Portugáliából kapott visszautasíthatatlan ajánlatot Gianluigi Buffon

SS Lazio v Juventus FC - Serie A Soccer Serie A SS Lazio Lazio Juve Juventus FOOTBALL Italian Serie A SPORT
Gianluigi Buffon of Juventus FC winks and gives a thumb up during the Serie A match between SS Lazio and Juventus FC at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 8 November 2020. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az egykor sokkal szebb napokat látott lisszaboni OS Belenenses futballcsapata a Facebook-oldalán tett nyilvános ajánlatot a Juventust a szezon végén elhagyó világbajnok kapusnak, Gianluigi Buffonnak.

"Kedves Gianluigi Buffon! Hallottuk, hogy új kihívást keresel, és készen állsz meghallgatni bármilyen "őrült és izgalmas" ajánlatot. Nos, gondoltuk, mutatunk neked egy visszautasíthatatlan lehetőséget: mit szólnál hozzá, ha Lisszabonba költöznél, és segítenél nekünk, hogy mielőbb visszajussunk a helyünkre, a portugál foci élvonalába?"

Így kezdődik a lisszaboni OS Belenenses nevű klub ajánlata, ami valóban "őrült és izgalmas" kihívás lenne, ha Buffon igent mondana rá. És hosszú távú is, lévén, hogy a sok nagy sikert megért klub jelenleg a portugál ligarendszer legalsó régiójában, a hatodik vonalban vitézkedik, azaz a legjobb esetben is öt szezonra van szükségük, hogy újra élvonalbeliek legyenek.

Azért a portugálok nem bízzák a véletlenre a dolgot, igyekeznek hatni a közismerten érzelmes Buffon lelkére is, felemlegetve, hogy bizonyára kellemes emlékei vannak a Belenenses stadionjáról, az Estadio do Restelóról, hiszen az olasz válogatott ott tartotta edzéseit a 2004-es Európa-bajnokság idején. Ráadásul még a kilátás is gyönyörű a stadionból a Tagus folyóra. A klub részletes bemutatásába olyan lelkesítő apróságok is beleférnek, mint, hogy a Real Madrid a Belenenses elleni mérkőzéssel avatta fel a Santiago Bernabéu Stadiont, valamint, hogy

Buffon világhírű csapattársának, Cristiano Ronaldónak az egyik unokaöccse is az ő focisulijukban ismerkedett meg a játékkal.

Az OS Belenenses valóban a portugál futball egyik legsikeresebb klubja, trófeái alapján az ötödik. 1947-ben első klub volt, amelyik megtörte a nagy hármas – Befica, Porto, Sporting – uralmát, és nyert bajnokságot, van három Portugál Kupa-győzelmük, valamint első portugál klubként szerepelhettek az UEFA-kupában, illetve annak jogelődjében, a Vásárvárosok Kupájában az 1961-62-es idényben. Az 1987-88-as UEFA-kupa-kiírásban hazai pályán 1-0-ra legyőzték a Barcelonát (összesítésben 1-2), míg a következő idényben a sorozat első körében a címvédő Bayer Leverkusent búcsúztatták.

2017-ben azonban az OS Belenensesből kivált a Belenenses SAD, és míg utóbbi maradt az élvonalban, addig előbbit visszasorolták a lisszaboni körzeti bajnokság másodosztályába.