Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki ezüstérmes Puskás Akadémia FC idegenben 1-1-es döntetlent játszott a finn Inter Turku otthonában az Európai Konferencia-liga selejtezőjének első fordulójának első mérkőzésén. A magyar csapat az első félidőben akár az egész párharcot eldönthette volna, ehhez képest a második félidőben hátrányba került, amit a 75. percben tudott kiegyenlíteni Jakub Plsek góljával. A visszavágót egy hét múlva, július 15-én rendezik Felcsúton.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által életre hívott harmadik számú európai kupasorozatban a Puskás Akadémia képviselhette először a magyar színeket. Az NB I előző kiírásának ezüstérmese a finn Inter Turku otthonában lépett pályára, amelyik az előző idényben még az Európa-liga selejtezőjében egy másik magyr csapattal, a Honvéddal szemben esett ki, miután hosszabbításban 2-1-re elveszítette az egy mérkőzéses csatát.

A felcsúti csapat szakvezetője, Hornyák Zsolt továbbra sem számíthatott a sérült Géresi Krisztiánra, valamint arra a Szolnoki Rolandra sem, aki az utolsó, már turkui edzésen sérült meg.

Ott volt viszont a kezdőben a nyáron a Banik Ostravából érkező cseh-olasz Patrizio Stronati.

A finn csapat rendkívül összeszokott együttes, az egy évvel ezelőtti Honvéd elleni meccs kezdőjéből heten ezúttal is a pályán voltak, míg ketten a kispadon vártak bevetésre. A spanyol szakvezető, José Riveiro jóvoltából pedig a szokásos finn játéknál picivel színesebb focira képes a Turku.

Az első percben azonban csak a keménykedés látszott a finn játékból: Källman ugrott rá Deutsch László hátrára, ami után a magyar középpályást ápolni kellett, majd le is kellett cserélni, Favorov érkezett a helyére.

Duetsch László két percet sem tölthetett a pályán:

A 8. percben megszerezhette volna a vezetést a Puskás Akadémia: Kiss Tamás ugratta ki Slagveert, aki lerázta a mögötte loholó védőt, és a kifutó kapus mellett is elgurította a labda, de az a jobb kapufa tövéről kifelé pattant.

A játékvezető a 18. percben unta meg a finnek szabálytalankodásait, és egy sárga lappal még idejében megfékezte a hazaiak vagdalkozását. Ezt követően már inkább a fociról szólt a mérkőzés, abban pedig láthatóan jobb volt a magyar csapat: a 22. percben Van Nieff labdaszerzése után Plsek indult meg a labda felé, aki egy finn védővel a nyakán nagyjából a tizenhatos vonaláról megpróbálta átemelni a hazai kapust, de az ujjheggyel a léc fölé tolta a labdát.

Az első félidőben szinte csak a fehér mezes magyar csapat előtt adódtak helyzetek Forrás: PFLA

Három perccel később még nagyobb magyar helyzet maradt ki: Slagveer szerzett labdát, meghúzta a jobb szélen, remekül adott középre, az érkező Nagy Zsolt pedig hét-nyolc méterről centikkel fejelt a kapu mellé.

Tóth Balázsnak jóformán csak a bemelegítés során akadt védenivalója:

Finn helyzetet nem láttunk az első félórában, amelynek utolsó tizenöt percében még láthattuk, ahogy Plsek megpróbálkozott egy lövéssel az alapvonalról (szöglet lett belőle), valamint Favorov 18 méteres lövését, ami meg nem sokkal ment a kapu mellé.

Szünet után aztán váratlanul éles fordulatot vett a meccs. A Puskás Akadémia játéka pontatlanná vált, miközben a finnek elkapták a ritmust, és Källmann, illetve Nurmi akciói után bizony már akadt dolga Tóth Balázsnak.

Az 59. percben pedig meg is lett a hazai erőfeszítések eredménye: Furuholm labdájával lépett ki Källmann, akit Nunes próbált kifelé szorítani, a finn csatár azonban a tizenhatoson belülre érve pontosan lőtte ki a bal alsó sarkot - 1-0 a finnek javára.

A fehér mezes magyar csapat végül csak kihasználta az egyik helyzetét Forrás: PFLA

Kellett néhány perc, hogy a felcsútiak magukhozt térjenek a sokból utána azonban visszavették a játék irányítását. Hornyák Zsolt a második félidőben már haványabb Slagveer helyére beküldte az utánpótlás válogatott Komáromi Györgyöt, hogy gyorsítsa csapata játékát.

A 75. percben meg is lett az egyenlítő gólt: egy felívelt labdát Kiss Tamás tett le Plsek elé, a cseh futballista pedig kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot! A felkészülési meccseken a csapat kilenc góljából hármat vállaló Plsek megmutatta, hogy tétmérkőzésen is érzi a kaput.

A 83. percben a csereként beálló horvát Puljic lőtt Komáromi átadása után félfordulatból kevéssel a finn kapu mellé. a 87. percben Komárom, Puljic, Plisek összjáték után utóbbi találta el a kapufát, amiről megint csak kifelé jött a labda. Nem mondhatni, hogy szerencséje volt a Puskás Akadémiának ezen a délutánon, így végül 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó.

Eredmény, Európai Konferencia-liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Inter Turku (finn) - Puskás Akadémia FC 1-1 (0-0)
gólszerző:
Källmann 59., ill. Plsek 75.

A visszavágót egy hét múlva, július 15-én rendezik Felcsúton. A párharc győztese a KÍ (feröeri) - Riga (lett) párharc továbbjutójával találkozik a selejtező második furdulójában.