Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő francia labdarúgó-válogatott - amely olyan klasszisokkal érkezik hazánkba, mint a Real Madrid meghatározó játékosa, Raphaël Varane, a Manchester United ásza, Paul Pogba, vagy a PSG szupersztárja, Kylian Mbappé, és a válogatottba nagy vihart kavarva visszaengedett Karim Benzema - nem Budapesten, hanem Gárdonyban lakik majd a labdarúgó-Eb idején. Elmentünk a Fejér megyei kisvárosba, hogy megnézzük, mi várja a világ legjobb labdarúgóit.

A magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság márciusi csoportmérkőzéseire készülő német utánpótlás-válogatott is itt szállt meg, és a közeli Parkerdő Sport és Szabadidőközpontban végezte edzéseit. A német csapat után a francia labdarúgó-válogatott is a Vital Hotel Nautisban lakik majd, amely a Velencei-tó mellett található négycsillagos szálloda.

A franciák a Velencei-tó mellett fognak megszállni Fotó: Polyák Attila - Origo

A Gárdonyban található futballpályák kifogástalan állapotban vannak. Jelenleg az NB III Nyugati csoportjában szereplő Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő játssza itt a mérkőzéseit. A Gárdonyi Városi Sportklub 1997 óta, a Velencei-tó vonzáskörzetében egyesületi keretek között működő sportegyesület. A klub a gárdonyi versenysport, a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport kiemelkedő műhelye a térségben. Fennállása óta a gárdonyi focipálya rengeteg változáson esett át.

- emlékezett vissza Balogh Balázs, a Gárdonyi VSC elnöke.

A Gárdonyi VSC elnöke, Balogh Balázs Fotó: Polyák Attila - Origo

A klubházban négy öltöző van a földszinten, és egy az emeleten, ahol a hazai csapat szokott átöltözni. Balogh Balázs elmondása szerint sok gyerek jár ide focizni, és emiatt fokozatos lépésekben építették fel a klub infrastruktúráját.

A gárdonyi futballcsapat megalakulásának első évében még a megye III-as bajnokságban indult, de az idei szezon az első évük a NB III Nyugati csoportjában. Tavaly az első helyen álltak a bajnokságban, de a járványhelyzet miatt félbeszakadt a versenysorozat. Balogh Balázs szerint igyekeznek úgy kialakítani a csapat keretét, hogy helyi és fiatal játékosok kapjanak nagyobb szerepet. A rutint Rödenbücher István képviseli, akinek 165 NB I-es mérkőzés van már a háta mögött. A gárdonyi utánpótláscsapat több éven keresztül szerepelt a kiemelt bajnokságban.

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

Nemrégiben az U21-es német labdarúgó-válogatott Gárdonyt és a Parkerdőt választotta főhadiszállásának a kontinensviadal idejére. A helyszíni bejárások után – amelyen részt vett a nemzetközi és a hazai labdarúgó szövetség delegációja, valamint a német csapat vezetése – Gárdonyra esett a választásuk, a meghitt környezet és a remek infrastrukturális feltételek miatt.

- mondta el Balogh Balázs.

Az elnök szerint ez egy kiváló ajánlólevél volt a gárdonyi pálya számára, mivel az ő szavaival élve „ezzel felkerültek a térképre".

A gárdonyi sportlétesítmény iránt már svájci és izraeli csapatok is érdeklődtek. A német U21-es válogatott mellett egyre több hír kelt szárnyra a közelmúltban, hogy az Eb-re készülő francia labdarúgó-válogatott is szívesen tartana edzéseket Gárdonyban. A francia csapat eredetileg Székesfehérváron nézelődött, de kíváncsiak voltak a gárdonyi pályára, így eljöttek megnézni azt.

– mesélte el Balogh Balázs, a klub elnöke.

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

A francia válogatott ezek után lemondott a Fehérvár pályájáról, és Gárdonyban tervezik megkezdeni a felkészülést az Európa-bajnokságra. Balogh Balázs kiemelte, hogy ez a klubnak remek reklám, mivel presztízsértékű, hogy egy világbajnok labdarúgó-válogatott az ő pályájukat választotta. A klub elnöke azt is elárulta, hogy a francia küldöttség tagjai arra kérték őket, hogy próbáljanak meg javítani a gyep minőségén.

Az MLSZ által akkreditált cég, a Garden Group folyamatosan ellenőrizte a pálya minőségét, és a franciákat mindig tájékoztatták a pálya aktuális állapotáról.

Riportunk idején épp egy biztonságtechnikai bejárás zajlott a rendőrség és a tűzoltóság részvételével.

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

Balogh Balázs szerint a franciák a járvány miatt nem fognak nyilvános edzést tartani, és a focisták el lesznek zárva a kíváncsi szemek elől. A világ legdrágább játékosai fognak itt edzeni, és rájuk nagyon vigyáznak. Hatalmas az érdeklődés, és sokan kérdezgetik, hogy meg lehet-e majd nézni őket. A klubelnök szerint nagyon szigorú biztonsági intézkedések lesznek az Eb-idején:

a Velencei-tavon folyamatosan járőrözni fognak, és egy háromméteres kerítést is felhúznak.

A francia válogatott igényeire kitérve Balogh Balázs elmondta, hogy a pályát mindig fel kell festeniük az edzések előtt. A labdákat a francia válogatott fogja magával hozni. A francia küldöttség tagjai egy pályagondnokot kértek, akik két edzés között ismét felkészítik a pályát, hogy az edzésmunkába semmilyen hiba ne essen. Egyébként mindent maguknak intéznek, de lesz egy helyi megbízott, aki eleget tesz majd az esetleges kéréseiknek.

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

Balogh Balázs a legnagyobb feladatnak a pálya rendszeres karbantartását nevezte meg az Eb idején. A gyepszőnyeget folyamatosan felülvetik (egy vetőgéppel beleteszik a földbe a magokat, és onnan sarjad ki a fűmag), és műtrágyázzák is. A rendszeres nyírás és locsolás is nagyon fontos.

Az elnök szerint a gyakori esőzések miatt figyelni kell rá, hogy nehogy túlnedvesedjen.

Jelenleg többszínűnek látszik a pálya, mert az új fű, ami most növekszik, az világoszöldebb. Az elnök szerint ez majd szépen utoléri magát, az előző vetés három centi hosszúságú már.

– mondta el a Gárdony focicsapatának elnöke. Balogh Balázs elmondása szerint a francia labdarúgó- szövetségtől érkezett valaki, aki a pálya minőségével foglalkozik, és azt mondta a klub alkalmazottjának, miközben barátilag átölelte:

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

Arra a kérdésünkre, hogy melyik volt a legjobb futballista, aki a gárdonyi pályán edzett, az elnök némi gondolkodás után így felelt:

Balogh Balázs szerint nagyon felpörögtek az események a klub körül az utóbbi időben, de Gárdonyban az egyik legfontosabb cél a közösségépítés.

- mondta el a klubelnök. Tervben van egy kisebb füves pálya építése is, illetve egy rekortán borítású kosárlabdapályát is szeretnének, amiket pályázati forrásokból akarnak majd megvalósítani. A megyei szövetség által rendezett kupameccseket is itt tartják télen, így a környékbeli csapatokat is gyakran vendégül látják Gárdonyban.

A Gárdonyi VSC pályája Fotó: Polyák Attila - Origo

A gárdonyi pályán olykor mulatságos jelenetek is megtörténtek már korábban: a MOL Fehérvár FC magabiztosan, 4-1-re győzött az NB III-as Gárdony otthonában a Magyar Kupa 7. fordulójában. A találkozón az izgalmakat egy pályára szaladó kutya fokozta.

Balogh Balázs szerint a puding próbája az evés, és nagyon bízik benne, hogy a világsztárokkal felálló francia csapat tetszését is elnyeri majd a gárdonyi pálya.