A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus is beperelte az UEFA-t és a FIFA-t

UEFA logo, Alexander Ceferin
UEFA president Aleksander Ceferin walks past a sign with the UEFA logo after attending a press conference following a meeting of the executive committee at the UEFA headquarters, in Nyon, Switzerland on December 4, 2019. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai uniós versenyjog megsértése miatt a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus beperelte az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget.

A két spanyol és az olasz klub azt követően döntött úgy, hogy perre megy a világ-, illetve az európai futballt irányító szervezet, azaz a FIFA és az UEFA ellen, hogy utóbbi elnöke, a szlovén Alekszander Ceferin fegyelmi eljárást kezdeményezett ellenük az Európai Szuperliga elindítása miatt.

Az UEFA május 7-én közölte, hogy a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három, azaz a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus viszont fegyelmi eljárás elé néz, mert nem írta alá a kötelezettségvállalást. A büntetési tételek között szerepelt a három klub kizárása az európai kupákból.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke és a két másik klub nem hagyja annyiban a Szuperliga elkaszálását Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Florentino Pérez, a Real elnöke ugyanakkor már Ceferin bejelentése előtt jelezte, hogy amennyiben az UEFA akadályt gördít a Szuperliga elindítása elé, úgy a három klub kész bíróság elé vinni az ügyet. Ami most meg is történt: a BT című dán lap információi szerint egy madridi bíróságon nyújtották be a keresetet, amiben azzal vádolják az UEFA-t és a FIFA-t, hogy megsértik az Európai Unió versenyjogi szabályait.

A felperes három klub azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki, hogy a két szervezetnek nincs kizárólagos joga futballtornákat szervezni.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széles körű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.