Társoldalunk:

Súlyos büntetést kapott a Szuperligában érintett hat angol klub

2021.06.09. 19:53

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot szervező Premier League összesen 22 millió font, azaz közel 9 milliárd forintnyi büntetést szabott ki az Európai Szuperliga elindításában részt vevő hat angol klubra.

A hat klub, hat másik európai sztárcsapattal (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale és Juventus) közösen április közepén adott ki egy nyilatkozatot, amelyben bejelentették az Európai Szuperliga elindulását. A szurkolói felháborodást látva, valamint a PL, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyomására azonban gyorsan meggondolták magukat, és két nappal a bejelentés után hátat is fordítottak az új sorozatnak.

Ezzel elkerülték az UEFA és a FIFA haragját, illetve büntetését, a Premier League azonban nem volt ilyen megbocsátó. A hat klub összesen 22 millió font (kb. 8,9 milliárd forint) büntetést kapott, míg egy további 25 millió fontos tétel, valamint csapatonként 30 pont levonás a bajnokságban felfüggesztett büntetésként lebeg az érintett klubok fölött arra az esetre, ha újra egy rivális liga indítását terveznék.

Több száz dühös MU-drukker még az Old Traffordra is betört májusbanForrás: AFP/Oli Scarff

A PL közleménye szerint a büntetés mértéke a jószándékuk jele, valamint azt is leszögezik, hogy a renitens klubok által befizetett pénzt a futball javára fogják fordítani, úgyis, mint a szurkolók jobb kiszolgálására, illetve az utánpótlás és az amatőr labdarúgás felvirágoztatására.

A klubok emellett ismét elismerték, hogy hibát követtek el, amikor beléptek a Szuperligába, és leszögezték, hogy a jövőben csakis a PL és az angol futball javára kívánnak tenni, valamint "teljes szívükből bocsánatot kértek a szurkolóktól, a többi klubtól, a Premier League-től és az Angol Futballszövetségtől" – áll a közleményben.