A második haiti sportvezető kapott örökös eltiltást szexuális zaklatásért

Horizontal LOGO ILLUSTRATION FOOTBALL FIFA
A picture shows the FIFA logo during a press conference held by the president of the football's governing body at the FIFA Executive Football Summit on February 15, 2019 in Istanbul. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) örökös eltiltást rótt ki Rosnick Grantra, a haiti szövetség játékvezető bizottságának a korábbi vezetőjére.

A FIFA pénteken közölte a szervezet etikai bizottságának a döntését, amelynek értelmében Grant 100 ezer svájci frank (33,2 millió forint) bírságot is köteles fizetni. Az indoklás szerint Grant megsértette a szervezet etikai kódexét, amikor szexuálisan zaklatott játékosokat, valamint fenyegetve és kényszert alkalmazva visszaélt pozíciójával.

Grant tisztségét februárban ideiglenesen felfüggesztették, majd ezt a folyamatban lévő ügye miatt júniusban meghosszabbították.

Tavaly novemberben a haiti szövetség volt elnöke, Yves Jean-Bart kapott szintén életre szóló eltiltást - és egymillió svájci frankos büntetést -, mert több női futballistát is zaklatott, köztük fiatalkorúakat. A FIFA már akkor jelezte: az üggyel kapcsolatban a haiti szövetség más tisztségviselőivel szemben tovább vizsgálódnak, mert vagy aktív szereplői lehettek a történteknek, vagy tudomásuk volt róla, de szemet hunytak felette.

Azóta az ügy kapcsán már tíz évre szóló eltiltást kapott Nella Joseph, az U20-as női csapat egyik vezetője.