Tökéletes Fradi: kezdődhet az újabb európai kupacsoda

Vilnius, 2021. július 27. Ryan Mmaee, a Ferencváros játékosa (k) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros - Zalgiris Vilnius mérkőzés visszavágóján a vilniusi LFF Stadionban 2021. július 27-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Vágólapra másolva!
A 2021/2022-es labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) selejtezősorozatának második körében a Ferencvárosi TC 2-0-s hazai győzelem után az FK Zalgiris Vilnius otthonába látogatott a visszavágón kedden. A 32-szeres magyar bajnok akárcsak a párharc első felvonásán, most is magabiztosan futballozva, a meccset végig kontrollálva nyert 3-1-re és így összességében 5-1-s eredménnyel és kettős sikerrel a harmadik körben a Slavia Praha ellen játszhat. A továbbjutással az is eldőlt, hogy idén az FTC mindenképpen valamelyik európai kupasorozat csoportkörében léphet majd pályára. Hogy ez a BL, az Európa-liga vagy Európai-Konferencialiga lesz-e, az a következő hetekben derül majd ki.

A Fradi az alábbi kezdő tizeneggyel futott ki a pályára a litván ellenfelével szemben: Dibusz-Csontos-S. Mmaee-Blazic-Wingo-Somalia-Kharatin-Zachariassen-R. Mmaee-Tokmac-Uzuni.

Helyet kapott a budapesti meccs mindkét gólszerzője, Tokmac és Uzuni, utóbbi az első találkozón kettőt is lőhetett volna, de a 90 perc végén kihagyta a tizenegyesét, így 2-0-val utazhatott a Ferencváros Litvániába. Valamint Csontos Dominik is ott volt a kezdőben, aki 18 éves korában először mondhatta el magáról, hogy kezdőként számítanak rá egy nemzetközi kupameccsen.

A műfüves mérkőzés első támadását a hazaiak vezették, de az akciójuk végén eleresztett lövés az első perc elején messze elkerülte Dibusz Dénes kapuját. A 11. percben aztán már a magyar kapusnak is közbe kellett avatkozni, de a nagyjából 22-25 méterről leadott próbálkozást a válogatott kerettag játékos magabiztosan öklözte ki a mezőnybe.

A Zalgiris kitartóan vezette egyik támadását a másik után, de egyáltalán nem jelentettek gondot a Fradinak. A zöldek pedig a biztos előny birtokában várták a lehetőséget, amely a 43. perc végén jött el, amikor megszerezték a vezetést.

A találatot Ryan Mmaee jegyezte, aki a tizenhatoson belülről lőhetett kapura, miután Uzuni gyönyörű passzt adott neki egy hazai védő lábai között ellőtt labdával.

A félidőben már nem esett több gól, így 1-0-s Fradi előnnyel mehettek el a felek a szünetre. A második 45 perc egy kisebb technikai probléma miatt néhány perccel később kezdődött el.

A Ferencváros idén is az európai kupaporondon szerepel majd. Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

A Zalgiris próbálkozott még a második félidő első felében, két cserejátékost is beküldött a litvánok mestere, azonban nem tudták feltörni a magyar csapat védelmét.

Sőt, akárcsak az első félidőben, most is ugyanaz volt a forgatókönyv, egy hazai szöglet után indult egy Ferencváros kontra, melynek végén Uzuni passzából Ryan Mmaee szerzett gólt a 72. percben.

Ezzel előbbi második gólpasszát, utóbbi második találatát szerezte a meccsen.

A mérkőzés végén a Zalgiris egy szögletből még megszerezte a szépítő találatot Diaw fejese révén, azonban rögtön a középkezdés utáni akcióból a Fradi Mak révén visszaállította a kétgólos különbséget és 3-1-re nyerte a meccset.

Az FTC így magabiztosan vette a második kört, összességében 5-1-s eredménnyel és két győzelemmel jutott tovább a sorozatban. Az eddigi négy meccs mindegyikét megnyerte a Fradi, a gólkülönbség 11-2.

Folytatás augusztus negyedikén, szerdán este 20.00-tól a cseh Slavia Praha ellen a BL-selejtező harmadik körében, ahol a kétmeccses párharc tétje a playoff körbe jutás lesz.