Vágólapra másolva!
A Chelsea győzelmével ért véget az idei Bajnokok Ligája idény Portóban. A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoni együttes története során másodszor hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát, miután Kai Havertz góljával legyőzte az angol házidöntőben a Manchester City csapatát.

Angol házidöntőt rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis a Manchester City és a Chelsea találkozott egymással Portóban.

Legutóbb 2019-ben fordult elő, hogy két angol csapat találkozott egymással a fináléban, akkor a Liverpool 2-0-ra nyert a Tottenham ellen, illetve 2008-ban a Manchester United tizenegyesekkel győzte le a Chelsea-t a moszkvai döntőben.

A januárban kinevezett Thomas Tuchel új lendületet adott a londoni együttesnek. A bajnokságban ugyanis a legjobb négybe kerüléssel biztosította helyét a Chelsea a BL következő idényében, szombaton pedig története harmadik fináléjára készülhetett a legrangosabb európai kupasorozatban: 2008-ban a Manchester Uniteddal szemben tizenegyespárbajban maradt alul, 2012-ben ugyanakkor tizenegyesekkel legyőzte a Bayern Münchent. Tuchel és Lőw Zsolt egymás után másodszor vezette csapatát a sorozat fináléjába – erre korábban még nem volt példa a legrangosabb európai kupasorozatban – egy évvel ezelőtt a Bayernnel szemben elvesztett döntőben ugyanis még a Paris Saint-Germainnél dolgoztak.

Porto rendezhette meg a finálét, amelyen 16500 néző lehetett jelen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezzel szemben a City először szeretett volna a csúcsra érni a sorozatban. Pep Guardiola együttese az idei BL-szezonban veretlenül jutott el a döntőig, egy döntetlen mellett tizenegy mérkőzést nyert meg. A manchesteri együttes úgy léphetett pályára szombaton a portói fináléban, hogy győzelme esetén beállíthatja a Real Madrid 2001–2002-ben elért 12 nyert meccses sorozatát.

A Manchester City a bajnokság és a ligakupa megnyerése után idénybeli harmadik trófeájának megszerzésére készült, míg a Chelsea az elbukott FA-Kupa döntő után BL-győzelemmel szerette volna zárni a szezont.

A két csapat a szezon során már háromszor találkozott egymással: a bajnokságban Londonban a manchesteriek nyertek 3-1-re, míg Manchesterben a Chelsea örülhetett 2-1-es sikernek. Az FA Kupában Thomas Tuchel vezetőedző csapata 1-0-s győzelemmel búcsúztatta Guardioláékat.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, az elődöntő visszavágóihoz képest mindkét oldalon egy-egy változás történt, a Citynél Raheem Sterling kezdett Fernandinho helyett, a Chelsea-nél pedig Andreas Christensent Reece James váltotta.

Guardiola az Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Gündogan – Mahrez, Bernardo Silva, De Bruyne, Foden – Sterling kezdőnek szavazott bizalmat.

Thomas Tuchel pedig a Mendy – Azpilicueta, Thiago Silva, Rüdiger – James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Mount, Havertz – Werner kezdőt jelölte ki.

Jó iramban kezdődött a találkozó. Az első percekben a Manchester City játszott fölényben, de helyzetet nem tudott kialakítani. Majd a 8. percben Raheem Sterling kapott egy remek kiugratást, de a Chelsea kapusa védte a ziccerét. Majd szépen lassan a Chelsea is felvette a ritmust és az első negyedóra után veszélyesebben játszott, mint ellenfele. A 14. percben Edersonnak kellett nagyot védenie Werner lövésénél, a német válogatott csatár egy perccel később az oldalhálót találta el.

Veszélyesebben játszott a Chelsea az első félidőben Forrás: AFP/Manu Fernandez

A folytatásban sem vettek vissza a csapatok, sorra alakultak ki a helyzetek mindkét kapu előtt. A 28. percben Phil Foden került helyzetbe szemben a kapuval, de Rüdiger parádés becsúszással menteni tudott, majd nem sokkal később Mahrez lövését fogta Mendy. A játékvezető még a szünet előtt ivószünetet rendelt el, a 39. percben pedig sérülés miatt véget ért a meccs Thiago Silva számára, akit Andreas Christensen váltott.

Thiago Silvát sérülés miatt kellett lecserélnie Thomas Tuchelnek Forrás: AFP/Michael Steele

A 42. percben aztán megszerezte a vezetést a Chelsea, Kai Havertz került ziccerbe Mason Mount kiváló kiugratása után, a német játékos elvitte a kapus mellett a labdát és az üres kapuba passzolt.

Havertz a 20. BL-meccsén először volt eredményes. Lars Ricken után pedig 21 évesen és 352 naposan a második legfiatalabb német focista lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája döntőjében. Német játékos egyébként nyolc év után lőtt gólt ismét a döntőben. Legutóbb 2013-ben a City középpályása, Ilkay Gündogan még a Borussia Dortmund színeiben talált be a Bayern München elleni fináléban, szintén először a legrangosabb kupasorozatban.

Az első 45 percben többet volt a labda Guardiola csapatánál, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, ráadásul csupán egyetlen egy kaput eltaláló lövése volt, míg a londoni együttes ötször próbálkozott, ebből kettő kísérlet ment Ederson kapujára.

A második félidő első negyedórájának monotonítását Kevin de Bruyne sérülése szakította meg. A City belga karmestere Rüdigerrel ütközött, Guardiolának kényszerűségből kellett cseréni, így Gabruel Jesus állt be de Bruyne helyére.

Kevin de Bruyne könnyeivel küszködve hagyta el a pályát Forrás: AFP/Michael Steele

Majd Reece James kezezésgyanús szituációja után kisebb tömegjelenet alakult ki, de a játékvezető a videobíró segítségével visszanézte az esetet és úgy ítélte meg, hogy nem volt büntető.

A folytatásban leült a játék, így mindkét edző próbált frissíteni csapatán. Guardiola Bernardo Silva helyett Fernandinhót küldte be, a túloldalon pedig Wernert váltotta Christian Pulisic, aki az első amerikai BL-döntős játékos lett a férfiaknál.

A 69. percben Mahrez adta be jobbról középre a labdát, majd Gündogan elől mentett óriásit Rüdiger.
A folytatásban próbált nyomást gyakorolni a Chelsea-re, de a londoniak magabiztosan védekeztek. A 73. percben eldönthette volna a mérkőzést a Chelsea, de Havertz passza után Pulisic a kapu bal oldala mellé lőtt.

A hajrában Guardiola beküldte a City klublegendáját, Sergio Agüerót, aki az utolsó meccsén lépett pályára a manchesteri csapatban.

Az utolsó tíz percben is a Manchester City játszott fölényben, de a Chelsea akarata érvényesült, ha kellett tördelték a játékot vagy éppen gyors kontrákat indítottak, de az idő nekik dolgozott.

A 90. percben Phil Foden egyenlíthetett volna, de a lövését blokkolták a védők. A City hiába nyomott, a hét perces hosszabbításban már nem voltozott az eredmény, pedig még a 96. percben kis híján gólt lőtt Mahrez, a labda centikkel ment kapu fölé. Így a Chelsea megszerezte második BL-serlegét és 2012 után újra felért a csúcsra.

Bajnokok Ligája, döntő: Manchester City (angol) - Chelsea (angol) 0-1 (0-1)
Porto (Portugália), Estádio do Dragao, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerző: Havertz (42.)

A Chelsea nyerte a Bajnokok Ligája 2020/21-es szezonját Forrás: AFP/Michael Steele
1. félidő
42Kai Havertz
42Mason Mount
42
39Thiago Silva
39
35Ilkay Gundogan
34Ilkay Gundogan
1
2. félidő
97
88Gabriel Jesus
88Gabriel Jesus
80Mason Mount
80Mason Mount
77Raheem Sterling
77Raheem Sterling
66Timo Werner
66Timo Werner
64Bernardo Silva
64Bernardo Silva
60Kevin De Bruyne
59Kevin De Bruyne
57Antonio Ruediger
57Antonio Ruediger
48
46
Összeállítások
Manchester City4-3-3
Chelsea3-4-2-1
Football Pálya
31
Ederson
Moraes
2
Kyle
Walker
5
John
Stones
3
Ruben
Dias
11
Oleksandr
Zinchenko
20
Bernardo
Silva
8
Ilkay
Gundogan
47
Phil
Foden
26
Riyad
Mahrez
17
Kevin
De Bruyne
7
Raheem
Sterling

Manchester City

Kezdők
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
5John Stones
3Ruben Dias
11Oleksandr Zinchenko
20Bernardo Silva
64
64
8Ilkay Gundogan
35
34
47Phil Foden
26Riyad Mahrez
17Kevin De Bruyne
60
59
7Raheem Sterling
77
77
13Zack Steffen
33Scott Carson
6Nathan Ake
9Gabriel Jesus
88
88
10Sergio Aguero
14Aymeric Laporte
16Rodri
21Ferran Torres
22Benjamin Mendy
25Fernandinho
27Joao Cancelo
50Eric Garcia
Cserék

Chelsea

Kezdők
16Edouard Mendy
28Cesar Azpilicueta
6Thiago Silva
39
2Antonio Ruediger
57
57
24Reece James
7N'Golo Kante
5Jorginho
21Ben Chilwell
29Kai Havertz
42
19Mason Mount
80
80
42
11Timo Werner
66
66
1Kepa Arrizabalaga
13Wilfredo Caballero
3Marcos Alonso
4Andreas Christensen
10Christian Pulisic
15Kurt Zouma
17Mateo Kovacic
18Olivier Giroud
20Callum Hudson-Odoi
22Hakim Ziyech
23Billy Gilmour
33Emerson
Cserék