Vágólapra másolva!
A Puskás Akadémia 2-0-s vereséget szenvedett a lett FK Rigas FS ellen hazai pályán csütörtökön, a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában, így kettős vereséggel, összesítésben 5-0-val búcsúzott a sorozattól.

A felcsúti együttes az első fordulóban története során először nyert párharcot nemzetközi kupasorozatban, a finn Inter Turku felett aratott sikert követően azonban a következő kört nem kezdte jól, 3-0-s vereséget szenvedett a lett FK Rigas FS otthonában.

Hornyák Zsolt a Tóth – Nunes, Stronati, Spandler – Nagy, van Nieff, Corbu, Deutsch – Baluta – Slagveer, Plsek összeállításban küldte pályára csapatát.

Ahogy az várható volt, aktívabban kezdte a találkozót a Puskás Akadémia, de igazan komoly helyzet egyik oldalon sem alakult ki az első negyedórában.

A felcsúti Patrizio Stronati (b) és Roberts Savalnieks, a lett csapat játékosa brutális összeütközött Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A 15. percben Stronati és Savalnieks ütközött egymással brutálisan a hazai tizenhatos előterében, ami után a lett játékost ápolni kellett, majd őt látta szabálytalannak a bíró, és sárga lappal figyelmeztette. Savalnieks ápolása miatt ugyan hosszú percekig emberelőnyben játszhatott a Puskás Akadémia, de ez nem igazán látszott meg a támadásoknál.

A 19. percben Alexandru Baluta esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt, majd Plsek ígéretes helyzetből lőtt a jobb alsó mellé.

Hiába a hazaiak mezőnyfölénye, a lett ezüstérmes együttes stabil védekezése miatt nem sikerült komoly helyzetig eljutniuk. Akárcsak a párharc első felvonásán, Hornyák Zsolt csapatából ismét hiányoztak a jó egyéni teljesítmények.

Aztán az első félidő végén egy szép hazai megmozdulás törte meg az amúgy nem túl izgalmas meccs monotonitását. Baluta négy ember között tekert kapura, a labda pedig a kapufát találta el.

A fordulás után kis híján megszerezte a vezetést a PAFC, de a csereként beállt Libor Kozák közvetlen közelről nem találta el a labdát, egy lett védő pedig szögletre mentett.

A felcsúti Yoell van Nieff (b) és Emerson Deocleciano, a lett csapat játékosa (j) küzd a labdáért Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Aztán az 52. percben jött a hidegzuhany, egy kontratámadás után megszerezte a vezetést az FK Rigas FS.

Diocletiano ment el a bal oldalon, a középre gurított labdát pedig Darko Lemajics vágta be közelről. A 27 éves szerb támadó a második mérkőzésén már harmadszor volt eredményes a Puskás Akadémia ellen.

A bekapott góllal gyakorlatilag minden továbbjutási esélye elszállt a hazai csapatnak. Ennek ellenére az 56. percben kis híján egyenlített Hornyák Zsolt csapata, ugyanis Kozák közeli fejese után kétszer is a kapufán csattant a labda.

A folytatásban sem változott a játék képe, a lettek betömörülve védekeztek és amikor lehetőségük nyílt rá, akkor kontrákból veszélyeztettek. Ez pedig a 68. percben ismét góllá érett,

Simkovic tökéletesen ívelt középre, Deocleciano pedig a védőjét megelőzve közelről fejelt a magyar kapuba. Sokat elmond a lettek helyzetkihasználásáról, hogy három kapura lövésből szereztek három gólt.

A hajrában Hornyák Zsolt cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, de a felcsútiak a hátralévő időben sem tudtak veszélyt jelenteni Cerniauskas kapujára.

A felcsúti védők ismét tehetetlenek voltak Darko Lemajiccsal szemben Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Újabb gól már nem esett, így a Puskás Akadémia 2-0-ra kikapott, és összesítésben 5-0-val búcsúzott a nemzetközi kupaküzdelmektől. A rigai együttes a belga Genttel találkozik majd, amely 4-2-s összesítéssel ejtette ki a norvég Valerengát.

Konferencia Liga, selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Puskás Akadémia FC -FK Rigas FS (lett) 0-2 (0-0)
Felcsút, 980 néző v.: Altmann (osztrák)
gólszerzők: Lemajic (52.), Deocleciano (69.)
sárga lap: Nagy Zs. (30.), van Nieff (71.), illetve Savalnieks (16.), Simkovic (34.), Strumia (91.)
Továbbjutott: a Rigas kettős győzelemmel, 5-0-ás összesítéssel.