Cristiano Ronaldo nélkül is győzött a Juventus és kiharcolta a BL-szereplést - videó

fbl Horizontal
Juventus' Spanish forward Alvaro Morata (Front L fom behind) celebrates with Juventus' Italian forward Federico Chiesa and teammates the 4th goal during the Italian Serie A football match Bologna vs Juventus Turin on May 23, 2021 at the Renato-Dall'Ara stadium in Bologna. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság utolsó, 38. fordulójában vasárnap este dőlt el, hogy mely csapatok indulhatnak a Bajnokok Ligájában a következő szezonban. A Juventus Cristiano Ronaldo nélkül 4-1-re nyert a Bologna vendégeként, és kiharcolta a BL-szereplést. Mivel a Milan 2-0-ra legyőzte az Atalantát, a Juventus sikeréhez az is kellett, hogy a Napoli ne tudjon győzni a Verona ellen. Mivel Gennaro Gattuso csapata csak döntetlent ért el hazai pályán, ezért az Európa-ligában szerepelhet a következő szezonban. A BL-ben így a bajnok Inter mellett a Milan, az Atalanta és a Juventus indulhat.

Az már rég eldőlt, hogy az Inter nyerte a Scudettót, azonban a BL-helyekért nagy harc folyt a 38. fordulóban. Az utolsó játéknap előtt az Atalanta 78 ponttal állt a második helyen, míg a harmadik pozícióban a Milan, a negyediken pedig a Napoli tartózkodott egyaránt 76 ponttal. Cristiano Ronaldo csapata, a Juventus 75 ponttal csak az ötödik helyen állt, így az biztos volt, hogy a négy együttes közül egy lemarad a BL-ről és kénytelen beérni az Európa-ligával a következő idényben.

A záróforduló legnagyobb rangadója az Atalanta-Milan párharc volt, a Juventus a Bologna vendégeként lépett pályára, míg a Napoli a Verona együttesét fogadta a Diego Armando Maradona Stadionban.

Az már korábban biztossá vált, hogy a Lazio a hatodik helyen végez, míg a másik fővárosi csapat, a Roma legfeljebb a hetedik pozícióban zárhatja a bajnokságot.

A BL-helyekért harcoló csapatok egy időben induló mérkőzésein elsőként a Juventus szerezte meg a vezetést Bolognában. Cristiano Ronaldo meglepő módon csak a kispadon kezdte a meccsset, de ettől függetlenül már a 6. percben betalált Andrea Pirlo csapata.

Egy jobb oldali támadás után Dejan Kulusevski játszott középre, Adrien Rabiot a felsőlécet találta el, de a kipattanó labdát Federico Chiesa közelről a kapuba lőtte.

  • Chiesának egyébként a Bologna a kedvenc ellenfele, eddig összesen 8 fellépésen 6 gólt lőtt ellene a Serie A-ban.

Mivel ekkor az Atalanta-Milan és a Napoli-Verona mérkőzés is gól nélküli döntetlenre állt, az élő tabella alapján a Juventus feljött a harmadik helyre, és BL-résztvevőnek számított, így a Napoli szorult ki az első négyből.

A Juventus nem szeretett volna semmit sem a véletlenre bízni, és a 30. percben már 2-0-ra vezetett. Paulo Dybala gyönyörűen tört be a tizenhatoson belülre, szép cselek után a kapust átemelve középre pöccintette a labdát, majd Álvaro Morata közvetlen közelről az üres kapuba fejelt.

Eddig minden Pirlo csapata kedve szerint alakult, a másik két meccsen továbbra is 0-0 állt az eredményjelzőn.

A 40. percben a sérült Zlatan Ibrahimovic nélkül felálló Milan is megszerezte a vezetést az Atalanta ellen, méghozzá Franck Kessié büntetőjével. Az elefántcsontparti középpályás a Theo Hernandez felvágásáért megítélt 11-est magabiztosan váltotta gólra.

  • Kessié a 10. gólját lőtte 11-esből ebben a szezonban.

A Juve számára ez a gól nem jött jól, mert így visszacsúszott a negyedik helyre (amely még BL-indulást ér), és abban kellett bíznia, hogy a Napoli ne győzze le a Veronát, vagy az Atalanta-Milan mérkőzésen hazai győzelem vagy döntetlen szülessen.

A félidő előtt a torinó sztárcsapat egy gyönyörű támadást követően Adrien Rabiot góljával tulajdonképpen eldöntötte a Bologna elleni összecsapást, és már csak a riválisok botlásaiban bízott.

A szünetben úgy festett az élő tabella, hogy a Milan 79 ponttal a második, az Atalanta 78 ponttal a harmadik, a Juventus 78 ponttal a negyedik (rosszabb egymás elleni eredménye miatt szorult a bergamói csapat mögé) és a Napoli 77 ponttal az ötödik helyen állt.

A második félidő elején a Juve tovább növelte az előnyét, a 48. percben Morata újra betalált a Bologna kapujába. Pirlo csapata továbbra is a negyedik helyen állt, a Napoli meccsén még mindig 0-0 volt az eredmény.

A 61. percben aztán megtörtént az, amit Torinóban a leginkább szerettek volna elkerülni a Juve-drukkerek, ugyanis a Napoli megszerezte a vezetést a Verona ellen.

Egy szöglet után az elé kerülő labdát Amir Rrahmani lőtte közelről a kapuba, ezzel az ötödik helyre taszítva a Juventust.

Azonban sokáig a Napoli szurkolói sem örülhettek, mert a vezető találat után szinte azonnal kiegyenlített a Verona Davide Faraoni remekbe szabott góljával.

Megint a Juventus állt a negyedik helyen, a Napoli pedig az ötödik pozícióba csúszott vissza, tehát úgy tűnt, Gennaro Gattuso együttese marad le a BL-ről a következő szezonban. A Milan továbbra is 1-0-ra vezetett az Atalanta otthonában.

Az utolsó 10 percre fordulva egyik meccsen sem változott az eredmény, de akár egyetlen gól is jelentősen befolyásolhatta volna a csapatok sorsát. A 86. percben ugyan a Bologna szépített a Juventus ellen, de a torinói sztárcsapatot csak az foglalkoztatta, hogy a másik két meccsen is számára kedvező eredmények szülessenek.

A Milan végül 2-0-ra győzött a meccset emberhátrányban befejező Atalanta ellen, a Napoli azonban nem tudta begyötörni a győztes gólt a Verona kapujába, így a Juventus - amelyben Ronaldo végül nem lépett pályára - elcsípte a negyedik helyet, és indulhat a BL-ben a következő szezonban.

A bajnok Inter mögött tehát második helyen az Atalantát idegenben legyőző Milan végzett 79 ponttal, harmadik lett az Atalanta 78 ponttal, negyedik pedig a Juventus szintén 78 ponttal.

A Napoli nagy meglepetésre nem tudta megverni hazai pályán a Veronát, így az Európa-ligával kell beérnie, pedig egy győzelem esetén a Juventust küldte volna az El-be.

Serie A, 38. forduló:
Atalanta-AC Milan 0-2
Bologna-Juventus 1-4
Napoli-Verona 1-1
Sassuolo-Lazio 2-0
Spezia-AS Roma 2-2
Torino-Benevento 1-1
korábban játszották:
Inter-Udinese 5-1
szombaton játszották:
Cagliari-Genoa 0-1
Crotone-Fiorentina 0-0
Sampdoria-Parma 3-0

A Serie A végeredménye:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 27 23 1 3 69-13 56 72
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Juventus 27 17 4 6 42-21 21 57
V
V
D
GY
V
I
3.
AC Milan 28 17 6 5 53-36 17 56
GY
V
V
D
GY
I
4.
Bologna 27 14 4 9 41-24 17 51
GY
GY
GY
GY
GY
I
5.
AS Roma 27 14 8 5 52-33 19 47
GY
V
GY
GY
GY
I
6.
Atalanta 27 14 9 4 49-30 19 46
GY
GY
D
V
V
I
7.
SSC Napoli 27 12 8 7 42-31 11 43
V
D
D
GY
GY
I
8.
ACF Fiorentina 27 12 9 6 39-30 9 42
GY
V
D
GY
D
I
9.
Lazio 27 12 11 4 32-29 3 40
GY
V
GY
V
V
I
10.
Monza 28 10 9 9 32-36 -4 39
D
GY
GY
GY
V
I
Teljes lista