Társoldalunk:

Áramszünet után félhomályban játszottak egy félidőt Gyirmóton

2021.07.30. 22:51

Az újonc Gyirmót 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán az MTK ellen a labdarúgó NB I első fordulójának péntek esti mérkőzésén. A hazai csapat a 27. percben egy öngóllal megszerezte a vezetést, majd kialudt az egyik reflektor a stadionban, így korlátozott látási viszonyok mellett kellett folytatni a mérkőzést a második félidőben. Az MTK egy szép emeléssel az 54. percben kiegyenlített, és a hajrában Ferreira kiállítása miatt emberhátrányba is került, de az eredmény már nem változott a későbbiekben, mindkét csapat 1 pontot szerezett a nyitófordulóban.

A Gyirmót nagy meglepetésre megelőzte a Vasast az NB II-ben az előző szezonban, így a Debrecen mellett négy év után újra feljutott az élvonalba, története során mindössze másodszor. Cserői Aurél együttese az utolsó hat mérkőzésén nem veszített pontot és több győzelmével előzte meg az ugyanannyi pontot gyűjtő angyalföldi riválisát.

A péntek esti mérkőzés esélyesének inkább az előző idényt az NB I-ben hetediként záró MTK számított, amely új edzővel, a 36 éves Giovanni Costantinóval vágott neki a 2021/2022-es szezonnak. A fiatal olasz tréner jól ismeri a magyar labdarúgást, hiszen korábban Marco Rossi segítőjeként is dolgozott.

Az összecsapást a Gyirmót kezdte jobban, a 3. percben Palincsár hibája után Varga Barnabás lőtt kissé elhamarkodottan fölé 12 méterről. A 8. percben Herrera révén szabadrúgásból veszélyeztetett az MTK, de a kolumbiai futballista 30 méteres lövése a léc fölött zúgott el. A labdát a kékmezes vendégek birtokolták többet, de az újonc együttes kontráiban is megvolt a veszély.

A 26. percben egy ellentámadásból meg is szerezte a vezetést a Gyirmót, méghozzá a bevetődő Ferreira öngóljával. A jobb szélen Herjeczki kapott labdát, néhány csel után élesen középre játszott, amely a menteni igyekvő portugál hátvéd lábáról a kapuba pattant. 

Lendületben maradt a Gyirmót, az MTK-t pedig megfogta a bekapott gól. A 37. percben kis híján büntetőt kapott Csertői Aurél csapata, de Weir szabálytalansága éppenhogy a 16-oson kívül esett, így ígéretes helyzetből következhetett szabadrúgás. Nagy Patrik lövése viszont nem jelentett veszélyt, alaposan fölé csavarta a labdát.

A 40. percben egy szöglet után Varjú fejelhetett volna gólt, de a budapesti csapat hátvédje nagy helyzetben rosszul találta el a labdát. Egy perccel később még nagyobb egyenlítési lehetőség adódott az MTK előtt, Palincsár okos tekerése azonban a kapufán csattant. 

Felpörögtek az események a szünet előtt, a másik oldalon is ordító ziccer maradt ki, Széles közvetlen közelről nem tudta tisztán eltalálni az elé kerülő labdát, amelyet végül Mijatovic felszedett.

A hosszabbításban az egyik reflektor okozott gondot, jelentősen csökkent a fényereje, így a látási viszonyok is korlátozottabbá váltak a pályán. A játékvezető, Zierkelbach Péter nem fújta le a félidőt, végigvárta a ráadást. Végül több mint 51 percnyi játék után vonultak pihenőre a félhomályban futballozó csapatok.

Kiderült, hogy az egész városrészben áramproblémák voltak, aggregátorokkal próbálták üzembe helyezni a kialudt reflektort, ráadásul a többi világítótest sem adott tökéletes fényerőt. Némi várakozás után továbbra sem javultak a fényviszonyok, de a játékvezető sípszavára mégis elindult a második játékrész.

Félhomályban folytatták tehát a csapatok, nagyon úgy tűnt, hogy ilyen körülmények között is le kell játszani a meccset.  

Jobban kezdte a második félidőt az újonc, az 52. percben Medgyes szép cselek után a rövid sarkot célozta meg, de csak az oldalhálót találta el.

Az 54. percben aztán kiegyenlített az MTK, Miovski éles szögből, a kapujából kivetődő Hársfalvi fölött gyönyörű mozdulattal emelt a hálóba. A találat után videobírós visszajátszás következett, nagyon úgy tűnt, hogy az akció során Dimitrov kézzel ért bele a labdába. A döntés azonban nem változott, a gólt megadták. 

A 66. percben Herjeczki, majd nem sokkal később Major lövését kellett védenie Mitrovicnak, nem törődött bele az eredménybe a Gyirmót. Az MTK előtt is adódott lehetőség, a 72. percben Grozav 20 méterről tesztelte Hársfalvit, majd Ramadani és Palincsár kísérletét is védenie kellett a hazai kapusnak.

A 80. percben óriási helyzetet hagyott ki a Gyirmót, Medgyes nem tudta kihasználni, hogy elcsúszott az egyik védő, ziccerben a bal kapufát találta el.

A 90. percben a videobíró segítségével a játékvezető kiállította az öngólos Ferreirát, amiért magasra emelve a lábát alaposan fejberúgta ellenfelét.

Az MTK játékosát, Nagy Zsombort is ápolni kellett, egy szerencsétlen ütközés után felszakadt a fejbőre, így a jelzett 5 perces hosszabbításnál jóval tovább tartott a mérkőzés, amely az áramszünet miatt is a tervezettnél tovább tolódott.

Újabb gól végül nem született ezen a nem mindennapi összecsapáson, mindkét együttes 1 ponttal gazdagodott az első fordulóban.