Dráma a 121. percben: rengeteg kapufa, brutális szabálytalanságok után az ukránok a 8 között

2021.06.29. 23:43

Újabb drámai mérkőzéssel zárult az Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek sora, ahol a némi meglepetésre a legjobb 16 közé jutó svéd és ukrán válogatott közel 130 percig tartó mérkőzése 1-1-es rendes játékidőt követően hosszabbítás hosszabbításában dőlt el Ukrajna javára, amelyik 2-1-re győzött, és Angliával találkozik a legjobb nyolc között.

A svédek az előzetes várakozásokat felborítva a spanyolokat megelőzve – és velük egy bűn rossz 0-0-t játszva az első fordulóban – megnyerték az E csoportot, ahol az utolsó, Lengyelország elleni mérkőzésen megtették az ukránoknak azt a szívességet, hogy egy 94. percben lőtt góllal 3-2-re nyertek. Ez ugyanis azt jelentette, hogy három pontja ellenére Ukrajna becsusszant a nyolcaddöntőbe. 

A két csapat tétmérkőzésen csak egyszer, a 2012-es Európa-bajnokságon találkozott egymással, akkor Kijevben Andrij Sevcsenko két góljára Zlatan Ibrahimovic csak eggyel tudott válaszolni. Előbbi most szövetségi kapitányként irányítja az ukránokat, míg utóbbi talán tévén nézi a svédek meccseit.

Ilyen sztárok most egyik csapatban sincsenek, de azért a svédeknél a három gólnál járó Emil Forsberg, míg az ukránoknál a Jarmolenko, Jaremcsuk páros nagyon is érdemes a figyelemre.

Azok után, hogy a csoportban sem a svédek, sem az ukránok nem a támadójátékukkal kápráztatták el a szurkolókat, egészen jó volt a meccs tempója az első negyedórában. Ami jobbára svéd fölényt hozott, viszont a Zincsenkóval megtámogatott ukrán támadósor kétszer is helyzetbe tudott kerülni, a meccs előtt tíz védésnél tartó Robin Olsennek egyszer védenie is kellett.

A svédek a 18. percben Kulisevski beadása után Forsberg fejesével, majd egy perccel később Alexander Isak tekerésével veszélyeztettek, utóbbi volt a nagyobb helyzet.

Roman Jaremcsuk lövéséből nem lett gólForrás: AFP/Lee Smith

A félidő közepén aztán áttevődött a játék a középpályára, és a helyzetek is elfogytak. Aztán a 28. percben szinte a semmiből jött egy ukrán gól: egy jó forgatás után Jarmolenkóhoz került a labda a tizenhatos jobb oldalán, ő visszatette balra, és az érkező Zincsenko az ötös sarkáról kíméletlenül bevágta Olsen kapujába.

Olekszandar Zincsenko a hetedik gólját szerezte az ukrán válogatottbanForrás: Getty Images/Stu Forster

Szinte egy perccel később egyenlíthettek volna a svédek, látva, hogy Buscsan nagyon kint áll, Sebastian Larsson küldött kapura egy szabadrúgást bő 25 méterről, de az ukrán kapus még időben vissza tudott lépni, és kiütötte a kapuba tartó labdát.

Nem lehet mondani, hogy nem próbálkoztak a svédek, de a jobbról és balról küldött beívelések egyike sem jelentett veszélyt az ukrán kapura. Pedig, amikor gyors passzokkal a földön keresték a rést az ukrán védelmen, az többször is ígéretes helyzetet eredményezett. Az ukránok eközben persze kontrákra rendezkedtek be, de többnyire olyan kényelmesen vitték fel a labdát, hogy azzal nem tudták meglepni a svéd védelmet.

Az ukránok aztán annyira megnyugodtak, hogy a 42. percben későn reagáltak Emil Forsberg lövőszándékára, a svéd csatár pedig lőtt, a labda megpattant Zabarnji sarkán, éppen annyira, hogy Buscsan ne tudjon hárítani, ezzel 1-1. A szőke csatár elképesztően hatékony a tornán: tíz lövéséből négy találta el a kaput, és mindegyikből gól lett. 

A gólszerző Emil Forsberget ünneplik a társakForrás: Getty Images/Robert Perry

Fordulás után az 52. percig kellett várni az első eseményre, akkor a kapujából messzire kifutó Olsennek kellett fejjel mentenie a kilépő Jarmolenko elől. A másik oldalon percekkel később Sebastian Larsson lőhetett, nagyjából egy méterrel elvétette a jobb alsó sarkot. Szidorcsuk még nála kis közelebb járt az újabb gólhoz: Jarmolenko visszagurítása után 15 méterről találta el a bal kapufát az ukránok középpályása. Amire svéd részről ugyancsak egy kapufa formájában jött a válasz, ezúttal Forsberg tekert a tizenhatos vonaláról a bal kapufa tövére. Ez nem Buscsanon múlt...

Aztán Isak kapott talán először egy igazán csatárnak való labdát, de svéd támadó nem tudta tíz méterről bepasszolni a labdát az ukrán kapuba – igaz, a visszajátszásból kiderült, ha hajszállal is, de lesen volt.

Alexander Isak (11) ritkán kapott igazán jó labdátForrás: Getty Images/Andy Buchanan

A két szakvezető közül Sevcsenko változtatott először, a 61. percben Saparenko helyére beküldte az Észak-Macedónia ellen kiválóan játszó Ruszlan Malinovszkijt. A 65. percben Biscsan ütötte a léc fölé Kulusevski nagyszerű lövését, majd éppen Malinovszkij révén az ukránok el tudtak menni egy kontrával, de Jarmolenko gyenge lövését könnyedén fogta Olson. A 69. percben megint Forsberg volt akcióban: három ukrán védőt cselezett ki, mielőtt telibe találta volna a felső lécet – gyönyörű jelenet volt.

Az utolsó negyedóra kezdetén az ukránok teljesen átadták a területet a svédeknek, vagy, ha úgy jobban tetszik, beszorultak a saját térfelükre. A svédek kettőt cseréltek az utolsó szűk tíz percre (Augustinsson és Lustig le, Krafth és Bengtsson be), de új színt ők sem tudtak vinni a játékba, jöhetett a 2x15 perc hosszabbítás. Amit az ukránok egy cserével kezdtek: a második félidőben szinte láthatatlan Jaremcsuk helyére Beszedin állt be.

Roman Jaremcsuk (balra) nem élete mérkőzését játszotta Glasgow-banForrás: SNS Group via Getty Images/Ross Parker

A hosszabbítás hatodik percében a svéd kapitány úgy érezte, nincs mire várnia, és mindhárom még bevethető cserejátékosát pályára is küldte: Kulusevski, Isak és Larsson helyére érkezett Claesson, Quaison és Berg. Egy perccel később Danielson rúgta szét irgalmatlanul Beszedint, amiért Orsato előbb sárgát, majd videózás után piros lapot kapott, teljesen jogosan. Besedin nem is tudta folytatni a játékot (Cigankov állt be a helyére), míg az imént három csatárt pályára küldő svédek áldhatták az új szabályt, ami a hosszabbításban engedélyezett egy hatodik cserét is, így Kristoffer Olsson helyett beállhatott Filip Helander is. Közben folyamatosan munkában voltak az egészségügyi stábok: az egyik oldalon Beszedint, míg a másikon a Zincsenko által kibombázott Krafthot kellett ápolni.

Marcus Danielson mozdulata nem volt szándékos, de ez nem volt mentség a piros lapraForrás: AFP/Lee Smith

A 106. percig kellett várni az első ukrán szögletre, majd Forsberg sérült bele kis híján egy rossz lövésbe, miközben Krivcovot is ápolni kellett. A ráadás első félidejének 20. percében Jarmolenko is sérültet jelentett, de folytatni tudta a mérkőzést. 

A második 15 percben az ukránok már támadólag léptek fel, és, ha kis szerencséjük van, akkor a 108. percben ki tudják használni, hogy Helander elcsúszott a tizenhatosán belül. A 110. percben Dovbik lőtt fölé hét méterről két svéd védővel a nyakán, igaz, lesen volt az ukrán csatár. Majd újabb ápolás következett, miután egy lövést követően Berget tarolta le Dovbik. Az utolsó öt percet nagyon megnyomták az ukránok, a 119. percben pedig az egy perccel korábban beálló Bezuszt is ápolni kellett, miután kiugrott a válla. 

A ráadás ráadásában aztán csak eldőlt a mérkőzés: a 121. percben Zincsenko tökéletesen adott be, Dovbik pedig egy hibátlan fejessel megszerezte a győztes gólt.

Így eldőlt, hogy július 3-án szombaton Ukrajna találkozik Angliával Rómában a legjobb nyolc között.

Eredmény, Eb-nyolcaddöntő:
Svédország–Ukrajna 1-2 (1-1, 1-1) - hosszabbítás után
Hampden Park, Glasgow
v.: Daniele Orsato (olasz)
gól: Forsberg 42., ill. Zincsenko 28., Dovbik 121.

Ajánlataink