NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey

A következő idényben rengeteget volt sérült, csak kilenc meccsen tudott pályára lépni a Manchester United csapatában. Idény közben Mourinho helyére Ole Gunnar Solskjaer érkezett, így már ő búcsúztatta el májusban a Cardiff elleni bajnokit követően, ahol csereként kapott lehetőséget.

A csapatkapitány a 73. percben csereként állt be, természetesen a védelem jobb oldalára, majd a lefújás után volt lehetősége elbúcsúzni tíz év után az Old Trafford közönségétől.

Két bajnoki cím, FA-kupa-győzelem, két Ligakupa-siker, három angol Szuperkupa- és Európa-liga-győzelem után távozott. 338 meccsen 25 gólt szerzett a Manchester United csapatában.

Nem rossz teljesítmény attól, aki egy ecuadori utcán kezdett focizni.

Valencia legendaként távozott, a csapattársai imádták, ahogy a szurkolók is, megalkuvást nem tűrő játéka miatt. Valencia az LDU Quito csapatába igazolt, ahol még összejött neki egy kupagyőzelem, majd 2021-ben a mexikói Querétaro FC játékosa lett, ahol csapatkapitányként számítottak rá. Május elején bejelentette visszavonulását, elmondása szerint a teste jelzett, hogy itt a vége.