Vágólapra másolva!
Jurmalában fogadja az FK Rigas FS a Puskás Akadémiát az Európa-konferencialiga második selejtezőfordulójának első meccsén. A hazaiak kiválóan használták ki a helyzeteiket az első félidőben, és három gólt szereztek a Puskás Akadémia ellen. A második félidőben többet támadott a Puskás Akadémia, de gólt már nem tudott szerezni, így a magyar csapat idegenben háromgólos vereséget szenvedett az Európa-konferencialiga selejtezőjében.

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt az FK RFS elleni meccset megelőző hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem szabad lebecsülniük az FK RFS csapatát. Hornyák Zsolt szerint a lett vetélytársuk agresszívan játszik, magasan védekezik, és jó a letámadásban is. A Puskás Akadémia edzője hozzátette, hogy nagyon kell figyelniük a rögzített játékhelyzetekre, mert az FK RFS csapata képes lehet ebből veszélyes helyzeteket teremteni a Puskás Akadémia kapuja előtt.

Az első percek tapogatozó játékot hoztak a meccsen, de a 8. percben a házigazdák megszerezték a vezetést:

egy jobboldali beadásra Lemajics érkezett remek ütemben, és a csatár földre fejelt labdája a vetődő Tóth mellett a kapu jobb oldalába hullott.

Egy perc múlva a Puskás Akadémia játékosa, Plsek lőtt egy gólt, de az átadás előtt lesen állt a vendégek középpályása, így a gólt érvénytelenítette a bíró.

Yoell Van Nieff, a Puskás Akadémia játékosa épp elrúgja a labdát Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Sajnos beigazolódni látszottak a Puskás Akadémia edzőjének, Hornyák Zsoltnak a félelmei a pontrúgásokkal kapcsolatban. A 18. percben szögletet rúghatott a hazai csapat,

és Simkovics beadását Freisenbichler csúsztatta meg az ötös sarkánál, és a labda a rövid felsőben kötött ki.

A Puskás Akadémia kapusa, Tóth Balázs csak beleérni tudott az erős fejesbe. A FK Rigas FS játékosai nagyon aggreszíven védekeztek a középpályán, a Puskás Akadémia játékosai sokat szenvedtek a labdakihozatalokkal, és nehezen bírták a nyomást, amit a lettek helyeztek rájuk.

A Puskás Akadémia már az első félidőben háromgólos hátrányba került Forrás: Varga Ildikó/pfla.hu

A 25. percben egy szögletet követően a Puskás Akadémia védője, Spandler rántotta le a hazaiak támadóját, és a bíró a tizenegyespontra mutatott.

Lemajics higgadtan a jobb alsó sarokba gurította a labdát, Tóth Balázs az ellentétes oldalra vetődött.

A lettek háromszor lőttek kapura az első félidőben, és mindhárom próbálkozásból gól lett.

A 35. percben szabadrúgáshoz jutott a Puskás Akadémia tizennyolc méterre a hazaiak kapujától, de Van Nieff lövése elkerülte a FK RFS kapuját. Az utolsó tíz percben éledezett a Puskás Akadámia támadójátéka. Főleg Nagy Zsolt beadásaiban volt több veszély. A magyar játékos a 42. percben 18 méterről lőtt kapura, és a labda alig kerülte el a lettek kapujának bal alsó sarkát. Az első félidőben több gól már nem született. A Puskás Akadémia játékosai közül Spandler, Corbu, és Kiss kapott sárgát az első félidőben.

Marius Corbu, a Puskás Akadémia játékosa és Emerson Deocleciano, az FK Rigas FS játékosa sokszor találkozott a pályán Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

A második félidőben aktívabban támadott Puskás Akadémia, és főleg a magyar csapat baloldala volt veszélyesebb. Sajnos az utolsó passzokba mindig hiba csúszott, és sok egyéni hiba is rontotta a Puskás Akadémia gólszerzési esélyeit. A 66. percben szabadrúgáshoz jutott a Puskás Akadémia a lettek kapujától 23 méterre, de Baluta lövése elkerülte az FK RFS kapuját. A hetvenedik perc körül nagyobb nyomást helyezett az erőteljesen támadó szellemben játszó Puskás Akadémia a hazaiakra,

de a lett védők önfeláldozóan beleálltak minden lövésbe, vagy beadásba.

Hiába váltott taktikát, és állt át három védőre a Puskás Akadémia a második félidőben, nagyon erőlködve játszottak a vendégek a masszívan védekező lettek ellen. A második félidőben több gólt már nem esett, így a Puskás Akadémiára hazai pályán egy nagyon nehéz visszavágó vár a lett csapat ellen

Európa-Konferencialiga, selejtező
2. forduló, első mérkőzés

FK Rigas FS (lett)–Puskás Akadémia 3-0 (3-0)