Fellélegezhetnek a Szuperliga alapítói

FC Barcelona v Juventus: Group G - UEFA Champions League soccer
BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 08: Lionel Messi of Barcelona (L) and Cristiano Ronaldo of Juventus F.C. (R) look on during the UEFA Champions League Group G stage match between FC Barcelona and Juventus at Camp Nou on December 08, 2020 in Barcelona, Spain. Sporting stadiums around Spain remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
 A Barcelona, a Real Madrid és a Juventus üdvözli azt a bírósági döntést, amely felkéri az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy vonja vissza az európai Szuperliga (ESL) alapítói elleni fegyelmi eljárásokat.

Az UEFA büntetéseket, szankciókat helyezett kilátásba a Szuperliga létrehozásában érintett klubokkal szemben, különös tekintettel azokra, amelyek nem voltak hajlandóak visszalépni a tervezett sorozattól.
Július elején egy spanyol bíróság már elrendelte, hogy az UEFA törölje a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus elleni fegyelmi eljárásokat, most pedig a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság vizsgálja felül az UEFA monopolhelyzetét az európai labdarúgásban.

Messiék és Ronaldóék is fellélegezhetnek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/David Ramos

Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan - jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség (FIFA) és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, és miközben a kilenc visszalépővel "békét kötött".

A renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így akár ki is zárhatják őket a Bajnokok Ligájából. Az esetleges eltiltás nem érinti ugyanakkor a válogatottbeli szereplést.

A Premier League hat érintettje a "jóakarat gesztusaként" elfogadta, hogy egyenként 3,6 millió font (1,45 milliárd forint) bírságot fizet.

Ezen kívül a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham abba is beleegyezett, hogy ha a jövőben a Szuperligához vagy ahhoz hasonló, zártkörű ligához próbálnának meg csatlakozni, akkor 30 pont levonással és 25 millió font (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket.

Florentino Perez, a Real Madrid és az ESL elnöke kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból. Az olasz szövetség korábban azt jelezte, hogy nem indulhatnak a Serie A-ban az ESL-tagok.