Társoldalunk:

Az UEFA eltörli az idegenben lőtt gólok szabályát

2021.05.29. 08:19

Sajtóhírek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség a pénteki ülésén úgy határozott, hogy eltörli az idegenben rúgott gólok szabályát.

Az M4 Sport megírta, hogy az UEFA illetékes bizottsága Portóban, a BL-döntő előtt vitatta meg a témát, és a nemzetközi sportsajtó péntek este egybehangzóan arról számolt be, hogy a szervezet úgy döntött, hogy a két európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is eltörli a szabályt. A módosítás véglegesítéséhez az UEFA végrehajtó bizottságának megerősítése is szükséges.

Amennyiben a változtatások érvénybe lépnek a jövőben, akkor az azt jelenti, hogy a rendes játékidő után döntetlenre álló mérkőzéseknél hosszabbítás lesz, és ha ott sem születik döntés, akkor tizenegyesrúgások után dől el a továbbjutás.

Az idegenben lőtt gólok szabályát az 1965/1966-os szezonban alkalmazták először, azonban a koronavírus-járvány miatt számtalan összecsapást semleges helyszínen és nézők nélkül rendeztek, így ez több csapatot hátrányosan érintett. A szabály értelmében a kieséses párharcokban, amennyiben két csapat ugyanannyi gólt rúgott a visszavágó 90 percét követően, az jut tovább, amely idegenben több találatot szerzett.

A mostani BL-idényben a címvédő Bayern München és a Juventus is az idegenben lőtt gólok szabálya miatt esett ki.