Vágólapra másolva!
Az újonc Gyirmót 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán az MTK ellen a labdarúgó NB I első fordulójának péntek esti mérkőzésén. A hazai csapat a 27. percben egy öngóllal megszerezte a vezetést, majd kialudt az egyik reflektor a stadionban, így korlátozott látási viszonyok mellett kellett folytatni a mérkőzést a második félidőben. Az MTK egy szép emeléssel az 54. percben kiegyenlített, és a hajrában Ferreira kiállítása miatt emberhátrányba is került, de az eredmény már nem változott a későbbiekben, mindkét csapat 1 pontot szerezett a nyitófordulóban.

A Gyirmót nagy meglepetésre megelőzte a Vasast az NB II-ben az előző szezonban, így a Debrecen mellett négy év után újra feljutott az élvonalba, története során mindössze másodszor. Cserői Aurél együttese az utolsó hat mérkőzésén nem veszített pontot és több győzelmével előzte meg az ugyanannyi pontot gyűjtő angyalföldi riválisát.

A péntek esti mérkőzés esélyesének inkább az előző idényt az NB I-ben hetediként záró MTK számított, amely új edzővel, a 36 éves Giovanni Costantinóval vágott neki a 2021/2022-es szezonnak. A fiatal olasz tréner jól ismeri a magyar labdarúgást, hiszen korábban Marco Rossi segítőjeként is dolgozott.

Az összecsapást a Gyirmót kezdte jobban, a 3. percben Palincsár hibája után Varga Barnabás lőtt kissé elhamarkodottan fölé 12 méterről. A 8. percben Herrera révén szabadrúgásból veszélyeztetett az MTK, de a kolumbiai futballista 30 méteres lövése a léc fölött zúgott el. A labdát a kékmezes vendégek birtokolták többet, de az újonc együttes kontráiban is megvolt a veszély.

A 26. percben egy ellentámadásból meg is szerezte a vezetést a Gyirmót, méghozzá a bevetődő Ferreira öngóljával. A jobb szélen Herjeczki kapott labdát, néhány csel után élesen középre játszott, amely a menteni igyekvő portugál hátvéd lábáról a kapuba pattant.

Lendületben maradt a Gyirmót, az MTK-t pedig megfogta a bekapott gól. A 37. percben kis híján büntetőt kapott Csertői Aurél csapata, de Weir szabálytalansága éppenhogy a 16-oson kívül esett, így ígéretes helyzetből következhetett szabadrúgás. Nagy Patrik lövése viszont nem jelentett veszélyt, alaposan fölé csavarta a labdát.

A 40. percben egy szöglet után Varjú fejelhetett volna gólt, de a budapesti csapat hátvédje nagy helyzetben rosszul találta el a labdát. Egy perccel később még nagyobb egyenlítési lehetőség adódott az MTK előtt, Palincsár okos tekerése azonban a kapufán csattant.

Felpörögtek az események a szünet előtt, a másik oldalon is ordító ziccer maradt ki, Széles közvetlen közelről nem tudta tisztán eltalálni az elé kerülő labdát, amelyet végül Mijatovic felszedett.

A hosszabbításban az egyik reflektor okozott gondot, jelentősen csökkent a fényereje, így a látási viszonyok is korlátozottabbá váltak a pályán. A játékvezető, Zierkelbach Péter nem fújta le a félidőt, végigvárta a ráadást.

Végül több mint 51 percnyi játék után vonultak pihenőre a félhomályban futballozó csapatok.

Kiderült, hogy az egész városrészben áramproblémák voltak, aggregátorokkal próbálták üzembe helyezni a kialudt reflektort, ráadásul a többi világítótest sem adott tökéletes fényerőt. Némi várakozás után továbbra sem javultak a fényviszonyok, de a játékvezető sípszavára mégis elindult a második játékrész.

Félhomályban folytatták tehát a csapatok, nagyon úgy tűnt, hogy ilyen körülmények között is le kell játszani a meccset.

Jobban kezdte a második félidőt az újonc, az 52. percben Medgyes szép cselek után a rövid sarkot célozta meg, de csak az oldalhálót találta el.

Az 54. percben aztán kiegyenlített az MTK, Miovski éles szögből, a kapujából kivetődő Hársfalvi fölött gyönyörű mozdulattal emelt a hálóba. A találat után videobírós visszajátszás következett, nagyon úgy tűnt, hogy az akció során Dimitrov kézzel ért bele a labdába. A döntés azonban nem változott, a gólt megadták.

A 66. percben Herjeczki, majd nem sokkal később Major lövését kellett védenie Mitrovicnak, nem törődött bele az eredménybe a Gyirmót. Az MTK előtt is adódott lehetőség, a 72. percben Grozav 20 méterről tesztelte Hársfalvit, majd Ramadani és Palincsár kísérletét is védenie kellett a hazai kapusnak.

A 80. percben óriási helyzetet hagyott ki a Gyirmót, Medgyes nem tudta kihasználni, hogy elcsúszott az egyik védő, ziccerben a bal kapufát találta el.

A 90. percben a videobíró segítségével a játékvezető kiállította az öngólos Ferreirát, amiért magasra emelve a lábát alaposan fejberúgta ellenfelét.

Az MTK játékosát, Nagy Zsombort is ápolni kellett, egy szerencsétlen ütközés után felszakadt a fejbőre, így a jelzett 5 perces hosszabbításnál jóval tovább tartott a mérkőzés, amely az áramszünet miatt is a tervezettnél tovább tolódott.

Újabb gól végül nem született ezen a nem mindennapi összecsapáson, mindkét együttes 1 ponttal gazdagodott az első fordulóban.

1. félidő
36James Weir
27Tiago Ferreira
18Sebastian Herrera
2. félidő
93László Lencse
92Patrik Nagy
92Zoltan Medgyes
91Tiago Ferreira
85Kristof Herjeczki
85Martin Palincsár
84Zoltan Medgyes
79Bojan Miovski
79Barnabás Varga
74Bojan Miovski
67Srdan Dimitrov
54Bojan Miovski
46Ádám Hajdú
46James Weir
Összeállítások
Gyirmót4-3-3
MTK Budapest4-4-2
Football Pálya
25
Barnabás
Varga
4
Cornel
Ene
70
Zoltan
Medgyes
77
Márió
Zeke
18
Ádám
Hajdú
15
Martin
Major
14
Imre
Antal Széles
11
Kristof
Herjeczki
8
Patrik
Nagy
12
Edvard
Rusak
2
Vince
Szegi
7
James
Weir
10
Gheorghe
Grozav
11
Bojan
Miovski
16
Sebastian
Herrera
24
Srdan
Dimitrov
27
Martin
Palincsár
2
Benedek
Varju
18
Bence
Kocsis
29
Barnabas
Nagy
23
Márk
Kovácsréti
22
Marko
Perkovic

Gyirmót

Kezdők
25Barnabás Varga
79
4Cornel Ene
70Zoltan Medgyes
92
84
77Márió Zeke
18Ádám Hajdú
46
15Martin Major
14Imre Antal Széles
11Kristof Herjeczki
85
8Patrik Nagy
92
12Edvard Rusak
2Vince Szegi
5Daniel Karacs
6Márton Radics
17Andras Simon
21Florent Hasani
22Norbert Heffler
27Andras Csonka
29László Lencse
93
38Adam Vass
51Andras Harsfalvi
Cserék

MTK Budapest

Kezdők
7James Weir
46
36
10Gheorghe Grozav
11Bojan Miovski
79
74
54
16Sebastian Herrera
18
24Srdan Dimitrov
67
27Martin Palincsár
85
2Benedek Varju
18Bence Kocsis
29Barnabas Nagy
23Márk Kovácsréti
22Marko Perkovic
21Benjamin Balazs
17Dániel Prosser
14Mihály Kata
13Zalán Vancsa
8Szabolcs Mezei
5Zsombor Nagy
4Tiago Ferreira
91
27
3Nikolai Alho
1Milan Mijatovic
77Akos Baki
6Ylber Ramadani
12Adrián Csenterics
Cserék