Vágólapra másolva!
Szombat este 21 órától a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a 2012-ben győztes Chelsea azzal a Manchester Cityvel mérkőzik, amely 141 éves fennállása során először jutott be a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába. A találkozónak Pep Guardiola együttese az esélyese, amely még veretlen a sorozatban, ugyanakkor a londoniakat sem kell félteni, hiszen a City elleni legutóbbi két találkozójukat megnyerték. A mérkőzés végkimenetele egyelőre kérdéses, de abban biztosak lehetünk, hogy izgalmakban nem lesz hiány.

Út a döntőbe

A Manchester City erődemonstrációt tartott a csoportjában, ugyanis az első fordulóban 3-1-re győzték le a Portót, majd sima, háromgólos győzelmet arattak a Marseille otthonában és hazai pályán az Olympiakosz ellen.

Ezt követően egy szűk, egygólos siker is elég volt ahhoz, hogy a City továbbjusson a Bajnokok Ligája C-csoportjából.

De Bruynék az ötödik fordulóban egy számukra tét nélküli meccsen még ikszeltek Portóban, majd az utolsó csoportmeccsen ismét hármat lőttek a Marseille-nek, így öt győzelemmel, egy döntetlennel és 13-1-es gólkülönbséggel jutottak be a nyolcaddöntőbe.

A Chelsea még a klublegenda, Frank Lampard irányításával kezdte az idei BL-szezont.

A Sevilla elleni gól nélküli döntetlen után az angolok négy góllal verték a Krasznodart, majd egymás után kétszer diadalmaskodtak a francia Stade Rennais csapata ellen, ezzel a londoni gárda elsőként biztosította be a továbbjutását a legjobb tizenhat közé. Ezt követően a Sevilla otthonában Olivier Giroud négy góljának köszönhetően magabiztos győzelmet arattak a londoni kékek, az utolsó fordulóban pedig még egy döntetlen is belefért, így a Chelsea a hat csoportmeccséből négyet megnyert, kettőn pedig ikszelt és 14-2-es gólkülönbséggel jutott be a legjobb 16 közé.

Olivier Giroud négy gólt lőtt a Sevillának a csoportkörben, hat találattal pedig a Chelsea eredményesebb játékosa a BL-ben Forrás: AFP/Cristina Quicler

Azonban hiába a csoportelsőség, a bajnokságban nagyon nem ment a Chelsea-nek, amely a kilencedik helyre csúszott vissza a tabellán,

így a vezetőség januárban kirúgta Lampardot és a Paris Saint-Germaint tavaly BL-döntőbe vezető Thomas Tuchelt és segítőjét, Lőw Zsoltot nevezte ki.

A német szakemberrel újra magára talált a Chelsea, hiszen egészen áprilisig veretlen volt, a szezon végére pedig a bajnokságot a negyedik helyen zárta, illetve bejutott az FA-kupa és a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

A februári nyolcaddöntőben mindkét együttes magabiztosan, még gólt sem kapva jutott tovább a következő fordulóba. A Chelsea az első mérkőzésén 1-0-ra nyert az Atlético Madrid ellen Bukarestben, majd Ziyech és Palmieri góljaival 2-0-ra hozták a visszavágót. A Manchester City sem izzadt meg a legjobb tizenhat között, mind az első meccsen mind a visszavágón két góllal győzte le a Mönchengladbach együttesét a Puskás Arénában.

A Puskás Arénában harcolta ki a Manchester City a továbbjutást a Borussia Mönchengladbach ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Chelsea a legjobb nyolc között a Juventust kiejtő Portóval találkozott Sevillában, és a párharc esélyeseként már első mérkőzésen nagy lépést tett a továbbjutás felé. A 2-0-s siker után még az is belefért a londoniaknak, hogy 1-0-ra kikapjanak hazai pályán. A portugál együttes iráni támadója, Mehdi taremi a visszavágó 94. percében szemet gyönyörködtető ollózós gólt rúgott Edouard Mendy kapujába.

A szezon elején igazolt francia kapusnak ez lehetett volna a nyolcadik kapott gól nélküli mérkőzése, amivel BL-rekordot döntött volna. A City kettős győzelemmel búcsúztatta a Dortmundot, így sorozatban három negyeddöntős búcsú után a manchesteri csapat bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntők slágermérkőzése a Manchester City-Paris Saint-Germain volt, azonban Guardiola legénysége meglepően könnyedén ejtette ki a tavalyi BL-döntős PSG-t. Az elődöntő első mérkőzésén még a franciák szereztek vezetést, de Kevin de Bruyne és Mahrez góljaival fordított a City,

az idegenben szerzett gólok miatt pedig nagy lépést tett a finálé felé.

Mauricio Pochettino együttese nem igazán tudta megnehezíteni a City dolgát, ugyanis az első mérkőzés 28. percétől a visszavágó végéig nem volt kapura lövése. A manchesteri gárda viszont szezonbeli 12. BL-találkozóján is veretlen tudott maradni és Mahrez két góljának köszönhetően 4-1-es összesítéssel búcsúztatta az előző kiírásban döntős Paris Saint-Germaint és története során először jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába.

Neymárék sem tudták megállítani a Cityt Forrás: AFP/Paul Ellis

A PSG kiesése némiképp elégtétel lehetett Thomas Tuchel számára, akitől a franciák talán túl korán váltak meg. A Chelsea a madridi 1-1 után hazai pályán lefocizta a Real Madridot és meglepően simán 2-0-ra nyert a visszavágón. A londoni együttes igazi csapattá kovácsolódott össze tavasszal. A fiatal sztárja, Mason Mount tíz év után az első angol focista lett, aki gólt tudott szerezni egy BL-elődöntőben. Legutóbb ez Wayne Rooneynak sikerült még 2011-ben.

A londoniak sikeredzője, Thomas Tuchel pedig történelmet írt, ugyanis a német szakember lett az első vezetőedző, aki két egymás utáni BL-döntőben szerepelhet két különböző csapatot irányítva.

Esélyek, statisztikák, taktikák

Ami a statisztikai mutatókat illeti, az látszik, hogy mindkét csapat kiválóan védekezik a nemzetközi kupaidényben, tizenkét találkozón mindössze 4 gólt kaptak. Ugyanakkor a City némiképp jobb mutatóval rendelkezik, ugyanis a manchesteriek mérlegét 25 rúgott gól és 11 győzelem mellett csupán egyetlen döntetlen csúfítja, míg a Chelsea a döntőig vezető úton 22 gólt szerzett és nyolc győzelem mellett egyszer kikapott, háromszor pedig ikszelt.

A szezonban mutatott forma alapján a mérkőzés esélyese abszolút a Manchester City, ugyanakkor a Chelsea esélyeit növelheti, hogy Tuchellel és Löw Zsolttal a kispadon a londoniak csupán öt tétmérkőzésen kaptak ki, igaz a legutóbbi négy találkozójukból hármat is elveszítettek.

Azonban, ha a tavaszi formájukat folytatni tudják, akkor lehet keresnivalójuk a döntőben, ráadásul 2012-ben a Bayern München ellen sem az esélyesebb csapatként nyerték meg a sorozatot. A City elleni legutóbbi két győzelmük pedig bizakodásra adhat okot.

A legutóbbi két meccset a Chelsea nyerte a Cityvel szemben Forrás: AFP/Ben Stansall

Tuchel taktikája a kőkemény védekezésre épül, az eddig látott 3-4-2-1-es, illetve 3-4-1-2-es hadrendjei is arról árulkodnak, hogy a német edző elsősorban a biztonságot tartja szem előtt, így ha a City félpályáig feltolt védelemmel fog játszani a döntőben, az megágyazhat a londoniak kontrajátékának. Kérdeses, hogy a londoniak támadói milyen formában lesznek, főként a csapat elsőszámú csatára,

Timo Werner, akinek első idénye talán pályafutása legszerencsétlenebb szezonja volt, hiszen számos nagy helyzetet kihagyott, emiatt rengeteg kritika érte Angliában.

A német játékos teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól, ugyanis minden sorozatot figyelembe véve 12 gólt szerzett, ebből négyet a BL-ben. Azonban egy esetleges jó szerepléssel és BL-győzelemmel lecsendesítheti a kritikusokat.

Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője ebben a szezonban több játékosát is hamis kilencesként játszatta, többek között Riyad Mahrez, Phil Foden, Bernardo Silva, valamint Kevin De Bruyne és Ilkay Gündogan is remekül kimozgatta a védőket, ezzel pedig óriási területek nyíltak meg a szélsőknek. Mivel a City befejező csatár nélkül is zsákszámra lőtte a gólokat eddig, aligha elképzelhető, hogy éppen a portói finálé előtt változtatna taktikáján Guardiola. A taktikai összetevők mellett az is fontos lesz, hogy mentálisan melyik csapat fog jobban készen állni arra, hogy elviselje a rá nehezedő nyomást.

Óriási taktikai harc várható Forrás: AFP/Paul Ellis

Josep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője szerint az elmúlt négy-öt év munkája érett be most azzal, hogy csapata kettős győzelemmel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába.

- jelentette ki a katalán szakember, hozzátéve, hogy a BL a legnehezebb sorozat Európában, és számukra is nagy kihívás volt eljutni itt a fináléig.

Guardiola az elmúlt 12 szezonban összesen kilenc bajnoki címet nyert, ugyanis a Barcelonával, a Bayern Münchennel és a Manchester Cityvel is háromszor győzött. Az 50 éves katalán tréner 2016 óta irányítja a Cityt, eddig kilenc trófeát nyert a csapattal, a Bajnokok Ligája serlege lehet a következő, a tizedik.

Amennyiben sikerül Guardiolának elhódítani a trófeát a Cityvel, úgy ő lesz a hatodik edző a labdarúgás történetében, akinek sikerült két különböző csapattal megnyernie a legrangosabb európai kupasorozatot.

Fiatal kora ellenére Phil Foden a City egyik kulcsemberévé nőtte ki magát, három góljával, illetve három gólpasszal segítette csapatát a legrangosabb európai kupasorozatban.

- mondta az angol válogatott középpályás.

Phil Fodennel a soraiban érhet fel először a csúcsra a Manchester City Forrás: AFP/Dave Thompson

Thomas Tuchel a Chelsea német vezetőedzője tisztában van vele, hogy a City számít a mérkőzés esélyesének, azonban szerinte egy kupadöntőben könnyen borulhat a papírforma.

- mondta Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere.

BL-győztesként távozik a klublegenda?

Sergio Agüero, az angol bajnok Manchester City argentin labdarúgója az utolsó mérkőzésére készül a City-mezében, ugyanis a szombaton sorra kerülő Bajnokok Ligája-döntőt követően szinte biztosra vehető, hogy aláír a Barcelonához.

Agüero és Guardiola a mérkőzés előtti edzésen Forrás: AFP/Michael Steele

A dél-amerikai sztárjátékos távozását a hét elején "kotyogta ki" Josep Guardiola, a manchesteriek katalán vezetőedzője, aki így fogalmazott: "közel áll hozzá, hogy megállapodjon a szívemnek oly kedves klubbal, a Barcelonával, ahol minden idők legjobb futballistája, Lionel Messi mellett fog játszani".

A dél-amerikai sztárcsatár 2011-ben igazolt Angliába az Atlético Madridtól 40 millió euró ellenében, és azóta minden sorozatot figyelembe véve 389 mérkőzésen szerepelt a City színeiben, amelyeken 260 gólt és 73 gólpasszt jegyzett.

A 32 éves argentin támadó elképesztő rekorddal a háta mögött int búcsút a Premier League-nek, ugyanis neki van messze a legjobb perc/gól aránya a Premier League történetében (108). Alighanem szép búcsú lenne, ha az utolsó mérkőzésén Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetne csapatával.

Agüero az utolsó, egyben legfontosabb meccsére készül a Cityvel Forrás: AFP/Shaun Botterill

"Sokszor megnyertük már a bajnokságot, most pedig végre az európai színtéren is előre tudtunk lépni. Bízom abban, hogy nem fogunk megremegni, mert az előző évekhez képest sokkal jobbak vagyunk" - mondta az európai szövetség honlapján az 50 éves tréner. Kiemelte, más a helyzete most, mint amikor a Barcelonával játszott döntőket, ugyanis a katalán együttessel sokkal magabiztosabban tudtak kiállni ezekre a mérkőzésekre, mert a játékosoknak sokkal nagyobb tapasztalata volt.

Guardiola a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón pénteken meglehetősen diplomatikusan nyilatkozott az esélyekről, emellett elárulta, hogy felkészültek arra az eshetőségre is, ha hosszabbításra és tizenegyes párbajra kerülne sor.

Az a csapat fog nyerni, amelyik többet fog tenni a győzelemért. Készülhetünk a tizenegyesekre, de nem tudod megidézni azt a feszültséget, ami éles helyzetben van. Beszélek majd a játékosokkal, pontosan tudom, mit fogok nekik mondani. Sok dologra kell figyelnem, nem csupán a tizenegyespárbajra" - mondta a katalán edző, majd hozzá tette, tudja, hogyan készítse fel mentálisan a játékosait a fináléra.

A világ legboldogabb embere vagyok jelenleg, hogy itt lehetek. Hihetetlen kiváltság. Amikor elkezdtem a pályafutásomat, soha nem gondoltam, hogy valaha is Bajnokok Ligája-döntőben fogok játszani. Éppen ezért pontosan tudom, mit fogok mondani a játékosaimnak, akik valószínűleg idegesek lesznek a meccs előtt, de ez teljesen normális.

"Meg kell birkóznunk az izgalommal és a nyomással is, de biztos vagyok abban, hogy jó mérkőzést fogunk vívni" - jelentette ki Guardiola, aki a Barcelonával edzőként aratott 2009-es és 2011-es sikere után harmadszor nyerhet BL-t. Ez eddig a kollégái közül csak Zinédine Zidane-nak, Carlo Ancelottinak és Bob Paisley-nek sikerült.

Guardiola taktikailag és mentálisan is felkészítette csapatát a döntőre Forrás: AFP/Handout

Guardiola a finálé mellett a jövőjéről is beszélt a sajtótájékoztatón, ahol leszögezte, hogy a döntő kimenetelétől függetlenül marad a City vezetőedzője.

"Maradok a Manchester Citynél. Ebben biztos vagyok, teljesen mindegy, mi történik holnap. Akár győzünk, akár vesztünk, a finálé nem lesz befolyással a jövőmre" – jelentette ki Josep Guardiola.

A harmadik fináléjára készülő Chelsea német vezetőedzője Thomas Tuchel szerint a szombati döntő nem róla és Guardioláról fog szólni, emellett szót ejtett arról, hogy bár a bajnokságot temetes előnnyel nyerte meg a manchesteri együttes, a legutóbbi két mérkőzésükön sikerült legyőzniük a Cityt, amelyet a világ legerősebb csapatának nevezett.

"Holnap teljesen más felállást láthatunk a Citytől, de már van tapasztalatunk abban, hogy bátornak kell lennünk bizonyos helyzetekben. Mindig nehéz Guardiola csapata ellen játszani, mivel óriási önbizalom és győztes mentalitás jellemzi. Jellenleg talán a Manchester City Európa és a világ legerősebb együttese. Hatalmas szakadék volt a bajnokságban közöttünk, de ezen sikerült faragni a Wembleyben és Manchesterben" – mondta a német tréner.

Löw Zsolt és Thomas Tuchel a portói döntő előtti utolsó edzésen pénteken Forrás: AFP/Susana Vera

"Hat meccsen irányítottam eddig a csapatot, amely előtte Frank Lamparddal nagyszerűen zárta a csoportkört. Sokat dolgoztunk, éhesek vagyunk a sikerre. Emellett boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, de az igazi örömöt a mérkőzés után szeretnénk átélni. A City talán esélyesebb, de remélhetőleg mi fogjuk megnyerni a trófeát" - reménykedett Tuchel, aki sorozatban a második idényében jutott el a BL-döntőbe aktuális csapatával. Az előző kiírásban szintén Portugáliában ezüstérmes lett a PSG-vel.

"Boldoggá tesz, hogy visszatérhetek Portugáliába, rengeteg szép emlék köt ide. Mindenki érzi, hogy ez nem egy átlagos hét. Sokat vesz ki belőlünk fizikailag és mentálisan is. De erősek vagyunk, hiszünk magunkban, és abban, hogy győzhetünk" - mondta Tuchel.

Edzés közben a Chelsea játékosai Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Tény, hogy a City elképesztő formát produkált a szezonban, a BL-rutin viszont inkább a Chelsea mellett szól, így kérdéses, hogy melyik csapaton lesz a nagyobb nyomás.

- jelentette ki Mateo Kovacic, a Chelsea középpályása.

A Manchester City belga karemestere, Kevin de Bruyne szerint ki kell élvezniük a lehetőséget, hogy Bajnokok Ligája döntőjében játszhatnak, nem szabad a rájuk nehezedő nyomással foglalkozniuk.

"Mindenki tisztában van azzal, mit jelent itt lenni. Ha nyersz, hőssé válsz, az pedig a kudarccal egyenlő, ha veszítesz. Van rajtunk nyomás, de élveznünk kell, hogy itt lehetünk, és a legtöbbet kell kihozni magunkból."

De Bruyne passzai és meglátásai kulcsfontosságúak lehetnek Forrás: AFP/Michael Steele

– válaszolta a belga középpályás arra a kérdésre, miszerint BL-győztesként esélyes lehet-e az év játékosa címre.

A Manchester City a Ligakupa, valamint a bajnokság megnyerése után idénybeli harmadik trófeájának megszerzésére készül, míg a Chelsea az elbukott FA-kupa döntő után a BL-trófea begyűjtésével zárná a szezont.

Végül jöjjön néhány érdekesség a szombati BL-döntőről.

  • A Chelsea a legutóbbi két meccsét megnyerte a Manchester City ellen.
  • Az európai kupasorozatok történetében eddig csupán egyetlen egyszer találkozott egymással a két együttes, még az 1970/71-es idényben a KEK elődöntőjébe – akkor a Chelsea mindkét meccset 1–0-ra megnyerte.
  • A Manchester City a kilencedik angol csapat, amely BEK/BL-döntőbe jutott.
  • A Chelsea és a Manchester City is csak négy gólt kapott a Bajnokok Ligája idei kiírásában.
  • Edzői pályafutása során Pep Guardiola a Chelsea ellen veszítette el a legtöbb mérkőzést, szám szerint hetet.
  • Angol házidöntőt 2008 és 2019 után harmadszor rendeznek a sorozatban.
  • A legutóbbi három finálé mindegyikében szerepelt újonc csapat, 2019-ben a Tottenham, 2020-ban a PSG, idén pedig a City. Érdekesség, hogy a Spurs és a párizsi klub is kikapott a döntőben.

A várható kezdőcsapatok:
Manchester City: Ederson - Walker, Stones, Dias, Zinchenko – Bernardo Silva, Fernandinho, Gündogan - Mahrez, De Bruyne, Foden

Chelsea: Mendy - Christensen, Thiago Silva, Rüdiger - Azpilicueta, Jorginho, Kanté, Chilwell - Pulisic, Werner – Mount

A BL-döntő szombaton 21 órakor kezdődik az Estadio do Dragaóban. A találkozót a spanyol Antonio Mateu Lahoz vezeti, aki arról is nevezetes, hogy három évvel ezelőtt kiállította Pap Guardiolát, a City vezetőedzőjét, miután a honfitárs tréner számonkérte rajta, hogy nem adott meg egy gólt az FC Liverpool elleni vesztes BL-negyeddöntőben.

A meccset az Origo élőben közvetíti.